Proszę o poradę jaką śrubę nazywamy uciągową a jaką sportową.
Mam przy Hondzie BF20 śrubę 9 1/4 x 10, która jest 3 łopatkowa.
Z tego co wyczytałem 9 1/4 oznacza średnicę śruby w calach, natomiast 10 oznacza (ang.pitch) czyli długość śruby która jest związana z kątem pochylenia łopatek.
I jeszcze jedno, która śruba będzie szybsza?
Ta która ma łopatki pod większym kątem czy ta w którym łopatki są pod mniejszym kątem do osi śruby?
Jaki ma związek ta druga cyfra z szybkością śruby i jej uciągiem?
Pytanie
szewer
Witam,
Proszę o poradę jaką śrubę nazywamy uciągową a jaką sportową.
Mam przy Hondzie BF20 śrubę 9 1/4 x 10, która jest 3 łopatkowa.
Z tego co wyczytałem 9 1/4 oznacza średnicę śruby w calach, natomiast 10 oznacza (ang.pitch) czyli długość śruby która jest związana z kątem pochylenia łopatek.
I jeszcze jedno, która śruba będzie szybsza?
Ta która ma łopatki pod większym kątem czy ta w którym łopatki są pod mniejszym kątem do osi śruby?
Jaki ma związek ta druga cyfra z szybkością śruby i jej uciągiem?
Mam nadzieję, że nie zamieszałem zbyt bardzo
Pozdrawiam
Top użytkownicy dla tego pytania
13
11
9
8
Popularne dni
24 Cze
17
22 Kwi
15
8 Kwi
11
20 Lut
8
Top użytkownicy dla tego pytania
psulek 13 odpowiedzi
tornado 11 odpowiedzi
patu 9 odpowiedzi
KRYSTEKWOLF 8 odpowiedzi
Popularne dni
24 Cze 2014
17 odpowiedzi
22 Kwi 2013
15 odpowiedzi
8 Kwi 2010
11 odpowiedzi
20 Lut 2020
8 odpowiedzi
Popularne posty
psulek
Jarek, bez urazy, ale... wpisanie 411109310A w Google zasypie cię linkami, że to 3x9,3x10. Lenistwo panie, lenistwo.
Stołczynianin
Jeśli prąd wody dodaje 4km/h to faktycznie było 33km/h względem wody, można rzec - więcej nie trzeba. W czasach dominacji Wichra, znajomy miał zrobioną własnoręcznie łódkę ze sklejki i poprawionego
Welski
W instrukcji stoi tak Outboard Motor BF 9,9 A/15A prawdopodobnie cus trzeba "wykrecić" a cuś" dokrecić" i będzie 15-cie,tak to widzę
Opublikowane grafiki
133 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi