Skocz do zawartości
  • 0

Jaka śruba do silnika?

szewer

Pytanie

Witam,

Proszę o poradę jaką śrubę nazywamy uciągową a jaką sportową.

Mam przy Hondzie BF20 śrubę 9 1/4 x 10, która jest 3 łopatkowa.

Z tego co wyczytałem 9 1/4 oznacza średnicę śruby w calach, natomiast 10 oznacza (ang.pitch) czyli długość śruby która jest związana z kątem pochylenia łopatek.

I jeszcze jedno, która śruba będzie szybsza?

Ta która ma łopatki pod większym kątem czy ta w którym łopatki są pod mniejszym kątem do osi śruby?

Jaki ma związek ta druga cyfra z szybkością śruby i jej uciągiem?

Mam nadzieję, że nie zamieszałem zbyt bardzo :lol:

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jeśli prąd wody dodaje 4km/h to faktycznie było 33km/h względem wody, można rzec - więcej nie trzeba.

Takie miałem objawy więc opisuje co mnie spotkało. Objaw był taki że stawał dęba i nie nabierał prędkości. Teraz ten sam silnik założyłem do łódki 390 i we dwóch prawie 30 km/h na srubie 9 i trwało to chwilę, a na 11 czekaliśmy wieczność aż dojdzie do 26 km/h. faktem jest że przy pontonie ten silnik nie byl ustawiony idealnie jesli chodzi o wysokość na łódce z resztą też jeszcze z tym walczę więc idealnie nie jest.

W czasach dominacji Wichra, znajomy miał zrobioną własnoręcznie łódkę ze sklejki i poprawionego własnoręcznie nowego Wichra. Dzięki lekkiej konstrukcji łodzi i dopracowanemu silnikowi oraz  umiejętności zmniejszenia gazu, zużywał aptekarskie ilości benzyny, trudno wówczas dostępnej.

Gardził łodziami z dnem V, w jego łodzi przód był V ale tył płaski. Wchodził w ślizg w 6 dorosłych osób. Potrafił przez miesiąc pracować nad ustaleniem skoku śruby, stopnia redukcji dyszy w gaźniku i ustawienia wyprzedzenia zapłonu.

Generalna konkluzja jest taka że ślizg wymaga lekkiej łodzi i choćby kawałka płaskiego dna, a jeśli łódka waży sporo i ma dno rozcinające wodę na boki to się nie poszaleje.

• Like 2

• 0

@Stołczynianin - nie operuj proszę uproszczeniami. Później chodzą ludzie i chcą płaskodenkę 2x3m "bo panie to będzie w ślizgu pływać na 6hp i stabilne". Prędzej nie poszaleje się na płaskim dnie właśnie, bo to nie są kadłuby do szybkiego pływania. Stają się niestabilne przy niższej prędkości.Owszem, łatwo schodzą w ślizg i utrzymają go przy niskiej prędkości no i mają niezłą ekonomię, ale to by było na tyle.  V-ką przemieścisz się szybciej (oczywiśćie z odpowiednim silnikiem) i będzie się dużo lepiej zachowywać zarówno w ślizgu jak i na fali, ale oczywiście coś za coś - spali więcej.  Na szczęście czasy, gdy benzyna była na kartki już minęły a pół litra paliwa w tą czy w tą nie gra roli. Jeżeli łódka ma być w miarę uniwesalna, to V około 10stopini, jak na morze to 15-20 stopni, jak na pływanie po rzece, małych zbiornikach lub tam gdzie płytko, to może być i płaskie dno. Należy też dodać, że v-ki są wygodniejsze, bo są po prostu szersze.

• 0

Jego łódka miała ze 4 metry długości z pięknej sklejki, nawet kierownica. W miejscu pawęży było dno płaskie, w środku lekkie V a dziób jak wiadomo, konkretna stępka dla utrzymania kierunku. Nie powstydził by się jej nawet współczesny nowobogacki.

A jeśli komuś potrzebne by były wyliczenia, to właściwy skok wyliczyłem podstawiając kolejne wartości śrub i wyliczając projektowaną prędkość.

10 i 1/2 cala to 26,67cm x 2400 (obroty śruby na minutę) x 0,8 (1 - 20% uślizg śruby) x 60 (minut) = 3072384 cm/h = 30,7 km/h

• 0

Czesc

Mam pytanie do ludzi bardziej obeznanych w temacie . Wyszla nowa sruba do mojego silnika o parametrach 12,6″ × 8,7″ , mam 2 inne ,ale sa tylko opisane jako szybkosciowa i uciagowa bez zadnych rozmiarow. CZy ta 12,6 x 8,7 zalicza sie bardziej do srub uciagowych czy szybkosciowych ?>