Skocz do zawartości

Pomoc w doborze rozmiaru

bassy

Rekomendowane odpowiedzi

Chłopy buty simmsa, śpiochy i kurtka. O ile odnośnie kurtki i śpiochów wybrałem L -kę ( 182 cm wzrostu) to nie wiem jak z butami zrobić. Najpierw wybrałem 11, ale po zobaczeniu tej tabelki to wychodzi ,że 12 stki bo stopę mam full 28cm. http://www.google.pl/imgres?q=boot+sizes+simms&um=1&sa=N&hl=pl&biw=1680&bih=853&tbm=isch&tbnid=0qbPyqlHKnafXM:&imgrefurl=http://www.californiaflyshop.com/simms-rivertek-boa-wading-boots-felt/&docid=3QJeekHs3BofjM&imgurl=http://www.californiaflyshop.com/product_images/uploaded_images/simms-mens-wading-boot-size-chart.jpg&w=616&h=916&ei=8fB0Ubm3GKqK4gSisoDwDQ&zoom=1&iact=rc&page=1&tbnh=145&tbnw=97&start=0&ndsp=47&ved=1t:429,r:0,s:0,i:85&tx=54&ty=49

Może ktoś doda jakieś sugestie.

Edytowane przez bassy

Mam stopę 29.5 cm i podobnie jak @Jozi noszę 13. W chłodniejszych porach roku jest miejsce na dodatkową skarpetę. Nic nie uwiera, stopa nie marznie. W cieplejszych miesiącach jest trochę więcej miejsca lecz wystarczy założyć bawełnianą skarpetę na tą neoprenową i śmiało można przedzierać się po piaszczystej Wiśle bez obawy o przetarcie.

Edytowane przez Cezary.Łoskot

Jozi ja zrozumialem, zauważyłem tylko że akurat Twój wybór pokrył się z instrukcją wyboru rozmiaru na stronie simms. Rozmiar wybrany na podstawie cm stopy ma być zawyżony o 1 numer w rozm. simmsa.

Tak przy okazji zapytam- miałem kupić simmsa kurtałę i gacie. Ale te tansze nie są z goretexu. Więc kupię chyba w UK równiez nie goretexowe ale onoń dobrze sprawujące się Scierra cc6

Buty najlepiej przymierzyć.Musiałbym kumpla zapytać on ma chyba rozmiar 43 i ma buty 11-ki i są idealne więc myślę, że Tobie też 11 potrzebne.

Patrz w tej tabeli na stopę długości 28cm masz mieć 11-ki!!

Czyli jak ja mam stopę 30cm i mam 13-ki to dla Ciebie o 2cm krótsze czyli 2 numery mniejsze :) .

Edytowane przez Jozi

Buty najlepiej przymierzyć.Musiałbym kumpla zapytać on ma chyba rozmiar 43 i ma buty 11-ki i są idealne więc myślę, że Tobie też 11 potrzebne.

Patrz w tej tabeli na stopę długości 28cm masz mieć 11-ki!!

Czyli jak ja mam stopę 30cm i mam 13-ki to dla Ciebie o 2cm krótsze czyli 2 numery mniejsze :) .

Też mam 30tkę ale do tego jeszcze płetwa szeroka więc kupiłem simmsy rozmiar 14. Jak dla mnie idealne, lekki luz techniczny mam ale bez przesady :D

Jeżeli kupiłeś już śpiochy, to simms określa do jakiej wielkości stopy nadaje się poszczególne rozmiary woderów. Buty musisz zawsze kupować o jeden numer większy niż maksymalna wielkość stopy wchodząca do woderów. To jest jedyna zasada zakupu butów do woderów simmsa. Postąpisz inaczej buty będą za luźne lub za ciasne. Tabela którą się posługujesz dotyczy porównania numeracji butów a nie sposobu dopasowania do stopy śpiochów. Nic to nie ma ze sobą wspólnego. Pamiętaj, że zakładasz skarpety ( czasem dwie pary ) podczas wędkowania i gdzieś musi się to mieścić. Ja wg. amerykańskiej numeracji noszę 10, wodery są do wielkości stopy 11, a buty 12. Wg. tej zasady buty kupują moi znajomi i nikt nigdy nie narzekał.