Skocz do zawartości
  • 0

ładowanie akumulatora

Logistyk

Pytanie

Witajcie

Moje pytanie umieściłem z off-topicu, ale dostałem radę, że tutaj można bardziej liczyć na odpowiedź :D

Czy można akumulator od echosondy naładować prostownikiem samochodowym czy trzeba kupić specjalną ładowarkę do akumulatorów? Dodam jeszcze parametry akumulatorka: 12V 7Ah/20HR oraz prostownika: 220V, 85 W, ~50/60Hz, 12 V, 4A

PS Czy moje pytanie jest z kategorii blondynka pyta ?

Pozdrawiam B)

• Odpowiedzi 83
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

Top użytkownicy dla tego pytania

Opublikowane grafiki

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Może spróbujemy z innej strony - jakie napięcie macie na piątym biegu, gdy włączacie go na pełnym aku, zaraz po zwodowaniu? U mnie to jest 12,2-12,4V. Marnie mi to wygląda...

Ja nie pamiętam dokładnie, na pewno jest więcej niż 12,4V, raczej bliżej 12,6-12,8V - ale mam większy akumulator i większy silnik, więc porównanie nie do końca miarodajne. Problem może być w zdolności akumulatora do podania dużego prądu, o ile pamietam żelówki są najsłabsze w tej dyscyplinie więc mogą trochę klękać na wysokim biegu, co  nie przeszkadza wykręcić im przyzwoity wynik na "normalnych" biegach. Ja mam AGM a godski chyba kwasiaka, więc porównanie z żelówką pod kątem spadku napięcia na duzym poborze prądu nie jest miarodajne.

Pływaj i zapomnij o cyferkach, to ma działać w normalnych warunkach a nie bić rekordy w skrajnych sytuacjach.

• 0

Skąd Ty to bierzesz? AGM -a dopychasz 16 woltami?

Aku po naładowaniu ma trzymać 13,6 V  i aby pomiar był wiarygodny mierzy się po 6h, 13,3V to po 3 tygodniach może mieć

Chyba 12,6. Napięcie znamionowe celi 2,105V, cel jest 6 w szeregu. 6 x 2,105 = 12,63V

• 0

wskażnik raczej się nie zepsuł ani naprawił.podłącz na chwilę aku z samochodu[jeśli jest w dobrej kondycji to pokaże 100].popływaj jeszcze kilka razy jeśli stwierdzisz żekau jest do d... to gwarancja jest po to żeby reklamować.przeczytałeś instrukcję,stosowałeś się więc mają obowiązek załatwić sprawę jak należy.

• 0

Z praktyki wiem ze pakowanie w aku wiecej jak 14.4V niewiele daje. Gazowanie elektrolitu powyzej tego napiecia jest najlepszym dowodem. Napiecie w spoczynku po dobie i tak wroci do wartosci jak bysmy ladowali do tylko 14.4V

Nie chodzi o to żeby aku miał wyższe napięcie w stanie naładowanym (będzie miał takie samo po ustabilizowaniu). Zasiarczony aku też można naładować do normalnego napięcia (albo prawie normalnego) i pozornie zachowuje się tak samo jak nowy, tyle że ma zmniejszona pojemność, ale o tym przekonujesz się podczas jego rozładowania. W każdym razie napięcie aku nie jest dobrą miarą zasiarczenia tylko jego rzeczywista pojemność. Bez specjalnych pomiarów, podczas pływania zorientujesz się o tym jeśli jego pojemność spadnie wyraźnie, o jakieś 20-30%. Wtedy zapodajesz mu ładowanie odsiarczajace, które cośtam pomoże ale nie zrobi 100% pojemności.

Zasiarczenie to proces ciagły, który powoli postępuje już od początku eksploatacji nowego aku.

Wpompowanie na siłę tych kilku Ah więcej prądu zawsze w jakimś stopniu rozpuszcza przynajmniej część kryształów siarki i opóźnia moment, w którym spadek pojemność będzie zauważalny gołym okiem (przynajmniej tak sądze).

AGM dobrze znosi niewielkie gazowanie, przy prądzie mniejszym niż 1A i napięciu 15-16V nie ma tragedii. Ale żeby aku nie chciał brać więcej prądu przy podwyższonym napięciu najpierw ładuję go "do pełna" normalnym napięciem, a potem ustawiam ładowarkę jak do kwasiaka i dobijam przez kilka godzin. Przy czym nie robie tego zawsze, raz na kilka czy kilkanaście ładowań.

Edytowane przez SzymonK