alberto25 Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Ktoś może ma centerpina do sprzedania?Budżet raczej niski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 27 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2018 Witam.Cukiereczki ...https://youtu.be/GwRqzZSTWfICierpliwie do szóstej minuty warto poczekać Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taps Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2019 Skoro nie wolno ze spławikiem i przynętą sztuczną, to sobie ukulam z twardego ciasta, lub sera, centymetrowe wałeczki w różnych kolorach, przypominające larwę owada, i spróbuję swoich sił. Ze spławikiem, a jakże, na wodzie pstrągowej, gdzie dopuszczone są przynęty roślinne.Z poszanowaniem regulaminu. Bo ser, jak wszystkim wiadomo, to przynęta pochodzenia roślinnego Założę się, że metoda będzie skuteczniejsza od nimfy podwieszonej pod spławik. Co za absurdalne przepisy.... A mu debatujemy nad indykatorem.Był problem z brakiem "sztuczności" sztucznej muchy.To można nagiąć praktykę w drugą stronę.Co to za sztuczna mucha skoro jest wykonana z naturalniej sierści,piór i pochewki z makreli(trącącą jeszcze wędzonym atraktorem).Toć nie ma obowiązku by przynęta żyła. Ciekawy temat,trafiłem na niego po raz pierwszy.Mam sporo obserwacji i troszkę praktyki w temacie.Ale jeszcze muszę nabrać doświadczenia w terenie by sie wypowiedzieć :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tarłoś Opublikowano 1 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2020 Witam, mam pytanie do bardzie obeznanych w temacie, stałem się posiadaczem blanku King Pin 13' 6", 5-10 lb. ( KP36510B).Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z wędkami King Pina lub uzbrojonymi na rzeczonych blankach?Pozdrawiam noworocznie, Tarłoś 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 7 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2020 Witam.Tarłoś ... być może jesteś jedyny w Polsce ... A ja zakończyłem rok 2019 łowiąc na muchę ... a dokładniej jej larwę Widok spławika po wielu miesiacach, sunącego po powierzchni rzeki - bezcenny ...Sensacją dla mnie było złowienie ciernika. I nie był to przypadek, bo kumpel stanowisko wyżej ode mnie też złowił tę piekną ... 4-ro cm rybkę.Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JurekJurek Opublikowano 26 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2023 Czy ktoś z was posiada poniższa wedke i mógłby coś o niej napisać? Noszę się z zamiarem kupienia jej ale infa w necie mało o niej. Chodzi mi głównie o jej akcje i czy jest szybka? Chce jej używać do przepływa ki i wypuszczanie. shimano aero x5 match Float długość 396 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Umbra Opublikowano 21 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2023 Hej, mam pytanie.Szukam zestawu na warte do łowienia na przepływanke/wypuszczanke.Jaki kij wybrac? Bolonka czy match?Jaki centerpin w miarę sensownych pieniądzach? Wysłane z mojego ASUS_I006D przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Umbra Opublikowano 22 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2023 Ktoś coś? [emoji16] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konstanty Opublikowano 22 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2023 Ktoś coś? [emoji16]czołem,mam radziecką katuszkędo centerpinawszystko działajak coś to pisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Umbra Opublikowano 22 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2023 czołem,mam radziecką katuszkędo centerpinawszystko działajak coś to piszSzukam na razie rady jaki typ sprzętu wybrać i dlaczego.Dzięki za ofertę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nord91 Opublikowano 23 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2023 (edytowane) Ja mam centerpina z Aliexpres i Radziecką Katuszkę. Muszę przyznać że radziecki wytór lepiej się kręci, może dlatego że szpula jest lżejsza. Edytowane 23 Września 2023 przez #Nord Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Umbra Opublikowano 23 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2023 Ja mam centerpina z Aliexpres i Radziecką Katuszkę. Muszę przyznać że radziecki wytór lepiej się kręci, może dlatego że szpula jest lżejsza.Pokazał byś jak wygląda ta "katuszka" ?Nie jestem zbyt "stary" i nie mam pojęcia o co chodzi [emoji28] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 23 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2023 Witam.Na któym odcinku Warty będziesz łowił ?Stacjonarnie czy brodząc ?Będziesz wypuszczał tylo czy maz zamiar też trochę porzcać ?Ciężko (6-12 g) czy lekko (1-4 g) ?Ani bolonki, ani matchówki nie są rewelacyjne. Ciężko znależć u nas dobry kijek do wypuszczanki z centerpinem. I to często kończy się jakimś kompromisem.Miałem prawdziwy amerykański kijek do trotingu i sprzedałem, bo kompletnie nie nadawał się do łowienia na małych rzeczkach, na których głównie łowię. Ale na dużych rzekach to była petarda, którą można było prawdziwie rzucać na duże odległości ciężkimi zestawami, bo do tego się nadawał.Mam matchówki, ale czekają na przezbrojenie. Ostatnio wyhaczyłem stary spining Dragona 3 m z wklejką, świetnie się nadający do łowienia centeprinem w niewielkich rzeczkach.MIałem kilka kołowrotków i zosawiłem sobie dwa chińczyki z możliwością regulacji oporu obracania się szpuli. Wygodne są przez to w używaniu.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Umbra Opublikowano 23 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2023 (edytowane) Witam.Na któym odcinku Warty będziesz łowił ?Stacjonarnie czy brodząc ?Będziesz wypuszczał tylo czy maz zamiar też trochę porzcać ?Ciężko (6-12 g) czy lekko (1-4 g) ?Ani bolonki, ani matchówki nie są rewelacyjne. Ciężko znależć u nas dobry kijek do wypuszczanki z centerpinem. I to często kończy się jakimś kompromisem.Miałem prawdziwy amerykański kijek do trotingu i sprzedałem, bo kompletnie nie nadawał się do łowienia na małych rzeczkach, na których głównie łowię. Ale na dużych rzekach to była petarda, którą można było prawdziwie rzucać na duże odległości ciężkimi zestawami, bo do tego się nadawał.Mam matchówki, ale czekają na przezbrojenie. Ostatnio wyhaczyłem stary spining Dragona 3 m z wklejką, świetnie się nadający do łowienia centeprinem w niewielkich rzeczkach.MIałem kilka kołowrotków i zosawiłem sobie dwa chińczyki z możliwością regulacji oporu obracania się szpuli. Wygodne są przez to w używaniu.PozdrawiamOdcinek PZW poznań, brodzenie odpada na 100%Raczej wypuszczanie, tzn wyrzucę max na połowę rzeki i w dół, wypuszczanka/przepływanka Edit: od "Pyzdry" w dół rzeki, do powiedzmy "nowe miasto nad Wartą" Edytowane 23 Września 2023 przez Perch Strike Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 23 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2023 (edytowane) Witam.Czyli duża rzeka generalnie - to i dłuższe kije 3,9-4,6 m będą lepsze i z większym ciężarem wyrzutu, bo raczej nie bedziesz łowił lżejszymi zestawami (chodzi o uciąg wody). No to można łowić na dwa różne sposoby.Miękkim kijem i wykorzystując techniki rzutowe, z tym że bolonki się do tego słabo nadają ze względu na zbyt duże odległości pierwszych 2-3 przelotek mędzy sobą (jak pooglądasz filmy z technikami rzutowymi przy centerpinie to będziesz wiedział o co chodzi).Albo sztywniejszą odległościówka, wypuszczając zestaw z główek czy wzdłuż opasek.Kręcioł z regulacją docisku szpuli jest bardzo wygodny na dużych rzekach przy większym obciążeniu. Coś takiego jak na moich zdjęciach u góry.Na dużej wodzie nie ma co się za bardzo podniecać tym czy centerpin kręci się dwie i pół minuty czy "tylko" czterdzieści sekund ... to ma jakiś wpływ jedynie jak się łowi zestawami 0,5-1,5 g.Pozdrawiam. Edytowane 23 Września 2023 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kemaz Opublikowano 24 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2023 (edytowane) Chyba o to chodzi. Model 1957r Usunalem hamulec(trykotke - taki bolec/hamulec co dociska szpule wewnatrz) Spilowalem uchwyt zeby pasowal do dzisiejszych srednic wedek. Kupione za 5euro a dziala bez zarzutu i praktycznie bez oporow jak inne dedykowane centerpiny za duze pieniadze. Ten model to typowy click&pawl - to samo co niektore muchowe kolorotki. Generalnie wypuszczanka kojarzy mi sie z UK i kleniami, brzanami. Edytowane 24 Września 2023 przez kemaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Umbra Opublikowano 24 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2023 (edytowane) Witam.Czyli duża rzeka generalnie - to i dłuższe kije 3,9-4,6 m będą lepsze i z większym ciężarem wyrzutu, bo raczej nie bedziesz łowił lżejszymi zestawami (chodzi o uciąg wody). No to można łowić na dwa różne sposoby.Miękkim kijem i wykorzystując techniki rzutowe, z tym że bolonki się do tego słabo nadają ze względu na zbyt duże odległości pierwszych 2-3 przelotek mędzy sobą (jak pooglądasz filmy z technikami rzutowymi przy centerpinie to będziesz wiedział o co chodzi).Albo sztywniejszą odległościówka, wypuszczając zestaw z główek czy wzdłuż opasek.Kręcioł z regulacją docisku szpuli jest bardzo wygodny na dużych rzekach przy większym obciążeniu. Coś takiego jak na moich zdjęciach u góry.Na dużej wodzie nie ma co się za bardzo podniecać tym czy centerpin kręci się dwie i pół minuty czy "tylko" czterdzieści sekund ... to ma jakiś wpływ jedynie jak się łowi zestawami 0,5-1,5 g.Pozdrawiam.Właśnie.Czy np wczesną wiosną jak będę sobie łowił w klatkach, małe haki, małe przynęty (jakiś biały robak, ochotka), tak typowo na cienko.Czy będzie widać brania na takich splawikach 6-8g?Tak będzie łowione w nurcie, ale czy właśnie w czasie nieśmiałych brań da radę?I ogólnie czy na splawiku z 8g będzie widać branie płoci? To 8g to tak wybrałem przypadkowo, nie wiem czy trzeba więcej czy mniej, nigdy nie łowiłem na spławik na rzece Edytowane 24 Września 2023 przez Perch Strike Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kemaz Opublikowano 24 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2023 (edytowane) Ja lowie splawikami miedzy 2-10gr zaleznie od glebokosci, uciagu, wiatru. Wszystko widac. Jesli w klatce to pytanie czy potrzeba ci 8gr. Wypuszczanka to na granicy lub w pradzie wody. Ryby na rzece sa generalnie silniejsze od jeziorowych odpowiednikow i pewniej bija w przynete. Edytowane 24 Września 2023 przez kemaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Umbra Opublikowano 24 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2023 Ja lowie splawikami miedzy 2-10gr zaleznie od glebokosci, uciagu, wiatru. Wszystko widac. Jesli w klatce to pytanie czy potrzeba ci 8gr. Wypuszczanka to na granicy lub w pradzie wody. Ryby na rzece sa generalnie silniejsze od jeziorowych odpowiednikow i pewniej bija w przynete.8g akurat nie miałem na myśli w klatce.Na spławik łowiłem kiedyś, ale na wodzie stojącej - wiosną trzeba było zacinać najdrobniejsze ruchy, bo płotki bardzo delikatnie brały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witeg Opublikowano 25 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2023 Spławików to trzeba mieć kilka(naście), różna gramatura i kształt, zależnie od głębokości, siły uciągu, charakteru prądu rzeki (czy równy, czy są zawirowania), zabawa z dobieraniem prawie jak gumek na okonia.Kołowrotek jeśli nie musi wyglądać, to pewnie na początek wspomniana ruska katuszka powinna wystarczyć, warto rozebrać, podpolerować jeśli gdzieś jest większe tarcie albo nierówno, nasmarować i powinno grać.Z wędziskiem, jak kilka lat temu szukałem, był problem. Odległościówki za miękkie i delikatne, bolonki... no trochę nie o to chodzi, najsensowniejsze były niektóre wędziska sygnowane jako Float, dużo z nich to były sztywne, mocne wędki takie bardziej do łowienia na żywca, ale część pasowała.A w ogóle to jak się ma jakiekolwiek wędzisko o odpowiedniej długości to warto przejść się z nim nad wodę i popróbować, wtedy najszybciej okaże się co tak naprawdę jest potrzebne, czy dłuższe, czy krótsze, twardsze, bardzie miękkie, dolnik dłuższy, krótszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 26 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2023 Spławiki są niekonieczne. Bardzo dobre kije do spławianek, czyli float, oferują renomowane firmy, znane z jakości i wieloletniego doświadczenia. Są jednak dużo droższe i niezawodne od dalekowschodnich surogatów.. nawet po optycznym tuningu tego wielbionego dużotaniotesco W popularnym StC znalazłem dla siebie Wild Rivery, porównywalne, ale dużo tańsze od Loomisa.Nie musimy też przy łowieniu tego typu ograniczać swojej fantazji do wyboru rodzaju robaków, albowiem wiele sztucznych przynęt jest co najmniej bardziej przyjemne w użyciu. Od paszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kemaz Opublikowano 27 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2023 (edytowane) Generalnie na rzece 1g na metr glebokosci (dochodzi sila pradu, wiatr). Zacznij tutaj https://www.daveharrellangling.com/wp-content/uploads/2012/11/1.-RIG-DIAGRAMS-FOR-DH-RUNNING-LINE-FLOATS.pdfRodzaje i uklady wyjsciowe pod splawiki ktore robi. Inne firmy maja praktycznie te same wzory.Dave Harrel poszukaj na youtube. Zarazil mnie brzanami. Edytowane 27 Września 2023 przez kemaz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Umbra Opublikowano 28 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2023 Generalnie na rzece 1g na metr glebokosci (dochodzi sila pradu, wiatr). Zacznij tutaj https://www.daveharrellangling.com/wp-content/uploads/2012/11/1.-RIG-DIAGRAMS-FOR-DH-RUNNING-LINE-FLOATS.pdfRodzaje i uklady wyjsciowe pod splawiki ktore robi. Inne firmy maja praktycznie te same wzory.Dave Harrel poszukaj na youtube. Zarazil mnie brzanami.U mnie jest to 1,5m średnia do pewnie 2,5-3m w rynnie (jakiejś głębszej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witeg Opublikowano 28 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2023 Ten 1g na 1m traktuj raczej jako wartość minimalną, poniżej której nie ma co schodzić. Poza tym gramatura to nie wszystko, kształt spławika jest też bardzo ważny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kemaz Opublikowano 28 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2023 Jest jeszcze ten watek https://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=4866.0 i posty *koko*. Powrot do szkoly zamiast na ryby 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi