Skocz do zawartości
  • 0

Jaka śruba do silnika?

szewer

Pytanie

Witam,

Proszę o poradę jaką śrubę nazywamy uciągową a jaką sportową.

Mam przy Hondzie BF20 śrubę 9 1/4 x 10, która jest 3 łopatkowa.

Z tego co wyczytałem 9 1/4 oznacza średnicę śruby w calach, natomiast 10 oznacza (ang.pitch) czyli długość śruby która jest związana z kątem pochylenia łopatek.

I jeszcze jedno, która śruba będzie szybsza?

Ta która ma łopatki pod większym kątem czy ta w którym łopatki są pod mniejszym kątem do osi śruby?

Jaki ma związek ta druga cyfra z szybkością śruby i jej uciągiem?

Mam nadzieję, że nie zamieszałem zbyt bardzo :lol:

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Hej proszę o radę. Posiadam ponton 3m oraz silnik yamaha 9.9 2t. Mój problem polega na tym ze silnik przy odkręceniu manetki na full wkręca się tylko do 3700 obrotów prędkość jaka osiągam to 33km/h z prądem po odrze i 27 pod prąd. Skok Sruby to 9 1/4 x10 1/2J. Czy zmiana śruby na mniejszy skok np: 9 3/4 zwiększy mi obroty i jak to się będzie miało do prędkości?

Edytowane przez daromaju

• 0

Hej może macie racje ze obrotosciomierz kłamie, nie wiem. W serwisie ustawili mi obroty na biegu jałowym 1200 i na tym chińskim obrotosciomierzu z Allegro pokazuje tez 1200 wiec uznałem ze jest wiarygodny. Dodam ze silnik to yamaha 9.9c z 1979r. A jaka Wy uzyskujecie prędkość na pontonie mowa o nie podkręconym silniku?

63e167558113b1ac5fc0c56eea92a9fb.jpg

Jak to ustawić?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez daromaju

• 0

Hej może macie racje ze obrotosciomierz kłamie, nie wiem. W serwisie ustawili mi obroty na biegu jałowym 1200 i na tym chińskim obrotosciomierzu z Allegro pokazuje tez 1200 wiec uznałem ze jest wiarygodny. Dodam ze silnik to yamaha 9.9c z 1979r. A jaka Wy uzyskujecie prędkość na pontonie mowa o nie podkręconym silniku?

63e167558113b1ac5fc0c56eea92a9fb.jpg

Jak to ustawić?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

http://doczz.pl/doc/2908434/instrukcja-obs%C5%82ugi-licznika-motogodzin-obrotomierza

• 0

Witam

Mam ponton Kolibri 360 D, do tego Yamaha F 13.5A, prawdopodobnie odblokowana przez pierwszego użytkownika na 15HP. Nie pływałem jeszcze, ale poprzednik twierdzi że silnik rwie dobrze - czyli śruba dobrana. Oglądałem śrubę założoną na motor i nie ma podanego skoku, z pomiaru wynika średnica 9 1/4 cala. Skok nieznany, więc jaką kupić śrubę na zapas? Mam prośbę o podzielenie się swymi doświadczeniami z podobnym sprzętem.

Zakładam że motor faktycznie ma 15HP przy 5000 obr/min. przekładnia 2.08 /1, 3 łopatki średnica śruby 9 1/4, ponton z silnikiem gratami i pasażerami około 350kg, oczekiwana prędkość to 25 - 30 km/h.

Edytowane przez Stołczynianin

• 0

Zdjąłem śrubę i jest opis 9 1/4 na 9 1/4. Po kształcie wnioskuję że była sporo podcięta w celu wyrównania licznych zacięć od pływania po płyciznach. Ma więc mniejszy uciąg od nowej i nie wiadomo czy jest wyważona.Na zapasową się nada, ale na podstawową  nie będę ryzykował wybicia łożysk na wałku od wibracji spowodowanych nierównościami łopatek.

Myślałem że ktoś pływał podobnym gumiakiem na silniku 15 HP 4t przy podobnej masie całkowitej około 350kg i podpowie właściwy skok śruby.

Najwięcej ofert jest na 9 do 10 cali skoku.

• 0

Tak jak ci napisalem powyzej 9 jest optymalna sruba do 15hp silnikow ,jezeli kupujesz tylko 1 srube ja bym kupil 9 ale 4 blades napewno przy tej wadze calkowitej osiagniesz te 30kmh poprawi ci sie manewrowosc i praca w srodkowym zakresie obrotow

Ja przy wieksze wadze osiagam predkosci pomiedzy 27-35kmh, bez problemu bedziesz latal zamiezona predkosc

Edytowane przez sharkfishing

• 0

Mi na gumiaku 320 cm na 9 calach nie chciał wyjść do ślizgu natomiast po zmianie na 11 zapierniczał jak szalony przy masie ok 300 kg pomijam fakt że

Mój x-boat średnio nadawał się do pływania z prędkościami powyżej 30 km/h bo robił się zwyczajnie nerwowy

• 0

Mój gumiak ma dmuchany kil, co pomaga w przejściu przez fazę pchania wody do ślizgu i stabilizuje tor, jednak na filmikach widzę też minus jakim jest rozcinanie wody na boki, co pewnie zużywa sporo energii.

Ciekawy jest ten przypadek z poprawą wchodzenia w ślizg po zmianie skoku z 9 na 11. W instrukcji Yamahy przeczytałem że: (streszczenie) śruba powinna być tak dobrana by przy maksymalnym obciążeniu uzyskać środkową wartość z zakresu roboczego lub wyższą. (Środek dla tego motorka to 5000 rpm). Przy lżejszej łodzi należy tak zredukować gaz by obroty nie przekroczyły maksymalnych dopuszczalnych - 5500 rpm.

Dla łodzi ślizgowej najciężej jest przy wychodzeniu z wody do ślizgu co według tej zasady oznacza, że w tej fazie silnik powinien mieć co najmniej 4500 rpm. ( zalecany zakres obrotów dla pracy z max otwartą przepustnicą to 4500 - 5500rpm).

Kończąc wywód - mniejszy skok śruby powinien ułatwić przejście w ślizg, bo silnik kręci znacznie szybciej. Chyba że przekładnia w twoim silniku to nie 2,08  :1 tylko większa, bardziej redukująca obroty, a zmianie śruby towarzyszyło odblokowanie mocy.

ps1: opisana powyżej zasada wydaje się uzasadniona dla silników dobranych "na styk". Przy znaczącym nadmiarze mocy nie ma ona zastosowania.

ps2: Zrozumiałem że do mojej Yamahy F13.5A standardową śrubą jest ta na skok 9" (albo 9 1/4" jaka była, bo to prawie to samo).

• 0

Natrafiłem na książkowy wzór z założeniem uślizgu na śrubie 20%. Wychodzi więc prędkość maksymalna łodzi na śrubie o skoku 9' - 26,4 km/h, zaś śruba 11' umożliwia 32km/h. Nie wiem tylko czy możliwe byłoby wyjście w ślizg z łodzią z wszystkim o masie 350kg.

• 0

Ok policzmy sam waze 130kg silnik 55kg ponton okolo 80kg akumulator z kotwicami 50kg wedki przynety echosonda nastepna 5kg motor trolingowy okolo 10kg,dwa fotele a base 10kg plus 23l paliwa co daje lacznie cos okolo 360kg i predkosc maksymalna na pontonie 4m z pradem rzeki 35kmh pod prad 27kmh na srubie 10 pitch mercury 15hp przy obrotach okolo 5400 czyli prawie w srodku (5000-6000rpm) ,w dwie osoby dodatkowe 110kg bylo okolo 27kmh przy wadze 450kg w slizgu utrzymam sie okolo 22-25kmh na ten sezon mam 20hp zobaczymy co bedzie sie dzialo

• 0

Ok policzmy sam waze 130kg silnik 55kg ponton okolo 80kg akumulator z kotwicami 50kg wedki przynety echosonda nastepna 5kg motor trolingowy okolo 10kg,dwa fotele a base 10kg plus 24l paliwa co daje lacznie cos okolo 360kg i predkosc maksymalna na pontonie 4m z pradem rzeki 37kmh i pod prad 28kmh+ na srubie 10 pitch mercury 15hp przy obrotach okolo 5400 czyli prawie w srodku (5000-6000rpm) ,w dwie osoby dodatkowe 110kg bylo okolo 27kmh przy wadze 450kg w slizgu utrzymam sie okolo 22-25kmh na ten sezon mam 20hp zobaczymy co bedzie sie dzialo

post-59476-0-34970900-1582156813_thumb.jpeg

• 0

Takie miałem objawy więc opisuje co mnie spotkało. Objaw był taki że stawał dęba i nie nabierał prędkości. Teraz ten sam silnik założyłem do łódki 390 i we dwóch prawie 30 km/h na srubie 9 i trwało to chwilę, a na 11 czekaliśmy wieczność aż dojdzie do 26 km/h. faktem jest że przy pontonie ten silnik nie byl ustawiony idealnie jesli chodzi o wysokość na łódce z resztą też jeszcze z tym walczę więc idealnie nie jest.

• 0

Ok policzmy sam waze 130kg silnik 55kg ponton okolo 80kg akumulator z kotwicami 50kg wedki przynety echosonda nastepna 5kg motor trolingowy okolo 10kg,dwa fotele a base 10kg plus 23l paliwa co daje lacznie cos okolo 360kg i predkosc maksymalna na pontonie 4m z pradem rzeki 35kmh pod prad 27kmh na srubie 10 pitch mercury 15hp przy obrotach okolo 5400 czyli prawie w srodku (5000-6000rpm) ,...

Obliczyłem uślizg na śrubie i jest prawie taki jaki ten z książki, bo 21%.

W celu utrzymania prędkości 30km/h przy 5000rpm silnika powinienem mieć śrubę o skoku 10 1/2 cala. W Yamaha F15 moc maksymalna jest przy 5000 rpm.

W przypadku większego obciążenia pontonu, trzeba będzie założyć starą śrubę o skoku 9 1/4 cala.