Skocz do zawartości

klej

Tomala

Rekomendowane odpowiedzi

używał ktoś tego kleju mam w domu i zastanawiam się czy nada się do wklejania steru , łączenie lipa z poliwęglanem

attachicon.gif113df3ec9988e98711034198f7b187b7.jpg

Strzelam z odpowiedzią, bo zbitki powyższych wyrazów (słów) nie rozumiem.

Tak, najlepiej z dziurkami.

• Like 1

po prostu mam ten klej ale wole się upewnić czy ktoś używał do wklejenia steru   mam zamiar kleić drewno z poliwęglanem ? z dziurkami mówisz ;)

ok zrobię tak jak piszecie myślę że da rady kiedyś robiłem tak z bezbarwnym poxipolem ale  stery wypadały oby ten był lepszy .

Edytowane przez Tomala

Używałem ostatnio tego kleju do wklejania sterów, nic nie nacinałem/nawiercałem, bo zapomniałem. Klej i tak trzyma bardzo mocno, próbowałem wyrwać ster, nie ma szans. Jak zrobisz tak jak koledzy wyżej radzą, to powinno być bardzo wytrzymałe.

• Like 2

Klej "szewski" jest klejem poliuretanowym. Lepszym rozwiązaniem (po krótkiej nauce) jest klej polimerowy. Nic Ci się nie rozpuści.

Do wklejania sterów pokazana na początku wątku żywica nadaje się jak najbardziej - przy założeniu, że -jak koledzy Ci wskazywali - ster będzie nawiercony, lub ponacinany (to jest najprostsze - wystarczą szczypce) lub zmatowiony papierem ściernym. Tłuste palce dość skutecznie utrudniają wklejania żywicą. Miałem na myśli tłuszcz na palcach, nie ich masywność ;)

• Like 1

witam

kiedyś byłem u tapicera i mial klej natryskowy dozował go z pistoletu lakierniczego. Jeśli chodzi o schniecie to było kwestią paru sekund żeby tkanina była pożądnie sklejona do surowego drewna. Po wpisaniu "klej tapicerski" na portalu aukcyjnym wykoczyły mi aukcje z klejem w spray`u za rozsądne pieniądze.

Może to jest sposób...

Klej polimerowy ;) używam od lat a nie robię miesięcznie 10 czy 20 wobków tylko trochę więcej ;)

Tak samo proponowałem kilka postów wyżej. 

Potwierdzam.

Kleiłem "szewskim" od kilku producentów, butaprenem, lakierem, cyjanoakrylami, nawet żywicą :)

Polimerowy jest niezwykle tani, łatwo rozcieńcza się go denaturatem, można zostawić otwarty słoiczek z zanurzonym pędzelkiem na kilka godzin i kontynuować oklejanie, nie śmierdzi, jest łagodny dla skóry, nie plami - ma wiele zalet. Z tym "nie śmierdzi" troszkę przesadziłem. Denaturat pod samym nosem jednak trochę capi, można zastosować zwykły spirytus. Tylko trochę szkoda ;)

• 4 lata później...