Szymon82 Opublikowano 28 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 (edytowane) Po tym wpisie kolegi domyślam się dlaczego Phenix mu nie leży, jest po prostu za szybki i za sztywny . Jak nic coś z Batsona Rx7 lub rx8 do 28 gr. lub podobne i będzie do tego o czym kolega pisze. PozdrTego Batsona RX 7 do 28 g miałem a potem jeszcze miałem przyjemość nim łowić w wersji 275 cm - do PST895 to mu daleko - łowiąc tym kijem cofamy się w czasie i to bardzo. Też miałem go mieć jako uniwersał , ostatecznie mi nie podszedł, seryjny odpowiednik Avida bije go na głowę.PST895 nie jest ani za szybki ani za sztywny , bardzo fajna konstrukcja. Edytowane 28 Listopada 2014 przez Szymon82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 28 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 (edytowane) Łowiłem RX7 i RX8 w długości 9" . Wyraźnie lepiej łowiło się RX8 był bardziej wszechstronny, jako "narzędziom" do łowienia ryb nic im nie można zarzucić,- to po prostu dobre wędki. Poza uwagami nieistotnymi jak np kolor blanku tzn w RX7 zieleń której nie lubię a w RX8 ten znany z garnków Zeptera połysk pozostawia wiele do życzenia ich balans nawet przy ciężkich młynkach kije te lecą wyraźnie na pysk. Przy rzutach dość wysiłkowy. Poza tym rewelacja Z RX 7 rozstałem się bardzo szybko, RX8 łowiłem ponad rok, dużo różnych ryb i mnóstwo frajdy dal mi ten kij,- jeśli komuś nie przeszkadzają owe "niestotne uwagi" to jest to na prawdę bardzo uniwersalna konstrukcja na dużą rzekę Edytowane 28 Listopada 2014 przez Rheinangler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 28 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 Mój RX7 to był już grafitowy kolor blanku , te zielone to już raczej historia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 29 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 (edytowane) To co bym Ci sugerował to sprawdzenie czy bardziej by Ci odpowiadało uzbrojenie go z dwoma czy z jedną przelotką na dolniku,- obydwa sposoby maja swoje zalety i jakieś tam wady, a na szczyt bym spróbował mniejsze niż 6-ki, bo może to faktycznie ma wpływ na rejestrację drgań przynęty w tej konstrukcji.Co daje uzbrojenie dolnika w 2 przelotki? Myślałem nad układem sic Fuji Y 25, 16, 10, 7, a na górę takie same L 7, 7, 6, 6 i szczyt 6 (z racji, że łowię takim kijem często w listopadzie i grudniu przy niskich temperaturach) Edytowane 29 Listopada 2014 przez Żbiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 29 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 (edytowane) Za godzinkę Ci odpiszę bo rodzina czeka na bułki do śniadania Najlepiej by było by jakiś rodbuilder się wypowiedział w sprawach natury konstrukcyjnej popartej wiedzą dającą się udowodnić bo zaraz zlecą się poszukiwacze dziury w całym i ci wiecznie na "nie" co to nigdy słowa nie napisali od siebie - bo inni mogli by to zanegować W wędkach które miałem lub jeszcze mam, dwie przelotki na dolniku są wynikiem w pierwszej kolejności długości wędki i ilości składów.Bywają także wynikiem uporu w stosunku do przelotki wyjściowej i wybranego stożka lub "kwadratowego" ugięcia blanku, kiedy rozmieszczeniem przelotek przerabia się ten kwadrat na coś płynniejszego bardziej zaokrąglonego.W PST 895 jedna przelotka na dolniku jest w zupełności wystarczająca ze względu na długość blanku i jego ładne pełne ugięcie. Zastosowanie wyjściowej Y25 czy nawet Y30 nie wymusza drugiej przelotki na dolniku. Wydaje mi się sensowne zastosowanie drugiej przelotki na dolniku w przypadku gdy dolnik jest nieproporcjonalnie sztywny do szczytówki i wtedy druga przelotka powoduje, że szybciej włącza się on do akcji i daje to płynniejsze ugięcie a także wrażenie większej mocy zestawu, które być może polega na tym że mamy poczucie większej mocy.Pisze w trybie przypuszczającym bo nie potrafię tego zmierzyć ale takie mam odczucie.Pamiętam jeszcze jak zbroiłem swojego PST 895 i Zbyszek mówił mi o koncepcji dwóch przelotek na dolniku iż lepsza by była gdybym używał kija tylko do jigów,- ale nie drążyłem tematu bo mnie zależy na kijach uniwersalnych i nie będę pędził parę kilometrów do auta po to by zabrać innego kija pod wobka bo akurat wobler bardziej pasuje do napotkanego miejsca dla mnie to czysta paranoja.Wracając do Twojego pomysłu na uzbrojenie PST 895 zastanowił bym się dobrze nad 6-tkami na szczycie dlatego, że przed obmarzaniem niewiele Cię to uchroni a kilka osób z którymi rozmawiałem o PST 895 na fakt uzbrojenia mojego egzemplarza w 6-tki na szczycie właśnie w tym upatrywało problemów z czuciem nocnych ledwo drgających woblerów, twierdząc iż w egzemplarzach z mniejszymi to zjawisko nie występuje. Ponadto z mojego doświadczenia wynika iż L-ki szybciej obmarzają niż podobnego rozmiaru LV-ki poprzez większą ilość wody na styku blank przelotka (mierzoną oczywiście w mikro-kroplach )Moja sugestia jest taka,- Alconity można kupić w kolorze srebrnym i wówczas na szczyt dać KL5 obojętnie czy Eseksa czy Fuji. Mam w kilku wedkach pomieszane Y-ki z KL w tym samym kolorze i nie gryzie to w oczy, żekłbym nawet że nie widać tego i set wygląda jak od jednej matki Edytowane 29 Listopada 2014 przez Rheinangler 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 29 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Witam, RX7, RX8, 2.60, 2.75, 2.90, Phenixy 2.90 czy inne. Ja pisalem o jednym konkretnym blanku i nie pod katem ostrego opadu. Pozdrawiam, Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 29 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Zastosowanie wyjściowej Y25 czy nawet Y30 nie wymusza drugiej przelotki na dolniku. Wydaje mi się sensowne zastosowanie drugiej przelotki na dolniku w przypadku gdy dolnik jest nieproporcjonalnie sztywny do szczytówki i wtedy druga przelotka powoduje, że szybciej włącza się on do akcji i daje to płynniejsze ugięcieTo może być ciekawe rozwiązanie do M1 20lb, w którym dolnik jest pancernie sztywny i nie wiem jaka siła potrzebna jest do uruchomienia jego pracy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 29 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 (edytowane) Nie wiem Kuba czy jeszcze możesz się wycofać z tej M-1ki 20lb ale jak możesz i oczywiście chcesz to zrób to.Pisze tak bo własnie wczoraj troszkę połowiłem jej dłuższą siostrą i to na dodatek z dużo cieńszą szczytówką i no mam wątpliwości czy w Polsce są takie ryby bo u mnie na pewno nie ma. Jak pomyślę że Twój kij jest jeszcze sztywniejszy i z grubszą szczytówką to az mnie ciarki przechodzą bo to tak jakbyś nad rzekę zabrał kogutówkę z lat 90-tych tylko w długości 2,6m....Dobre czucie gumy zaczyna się od 15g główki więc jak Twoje łowisko wymaga cięższych przy wykluczeniu lżejszych to może i tak, ale tak sobie myślę, że przecież łowienie gumą to nie tylko łupu cupu opad a poza tym to ona może się nie bardzo nadawać do innego łowienia....Zastanów się dobrze... Ja nie posłuchalem @kraba i teraz mam półkownika... PSTo, że ja mam travela nie ma nic do rzeczy, złącza są perfekcyjnie wykonane i nie ma żadnych przesztywnień! Edytowane 29 Listopada 2014 przez Rheinangler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 29 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 M1 mam już od miesiąca, niestety dopiero jeden raz byłem z nim na wodą. Kij "zaczyna się" od ok 12g + guma 3", pełne czucie przynęty jest od 15g + guma. Góra nieskończona... Przynajmniej dla mnie, bo to co akurat miałem najcięższego w pudle (35g + 4" KingShad) nie zrobiło na nim najmniejszego wrażenia. Na moich odcinkach używam główek w zakresie 17-30g, więc tu nie powinno być problemu z wykorzystaniem tego kija. Bardziej zastanawia mnie hol małych ryb, bo niestety na mojej Wiśle jest dużo sandaczowych szczyli i często trafiają się króciaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr210771 Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 Witam wszystkich , czy może ktoś się wypowiedzieć na temat tego blanku Phenix M1 SP862MH,8/6,8-17lb bardzo ważną rzeczą dla mnie jest czułość ,jakie jest ugięcie, czy czucie brania przenoszone jest na nadgarstek jak blank zachowuje się pod rybką ,czy glęboko wchodzi w ugięcie będę wdzięczny za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi