Skocz do zawartości

woblery boleniowe, HELP

Rekomendowane odpowiedzi

No,- nie jest to klasyka gatunku, ale na każdy z nich można spokojnie złowić bolenia. Poeksperymentuj jeszcze trochę z obciążeniem np pasek ołowiu od steru do 1-2-3 cm od końca. pasek zwężający się ku tyłowi i jak najniżej w brzuszku i jeszcze jedno,- ideałem by było jakby ołów był wygięty w kształcie krzywizny brzuszka.

Jak chcesz zbadać wcześniej wpływ obciążenia na pracę wobka to weź jakąś gumę o podobnym kształcie wprowadź do brzuszka ołowiany drut i przytnij jak najmocniej płetwę ogonową gumy. Jak już poeksperymentujesz z tym to zobaczysz gdzie i ile dać żeby efekt był albo drobno drżący albo ślizgowy albo jeszcze inny...

Edytowane przez Rheinangler

Moja rada, rzucaj każdym po kolei, lub tym który Ci najbardziej pasi. Na wszystkie pokazane rapa pacnie bez oporu. Raczej nadają się do średnio szybkiego ściągania z naciskiem na szybkie. Ale nie widziałem na tych obrazach pod szarpywania i przyśpieszania itp. co jest istotne by z obrazować boleniówkę.

Jak dla mnie nr 3 najlepiej się nadaje do średniego tempa prowadzenia, ale to zależy również od miejsc gdzie będziesz nimi łowił i samych ryb. Wiara w przynętę umożliwi Ci dowiedzenie się, na jaką pracę będą reagowały najlepiej bolenie na wodzie, w której łowisz. Nie zniechęcaj się zbyt szybko. powodzenia

A dla mnie, to zrób jeszcze jednego jak nr 3 ale obciążenie ponieś trochę do góry. Ster daj krótszy, ale trosze bardziej pękaty.

Powinien zacząć lusterkowa i  myszkować.

Mam też dziwne wrażenie, że przy szybkim prowadzeniu przestaną pracować.