Skocz do zawartości
  • 0

Jaka śruba do silnika?

szewer

Pytanie

Witam,

Proszę o poradę jaką śrubę nazywamy uciągową a jaką sportową.

Mam przy Hondzie BF20 śrubę 9 1/4 x 10, która jest 3 łopatkowa.

Z tego co wyczytałem 9 1/4 oznacza średnicę śruby w calach, natomiast 10 oznacza (ang.pitch) czyli długość śruby która jest związana z kątem pochylenia łopatek.

I jeszcze jedno, która śruba będzie szybsza?

Ta która ma łopatki pod większym kątem czy ta w którym łopatki są pod mniejszym kątem do osi śruby?

Jaki ma związek ta druga cyfra z szybkością śruby i jej uciągiem?

Mam nadzieję, że nie zamieszałem zbyt bardzo :lol:

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

No i mnie trafiło ze zmianą śruby.

Silnik Johnson 1980 rok 2t w 15 km. Przy płynięciu pełnym gazem obrotomierz pokazuje 6400 obrotów. Łódka 3,60 m z wagą razem z majdanem około 200-240 kg.

Problem polega na tym, że na śrubie nie ma żadnego wybitego numeru czy oznaczenia. Ani wewnątrz ani na zewnątrz śruby żadnych oznaczeń.

Orientuje się ktoś z was jaka standardowo montowana była śruba i o ile skoków zmienić od standardowego rozmiaru, by zachować ślizg. Jeden skok śruby więcej o ile zmniejszy obroty silnika?

• 0

No specjalnie ją wykręcałem żeby oglądnąć od środka ale nic nie ma.

Wezmę chyba to:

http://www.permatech.pl/e-sklep/p3022,sruba-amita3-evinrude-johnson-13-wpust-3x-9-1-4-x11.html

Cykam się tylko tego, żeby nie okazało się, że mam już to samo.

Jest jakaś metoda na zmierzenie skoku?

• 0
  • 0

Pływam, jest ok, stosunek cena/jakość bardzo korzystny :)
Jedyny minus, słabo była zabezpieczona do transportu (wrzucona w worku do koperty foliowej, nawet nie bąbelkowej). Moja przeżyła transport i jest ok, ale warto zwrócić uwagę po tym jak przyjdzie czy przypadkiem się coś nie pogięło. Jeżeli tak to założyć disputa i hajs wróci :) Ew. można przed zakupem poprosić o info jak pakują, czy wysyłają w pudełku czy w workach.

Za ok $100 są już śruby z nierdzewki do yamahy 10-15HP z wysyłką.

• Like 1

• 0

Szukam śruby do mojego Evinrude 8km 2t 1990r o dłuższym skoku jak 8,5 cala na 9 cali taką 9,5 i nie mogę znalezć.Dedykowane śruby Solasa do tego silnika to 8x7,8.25x9 i 8.5x9 i tą ostatnią właśnie mam,a nie ma większej jak o skoku 9. Gdzie szukać?,przeleciałem internet i nie znalazłem...jakie jeszcze firmy produkują sruby zaburtowe,za odpowiedz dziękuje bardzo.

Edytowane przez TomFil

• 0

Ponieważ w jedną osobę czyli ja(92kg)osiągam na tej śrubie momentalnie max obroty czyli 5000ob/min a nawet moge dużo więcej i wiem że ponton by poszedł szybciej(teraz 28km/h)ale śruba chyba nie pozwala.Z ciekawości powiem że we 2 osoby osiągne 4924obr/min,a prędkość w dwie osoby to 24km/h.A może pobawić się trymem?mam przy samej pawęży teraz silnik.Nie wiem czy to coś da.Na podwyższonej pawęży szybciej lata ponton 28km/h a na niższej 25km w jedną osobę i osiągnę te same obroty a nawet dużo większe jak te 5000obr/min

Edytowane przez TomFil

• 0

Ciekawostka taka że śruba stara aż była lekko do szpica,kolega mi ją wygładził,napawał bo była w jednym miejscu naderwana(kawałeczek),wypolerował i na końcu wyważył.A sie zna bo też już kilka łódek,pontonów i silników miał.Mi powiedział że może tak już zjechana jest i pasowało by porównać do nowej.Nowa koszt 350zeta 8.5x9 cala.