Skocz do zawartości

FLOAT FISHING

Andrzej Stanek

Rekomendowane odpowiedzi

Fotki będą jak się odrobię z innym tematem. Długi, no co Ty... Norma  ;). Przy tej długości blanku (15') i przesunięciu centerpina tuż do feregripu musi być zapas z dołu do wyważenia kija. Druga sprawa - lubię długie dolniki, mam przy castach i lepiej się rzuca stosując dźwignię z minimalną siłą potrzebną do wystrzelenia. Na upartego można się od wilków oganiać lub podpierać przy rzecznej przeprawie  :D.

Ja na razie troszkę połowiłem przy okazji świątecznego wyjazdu na Sanie pod Sanokiem zakładając centerpina na dlugi ponad trzymetrowy spining. I przyznam ze całkiem fajnie to działa, lekka wędka, więc można trzymać w garści dłuższą czas i wygodnie się zarzuca. Bardzo komfortowe łowienie.  W efekcie wyjąłem (na chwilkę :D ) parę sporych ~30 cm jelczyków i zabłąkanego klenia. Ciekawe jak będzie ze zmodyfikowaną odległościówką :)

Tak źle z tymi rzeczkami? Niedawno byłem w Oświęcimiu, z kładki widziałem kilka dorodnych kleni, wiec jakaś ryba tam jest. Wybieram się w ten lub następny weekend na Sołę w okolicach Łęków (Łęk?) na odcinek nizinny.. Pływa tam coś?

Wisła jak dla mnie trochę za duża, Skawinka za brudna (nie do wiary jak żyłka z nurtu różni się kolorem od tej na szpuli po kilku rzutach), podkarpackie rzeki ładne i rybne tylko troszkę daleko..

Może ma ktoś ochotę dołączyć? Andrzej? Tomy?   :rolleyes:

Edytowane przez Fluffy

Ładna bestyjka musiała być. Dawno to było? Może dałoby się jakiegoś pstrąga jeszcze przechytrzyć na Sole?

Ostatnio podczas tegorocznej majówki byłem ze spinem na Dunajcu, i już pod nogami spiął mi się mój niedoszły pstrągowy rekord, na oko dobrze ponad 60 cm. I tak by wrócił do wody ale chociaż buziaczka mu chciałem :( Teraz mam ochotę tam wrócić i mu porachować ości.. Jeszcze do kompletu nieszczęść urwałem rzut później fajną blachę - killera :(

A swoją drogą, zauważyliście że ostatnio jakoś strasznie dużo pstrągów, takich do ok 30 cm, cierpi na pijawczycę? Co wyciągam malucha, czy to San, czy Dunajec, jest dosłownie oblepiony tym paskudztwem. I za bardzo nie ma jak tego zrywać -  ostatnio np złowiłem biedaka oblepionego przez ponad setkę pijawek.. Macie jakieś pomysły jak pomóc zwierzakowi?

Przed chwilą rozmawiałem z Panem w ZO PZW NS. Pytanie odnośnie interpretacji float i sztucznej przynęty typu nimfa, Pink Worms a możliwość łowienia w Sromowcach N. (woda górska). Według jego opinii łowiąc kijem float + centerpin, żyłka, przypon nie przekraczający dwóch długości kija (ciekawe u mnie 9 metrów ;)) i przynęty j/w nie naruszam RAPR. Jest to istotna informacja co do ewentualnych wyjazdów na ten odcinek Dunajca - BOMBA. Michał @Fluffy - to jest woda do łowienia. Zebrać kilka osób i małe jam session z float i muchówkami. Na miejscu dobry hotel, są kwatery, jest gdzie usiąść przy szklaneczce...

Na Dunajec zawsze i chętnie :) Idea kilkudniowych wakacji z centerpinem i szklaneczką bardzo do mnie przemawia :) Do Krościenka/Szczawnicy też blisko żeby jakiś wypad na chwilę na spina zrobić..  Wstępnie jakoś czerwiec?  :D

Ale opinię Pana z ZO fajnie by mieć gdzieś na piśmie, bo sądzę że jak muszkarze zobaczą spławikowców z dziwnymi kręciołkami na wodzie to lament podniosą ani chybi..

Edytowane przez Fluffy

Tak po pracy usiadlem chwilkę przy RAPRze, i może być problem coby się wyłgać. Przy dociekliwym strażniku nie przejdzie, a głupio stracic w ten sposób zestaw c'pina z wędzią o wartości Stadionu Narodowego.  

Przy metodzie "muchowej" trzeba by mieć chociaż kawałek linki muchowej, (ciekawy patent, do dwóch długości wędziska przypon, do tego ~10 cm plywającego sznura muchowego - RAPR nie precyzuje długości - jako de facto indykator :D i reszta żyłki jako "podkład". Jednakże nie wolno stosować żadnego obciążenia (co w sumie nie przeszkadza), ani kuli wodnej ani żadnych zastepujących jej przedmiotów - wg regulaminu z 2011r np spławik (co przeszkadza bardzo). Aczkolwiek interpretacja drogą "moralności z prawa" średnio mi się podoba. No i przy takim kombinowaniu, jaki jest sens? Toż to lepiej normalnie po krześcijańsku na muchę łapać..

Jeżeli chcemy podciągnąć to pod spining to jest znowu zakaz stosowania spławika/indykatorów.

Przy metodzie spławikowej musi być z kolei przynęta naturalna.. Jak się nie odwrócić, dupa z tylu.

Podejrzewam ze gość z ZO wyraził swoją opinię, i może bedzie to jakis przyczynek do zmian, jednakże w przypadku spotkania z SSR mogą być bęcki :(

Sorry, taki mamy klimat...

Ale plus jest taki że (o ile dobrze odczytuję) praktycznie poza doplywami na Dunajcu od zapory w Sromowcach w dól z wyłączeniem OSa i PPN można łowić na roślinne. Potraktować kukurydzę jakimś atraktorem, wymaczać w krwi czy wystrugać ikrę z żółtego sera i będzie niam   :D  Ciekawe czy ktoś próbował łowić tą metodą np na te małe cosie z owoca granatu?

Pamiętam jak za smarkacza braliśmy z kolega długie muchówki i łowiliśmy lipienie na Sanie na odcinkach nizinnych na spławiczek i robaczka - uzywając "snuja" mialem ogromne problemy z zacięciem :( Kolega używając kreciołka muchowego radził sobie o wiele lepiej. Cóż, to były czasy kiedy RAPR tego nie zabraniał, ale to se ne wrati...

Edytowane przez Fluffy

Andrzeju wrażenia takie jak bym trzymał szybką muchówkę i z resztą tak to miało być.Długość 12 stka.Moc?Nie wiem coś jak muchówka w klasie 7.Ma ogarnąć Brzany ale i mniejsze ryby żeby przy zacięciu nie katapultowało za plecy.Popróbuje też na mikrowobki przy opaskach,a mam takie małe bolenióweczki.Jak na to sieknie 70+ w mocnym uciągu to może być piękna jazda.Jazi i Kleni jestem pewny no ale Rapa na tym zestawie to by było coś.Długość pozwala na zdystansowanie wobka od brzegu,wypuścić go z nurtem,potem trzymać i powoli zwijać z przystankami.No nie ma cudów muszą być ryby.

Na małe wobki wypuszczane z centerpina łowi Kolega z forum na Wiśle. Jeśli czyta tekst powinien coś napisać, chyba ma zestaw RAVEN-a. Też czekam na opad wody w rzekach, planuję wypad na Dunajec. Czy kołowrotek dobrze wyważa kij czy też leci trochę do przodu. Dolnik znajomy...  ;)

Trochę leci do przodu no minimalnie ale jak bym dał palec na tej korkogumie z przodu to już kij w poziomie.Jeszcze dojdzie żyłka ale to chyba nie ma znaczenia a jak ma to na plus.Kij znajomy :)  No zgadza się.Powiedziałem P.Krzysztofowi-design taki podobny do Andrzejowego.

Edytowane przez Tomy