Skocz do zawartości

Jak dozbrajać gumy?

Herman

Rekomendowane odpowiedzi

Może wyda się to dziwne ale w dobie główek na hakach 12/0 nie dozbrajam :D

Pozdrawiam

Remek

kurde remas normalnie zapraszam Cę do mnie na TE szczupce... skubańce potrafia strzelac w 25 cm gumy uzbrojone w hak vanadowy 10/0 + 2 szt kotwiczek i nawet sie nie musnac... kurde im wiecej w tym roku lowie tym bardziej cwane mi się wydaja... ale to i moze lepiej...

PS> nowa bron na szczupce jest juz w fazie testow, mam nadzieje ze niedlugo bede mogl juz oficjalnie powiedziec coś wiecej

Moim skromnym zdaniem. Ze wzgledu na sensownosc porad i wskazowek, warto wprowadzic rozroznienie.

Pare osob tu mowi o gumach do rzutow, pare osob opowiada jak to ciezko zaciac na gume z trollingu...to dwa inne sposoby lapania, dwa inne sposoby zbrojenia (niemalze).

Jedni mowia o gumach +20 cm. Inni o tym jak obronic gume przed szczupakiem uderzajacym w glowe opadajacego kopyta.

Guzu

Moim skromnym zdaniem. Ze wzgledu na sensownosc porad i wskazowek, warto wprowadzic rozroznienie.

Nie rozumiem Twoich intencji. Jeśli masz na myśli mój post powyżej, to dorzuciłem go tutaj ze względów ekonomicznych, o które zwykle uprasza się użytkowników rozmaitych forów. To wszystko. Jeśli jednak w jakiś szczególnie rażący sposób odbiegam od tematu, zawsze można mnie przenieść, wymazać, etc.

Absolutnie nie mialem tego na mysli :D

Spoko.

Chodzilo mi np o wypowiedz Remka o hakach 12/0 i sytuacjach jakie miewa Mifek...

Do tego porada Standerusa, wszystko zamieszane mocno.

Bo przeciez rzuty guma z dolozonymi dwoma kotwicami.... :unsure:

Widywalem lepsze rozwiazania :D

Tak samo trolling guma z jednym tylko hakiem to troche zarcik :D

Guzu

E tam, kopyto6 z główką 25g i dwiema kotwicami 2 czy 4?? leci bez problemu. Gorzej lata kopyto SM (no nie wiem, jakaś dziwna nazwa) ponad 20cm, ale też są na nie sposoby. Najdziwniej się łowi na duże 20g bulldawgi co mają ponad 100g, ale one są firmowo uzbrojone w 2 kotwice

Podłączę się pod wątek i nieco odskoczę od głównego tematu. Mianowicie - jaką wielkość haka polecacie do uzbrojenia gumy 12,5 cm? Chcę złożyć zamówienie przez net, a nie bardzo orientuje się w rozmiarówce główek jigowych. Help :D

A ja nadal nic nie wiem :( Panowie, czy naprawdę nikt nie zna odpowiedzi na w/w pytanie? Zaoszczędziło by mi to sporo fatygi. Dla ułatwienia podam, że chodzi o kopyto relaxa, 5''.

Nie ale jak mnie trzęsie nad wodą delirka jak dzisiaj to dziwniejsze rzeczy przychodzą do głowy.

Kilka godzin pływania, jeden szczupak, jeden okoń (przerzucone kilkadziesiąt przynęt). Za to pełen przegląd meteo w najbardziej freak wykonaniu z dostępnych, grad, deszcz, słońce, wiatr ok 40km/h. Jak w Forescie Gumpie - poznaliśmy wszelkie odmiany deszczu, pionowy, poziomy, z góry, z dołu, z boku....

Wtedy naprawdę nawet orka 20cm gumą na 45g główce nie robi wrazenia. Ale gdzieś tam we mnie drzemie że to może być dobra metoda, Angole i tutejsi wrzucają do wody takie potworki że przestraszyć się można - np twistery ponad 20cm, pomarańczowe. Bulldawgi to w zasadzie norma. Suzie sucker mają chyba po 9 cali, podobnie subzero.

Kilka godzin pływania, jeden szczupak, jeden okoń (przerzucone kilkadziesiąt przynęt). Za to pełen przegląd meteo w najbardziej freak wykonaniu z dostępnych, grad, deszcz, słońce, wiatr ok 40km/h. Jak w Forescie Gumpie - poznaliśmy wszelkie odmiany deszczu, pionowy, poziomy, z góry, z dołu, z boku....

Navigare necesse est, vivere non est necesse. <_< :lol:

Wspolczuje aury i upartych szczupakow.

Ja niewiele rzucalem takimi zawdonikami- ostatnio na Ebro probowalem taka 9calowa. Dla mnie zadna frajda. Ani temu nie nadalem pedu, ani celnosc rzutu. TO raczej zabawka do ciagania. Takie miale odczucia.

Ciekawe jest to co piszesz o takiej tendencji do szczupaczenia XXL.

Do czego to moze zaprowadzic ? pamietam pierwsze relacje z pola walki jak weszly slidery. Uzywano okreslen ogromny wobler...

A nie dalej jak wczoraj widzialem na allegro wobler 10 cm BIG GAME. :mellow:

To taki maly offtopic.

Pozdrawiam

Guzu

Sad but true

A tak swoją droga to się przyznaj że dźgałeś kukiełkę <_< Uderz w stół a nożyce będą miały cytat po łacinie <_< :mellow:

Kuba! Standerusie drogi! Ja po prostu byłem przez chwilę (jakąś godzinkę) nad Clare. I widziałem, i czułem na własnej skórze tę piękną, irlandzką aurę. I myślałem: O k..wa! Jeżeli oni są teraz na wodzie!..

Ale następnym razem powtórzę za Tobą navigare i wsiądę na pokład :D

Z moich dośwadczeń wynika, że dozbrajanie służy gumom gorzej niż same drapieżniki. Zwłaszcza mans jest w tych wypadkach nietrwały. Podobnie jak Remek nawet gum do główek 12 staram się nie dozbrajać. Większy szczupak i tak zagryza to w całości. No chyba że wyjątkowo niecelny :lol: wtedy dozbrojka może pomóc...