Tomy Opublikowano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2013 Krek bulrock czy jak go tam zwą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 7 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 Dajcie koledzy jakieś linki z fajnymi centrepinami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 7 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 http://www.centerpinangling.com/centerpinreels.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 8 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2013 http://www.chrislythe-centrepins.co.uk/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 8 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2013 Jak szukamy okazji to Andrew Field pozbywa się swoich centerpin-ów autorstwa - Chris Lythe and Richard Carter Reels.Nawet podał swoje telefony: 01354 651917, 07899996190 - nic tylko dzwonić i kupować... i to szybko pewnie będzie okazja jak większość na Naszym kochanym Forum... http://handmadefloats.blogspot.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 8 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2013 (edytowane) ...u mnie to będzie robić ostro na rybach w dość trudnych wiślanych warunkach.Prosiłbym o rady kolegów którzy już używali tego typu kołowrotków. Edytowane 8 Czerwca 2013 przez Tomy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olek520 Opublikowano 8 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2013 Andrzej będziesz tą metodę uskuteczniał na Białej Przemszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 8 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2013 Białej nie znam, trochę Czarną. W minionym tygodniu latałem po łąkach prze które płynie. Ciekawe miejsce pod ręką to "bulgot" na Dziećkowicach przy dwóch tłoczących pompach. Rynna na 8-9 m głębokości i kilkaset metrów potencjalnego spływu dosłownie łodzią i indykatorem. Ten kto pływa na tym odcinku wie co stoi w gejzerach natlenionej wody... Jak na ten moment największym problemem jest wolny czas. W minionym roku jak i lata poprzednie bywałem 2-3 razy w tygodniu na łodzi lub inne wyjazdy, obecnie lepiej nie pytać... Kryzys pastwi się nad moim wolnym czasem i nie tylko moim. Z tego co mi wiadomo frekwencja w maju przy wypożyczaniu łodzi była znikoma. Przynajmniej ryby odetchną... Zestaw robiony był z myślą o Dunajcu i tego się trzymam... Na Białą wybieram się z aparatem, podobno bardzo urokliwe miejsce. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olek520 Opublikowano 8 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2013 (edytowane) Andrzejw tamtym tygodniu byłem na dziećkach - ktoś zameldował że boje na bulgocie przesuniete tak ze na sam bulgot można wpłynąć Warunki wprost idelane pod tą metodę. Jutro płynę w te okolicę to potwierdzę.Czekam (my) na relacje z bulgotu .Bulgot "nieczynny". Boje wg. moich współrzednych nieco przesunięte. Edytowane 9 Czerwca 2013 przez olek520 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
caen Opublikowano 9 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2013 Ja używam tego kołowrotka.Jest bardzo przyzwoity i nie tak koszmarnie drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 9 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2013 @caen - jeśli można prosić, napisz coś więcej, np.: jakie żyłki stosujesz, średnica, kolor, ewentualnie firma no i sama technika rzutu. Może coś szerzej o swoich doświadczeniach - łowisko, prowadzenie zestawu, spławik-indykator, przynęty (sztuczne, roślinne, zwierzęce) jak i ryby które głównie siadają na kij... Będę zobowiązany za wszelkie informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
caen Opublikowano 9 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2013 Pisałem już w tym wątku ,że łowię metodą klasycznej wypuszczanki angielskiej wędkę mam http://www.fishusa.com/Product/St-Croix-Avid-Salmon--Steelhead-Center-Pin-Rods 15 stóp kołowrotek Okuma Shefield żyłkę przezroczystą 0,20 mm ,spławiki http://www.ebay.co.uk/itm/COLLECTION-OF-QUALITY-DRENNAN-AVON-STYLE-ALUMINIUM-STICK-FLOATS-/300917452551?pt=UK_SportingGoods_FishingAcces_RL&hash=item461013ef07 i podobne. Przypon w zależności od tego na jakie ryby się nastawiam 0,08 na świnki do 0,14 gdy liczę się z możliwością kontaktu z brzaną,Zdarzają się też klenie i inna drobnica.Ja łowię nęcąc i zakładając na małe haczyki jedną lub dwie pinki.Jeśli chodzi o rzuty to są to raczej niewielkie odległości i po paru wyjściach nad wodę można je opanowac bez problemu. Waźne jest wybranie miejsca w ktorym wypuszczenie spławika jest naturale.Znalazlem kilka takich w mojej okolicy ( Dunajec ,Tarnów-Czchów ) i tam łowię.Łowię z brzegu ale też brodzę. Stosuję nęcenie.Kolegów ktorzy nie mogą znieśc żywych przynęt na haku informuję że w USA łowcy lososi tą metodą stosują ikrę ryb jako przynętę czyli popełniają jeszcze większe "przestępstwo". Zainspirowany twoimi działaniami spróbuję ze sztuczną muchą.Do miejsca w którym łowię masz niedaleko.Może kiedyś nad wodą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 9 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2013 Ok, Dzięki, cenne informacje. Co do muszek - na nimfy i odległościówkę Shimano Power Loop + GT 1010 łowiłem już w latach 90-tych. Zamiast spławika stosowałem kulkę styropianową jako indykator, całość spuszczałem w rynnach, rzut i delikatnie oddawałem z ręki. Świetne były czereśnie i wiśnie na grube klenie. Ryby - wszystko co pływało w Dunajcu: brzany, świnki, certy, klenie, sporo lipieni mniej pstrągów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minkof Opublikowano 9 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2013 ...u mnie to będzie robić ostro na rybach w dość trudnych wiślanych warunkach.Prosiłbym o rady kolegów którzy już używali tego typu kołowrotków. Mój Raven Classic ma już chyba 5 lat, ciągle sprawuje się dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras Opublikowano 10 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2013 Jesli kasa nie gra roli , polecam Clough Elite . To taki Bentley w centerpinach .Pozniej dluuuugo nic i Angling Specialties Float Reel.Dosc drogi 800- 1200 $ ale warty kazdego centa .Ze sredniej polki :Raven Classic , Raven Matrix ,Adcock Stanton, Kingpin i Islander Steelheader moge polecic .Nie polecam J.W Younge .Wykonanie i praca perfekt ale ....... widzialem pare kreciolkow z peknietym trzpieniem trzymajacym szpule .Pekly w czasie walki w ryba . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 10 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2013 Witaj @miras na forum, fajnie, że się zalogowałeś. Teraz temat połowu metodą float ruszy z kopyta, jak na razie to chodzenie po omacku... Pisz o swoich doświadczeniach i koniecznie wstawiaj foty i filmy, chyba już je gdzieś widziałem... Pozdrawiam Serdecznie Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bober Opublikowano 10 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2013 witam.dużą część mojej młodości łowiłem tą metodą na Sanie w okolicach Dynowa.pierwsza wędka to ruski teleskop i kołowtotek Delfin.póżniej był teleskop Germina i Rileh Rex.to był cud technikiłowiłem głównie brodząc.podstawowa przynęta to wiśnie,porzeczki ,białe robaki.póżniej do tej metody najlepiej nadawały się odległościówki i bolonki ale zawsze z kołowrotkiem ze szpulą stałą.z centerpinem i dobrą wędką będzie fajna zabawa.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 10 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2013 Panowie - nastawiam przy tej metodzie głównie na sztuczne przynęty, konkretnie: nimfy, mokre, streamer-y. Jeśli ktoś ma na myśli "żywe robaczkI", dajcie w cudzysłów bo nas zbanują i odeślą na forum grunciarzy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 10 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2013 (edytowane) ...a ja się nastawiam na stosowanie mikro woblerów i łowienie przy opaskach jak również na wiślane świnki łowione na "chroboka".Nie wstyd mi i tego się będę trzymał. Edytowane 10 Czerwca 2013 przez Tomy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 14 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2013 (edytowane) To mnie rozbawiło : http://allegro.pl/kolowrotek-centerpin-nelma-z-i3322191370.html :D Edytowane 14 Czerwca 2013 przez TomCast Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 14 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2013 Całkiem solidny sprzęt... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 14 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2013 Heheehe, multiplikator po rosyjsku ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 7 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2013 Łowi ktoś coś na tego Floata? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
caen Opublikowano 8 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 Łowię cały czas ale na przynęty naturalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 8 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 Mam taką matchówkę Borona z czasów dobrych Silstara.Centrepin Shakespeare Lincoln starczy?.Tani jest a sprzęt będzie łowił w dość trudnych warunkach i też na naturalne przynęty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi