Skocz do zawartości
  • 0

Jaka śruba do silnika?

szewer

Pytanie

Witam,

Proszę o poradę jaką śrubę nazywamy uciągową a jaką sportową.

Mam przy Hondzie BF20 śrubę 9 1/4 x 10, która jest 3 łopatkowa.

Z tego co wyczytałem 9 1/4 oznacza średnicę śruby w calach, natomiast 10 oznacza (ang.pitch) czyli długość śruby która jest związana z kątem pochylenia łopatek.

I jeszcze jedno, która śruba będzie szybsza?

Ta która ma łopatki pod większym kątem czy ta w którym łopatki są pod mniejszym kątem do osi śruby?

Jaki ma związek ta druga cyfra z szybkością śruby i jej uciągiem?

Mam nadzieję, że nie zamieszałem zbyt bardzo :lol:

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

...skok 12 owszem, ale nie średnica...

tak btw, czy 12tka nie ma wiekszego komina od 9tki..jak ona weszła na wałek??

Oczywiście masz rację. Wczoraj byłem w serwisie i po zdjęciu śruby i jej wyczyszczeniu wyszło że oznaczenie na zewnątrz A12P9 oznacza że ma skok 9 natomiast A12 to końcówka nr katalogowego. Wewnątrz komina jest info 9x9. Okazało się, że śruba jest przekoszona i najprawdopodobniej ukręcona tak więc można domniemać, że silnik wchodzi na np 4500 obr a śruba kręci się wolniej. Nowa śruba jest już zamówiona 9,1/4 x 9 i powinno być gitara.

Oczywiście po teście wrzucę informację jak się pływa na nowej śrubie. Jeszcze raz dzięki. 

I po urlopie ... silnik na nowej śrubie zdecydowanie szybciej ślizga pontonem natomiast łódź w dwie osoby nie ślizga. Temat łodzi sobie odpuszczam bo na kaloszu dużo wygodniej się śmiga. Na nowej 9,25x9 spalanie mniejsze niż na przekoszonej. 

Edytowane przez sucks_one

• 0

Łódka typu romana 430 waga 180kg pusta silnik honda 15km  i problem z doborem śruby, mam uciągową o parametrach 10x6-1/2 254/165 silnik troche za połową gazu wogóle nie przyspiesza, na jaką śrubę zmienić żeby zwiększyć prędkość? Polecano mi 9-1/2 x 9-1/2. Teraz pływam około 15-17km o ile zwiększy się prędkość czy jest szansa wejść w ślizg?

• 0

Sądzę że spokojnie da radę coś wycisnąć na samej śrubie. Radzą ci dobrze, można nawet zmniejszyć trochę średnicę do 9,25 a skok do 10. Powinieneś osiągnąć jakieś 35-37/h samemu.

Edytowane przez psulek

• 0

Sądzę że spokojnie da radę coś wycisnąć na samej śrubie. Radzą ci dobrze, można nawet zmniejszyć trochę średnicę do 9,25 a skok do 10. Powinieneś osiągnąć jakieś 35-37/h samemu.

Myślę, że nie da rady takich prędkości osiągnąć.

Pływam romaną ale jeszcze cięższą bo waży na pewno ponad 200kg z Yamką 25KM ze śrubą 9,7/8-10,1/4 i osiąga prędkość max w jedną osobę 38km/h ale śruba jest za mała bo silnik kręci się do max obrotów 6000

• 0

Myślę, że nie da rady takich prędkości osiągnąć.

Pływam romaną ale jeszcze cięższą bo waży na pewno ponad 200kg z Yamką 25KM ze śrubą 9,7/8-10,1/4 i osiąga prędkość max w jedną osobę 38km/h ale śruba jest za mała bo silnik kręci się do max obrotów 6000

Które to skok? W każdym razie jak koło 10 to raczej nic dziwnego. Moja alu waży 250-260 + silnik 60 i na 20hp, aku 20kg, 220 kg chłopów  i ciągnie podobnie. Śruba 4x9,25x11. Sam 42-43.

• 0

Napisałem Ci to w innym wątku: "dagberek, nie pójdzie Ci ta łódka w ślizgu na 15 hp. Samemu, pusta, może... We dwie osoby + klamoty możesz zapomnieć."
Mam romane i zmieniłem na niej już trzy razy silnik. Jeśli kogoś zadowala piłowanie silnika na maxa tylko po to żeby ledwo osiągnąć ślizg to może się bawić śrubą. Dochodzi tylko jedna osoba i możesz zapomnieć o ślizgu nawet jak na dziobie usiądzie. Dobry silnik 30hp i powinieneś być zadowolony. Ja mam 50hp i jest tak jak według mnie być powinno czyli przy +/- połowie obrotów płynę w ślizgu z nawet trzema osobami na pokładzie.

• 0

Fakt pytałem już o to sezon przeleciał a ja dalej z tym problemem, nie mam możliwości esperymentowania, muszę kupić śrubę która będzie odpowiednia i dlatego pytam ponownie

To nie pytaj nas a ludzi którzy mają z tym do czynienia na codzień np w dobrym serwisie motorowodnym

@psulek- u mnie skok śruby to 10 i 1/4' a średnica to 9 i 7/8'

• 0

I po urlopie ... silnik na nowej śrubie zdecydowanie szybciej ślizga pontonem natomiast łódź w dwie osoby nie ślizga. Temat łodzi sobie odpuszczam bo na kaloszu dużo wygodniej się śmiga. Na nowej 9,25x9 spalanie mniejsze niż na przekoszonej. 

Moc tego silnika to 15hp. Rok produkcji 2007. A oto i łódka dla większej ilości danych. Płaskie dno choć stabilne to raczej nadsterowne przy ślizgu w jedna osobę. 

Tą łódką się nie poślizgasz, bo to nie jest kadłub do pływania w ślizgu. I ta łódka nie ma płaskiego dna. To, że kawałek jest płaski nic nie zmienia.