Skocz do zawartości

Phenix Karabela - PST945, PST895, PST966, FX966

jersey

Rekomendowane odpowiedzi

Widze że Arku postawiłeś na swoim i zdecydowałeś się na Karabelke 895 ;)

Coś w tym jest ;) że lżejsze przynęty jakoś słabo są odczuwalne na kijku  :)

U mnie był to główny powód rozstania z Karabelką ( łowiłem wobkami 6-10cm o drobnej pracy i z czuciem było słabo )

Bo Ty Józek szczęściarz jesteś,- ja swojego jeszcze muszę poszukać  ;) a może za duży Monk we mnie siedzi :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  i szukam śmietany na gównie B)

No tak Karol, pamiętam co mi mówiłeś ale jakoś chciałem sam na sobie spróbować... No i mam i jestem trochę zdziwiony ale nie niezadowolony poza tym co można po jednym razie sensownego powiedzieć,- to tylko pierwsze odczucia... Do FX 905 przyzwyczajałem się rok i teraz jest git ;)

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 1

Widze że Arku postawiłeś na swoim i zdecydowałeś się na Karabelke 895 ;)

Coś w tym jest ;) że lżejsze przynęty jakoś słabo są odczuwalne na kijku  :)

U mnie był to główny powód rozstania z Karabelką ( łowiłem wobkami 6-10cm o drobnej pracy i z czuciem było słabo )

Karolu a zechciał byś porównać tę Elitkę którą zastąpiłeś PST 895 w odniesieniu do tych przynęt o których piszesz?

Jesli chodzi o Elitke znacznie lepiej obsługuje właśnie wobki o drobnej migotliwej pracy - szczytówka przekazuje znacznie więcej jak w Karabelce.

Co do większych wobków to nie stosowałem jeszcze więcej jak 9cm ( wobki Widły )

Jeśli chodzi o gumowe przynęty komfort jest guma 3'' + główka 7gr i opad jest wyrażnie odczuwalny.

Max to 4'' + 18 gram ołowiu.Powyrzej już szczytówka wyraznie się kładzie.

Ugięcie w Elitce jest jakby przesunięte niżej jak w Karabeli co skutkuje innym rozłożeniem obciążenia na blank.

Rzuty są bardziej celne a osiągane odległości są porównywalne z Karabelką jednak lekki wabik podczas wyrzutu z Karabeli w pewnym momencie lotu tak jak by stawał w miejscu i koniec.

W Elitce tego nie ma.

Elitka podczas wyrzutu ładuje się głębiej.

O ile Elitka ma w opisie 8 funtów co by się zgadzało to myśle że opis Karabelki w dolnym zakresie jest troche nie trafiony.

Niby to też 8 lb ale nie te same.

Sumując to dwa inne kije i na siłe nie można ich porównywać.

Karabela jest znacznie mocniejszym patykiem.

Ja szukałem blanku ,który bedzie właściwie obsługiwał lekkie i drobno pracujące wobki boleniowe i taka właśnie jest Elitka , czego nie mogłem oczekiwać od Phenixa 895.

Edytowane przez Karol Krause

No tak zapomniałem dodać że te 12 lb raczej umowne i pewnie bliżej jej do 15 funtów.

Jesli chodzi o PST 895 myśle że te 17 lb jest jak najbardziej adekwatne do rzeczywistości.

Myśle że Karabelka jest bardzo dobrym kijkiem tylko o bardzo wąskim spektrum zastosowania przynęt.

Edytowane przez Karol Krause

Wojtek

Rozmawiałem ze Zbyszkiem Kawalcem który równocześnie z moją PST 895 robił St.Croix 17lb do 28g z tej serii o której mówimy i porównał oba kije.

Z tego co mówił to St.C ma więcej niż 17lb (tak na oko 20lb) i mocniejszy dolnik od Karabeli, natomiast wymaga większego wkładu siły w rzuty co przy PST 895 który w ogóle nie wymaga siły do rzutu pewnie jest zupełnie do zaakceptowania.

Wiec taki kij 9" mógłby być alternatywą dla Ciebie.

Porównam w niedziele uncjówke St.C V z PST 895 i dam Ci znać  :)

Arek @Rhein,

wyprowadziłem kilka razy 895 nad wodę i wydaje mi się, że to jednak będzie badyl na te trudniejsze warunki pod cięższe wabiki, którego szukałem. ogarnia je koncertowo i chwalić pana, że nie poszedłem w żadne 966. na płytkim plażowym łowisku to byłoby strzelanie z armaty do wróbla.

jako że wyleczyłem się z kupowania wędek/blanków na odległość pewnie zapukam wiosną do rodmasu po lekko uzbrojonego 894. myślę, że spokojnie poradzi sobie na plaży i jednocześnie ogarnie kilkunastogramowe boleniowe bezstery od @Tomiego jak mi wpadnie do bani pomysł pomieszania wody w wiśle.

Także rozważam tę możliwość @jersey   ;) tym bardziej, że jakoś tak wychodzi mi pewna sprzeczność w wykonaniu M-1-ek (na które jeszcze chwilkę temu bylem napalony jak szczerbaty na suchary) z ogólnymi własnościami tego materiału i technologi o których troszkę poczytałem. Chodzi mi mianowicie o to iż według tych właściwości o których się mówi i pisze wynikało by iż blanki wykonane w tej technologi powinny się cechować raczej niewielkimi zbieżnościami i ogólnie mocno odstającymi od "standardów" średnicami zarówno dolnika jak i szczytu blanku (mniejszymi) w przeciwnym razie możemy mówić o bardzo ograniczonym stosowaniu owych cudownych materiałów lub o ich niewłaściwym użyciu. Za tym drugim przemawiało by to co napisał Krab o kiju który nabył.

Dla mnie kij 3m 17lb o cw 15-30 to takie specyficzne narzędzie mieszczące się bardziej w kategorii indywidualne zamówienie niż rynkowa oferta...

Mogę się oczywiście bardzo mylić i chętnie posłucham wypowiedzi tych co bardziej się znają,- to są tylko takie moje przemyślenia :rolleyes:

Edytowane przez Rheinangler

W końcu, to jest "uncjówka. Odpowiednik BR w tych samych parametrach. Tego mam i jego 17 lb spokojnie daje radę, w plażowym łowieniu a i centkowane 80+ bez problemu ogarnia. Jest przy tym przyjemnie "manewrowy" ...cokolwiek to znaczy :)

Waldek "my" dyskutując tu o niuansach PST 895 ślizgamy się po granicy 2-3g i 1-2lb i to jest taka granica szukania śmietany na gównie  :lol:  :lol:  :lol:

Z tymi M-1 to jest jedno małe "ale". Po rozmowie z Łukaszem Masiakiem wiem, że nic nie wiem. Ot taka typowa egzystencjonalna zagwozdka. Łukasz nalegał bym wpierw ten kij wypróbował na morzu, a dopiero potem wyrażał swoje opinie. Też tak zamierzam zrobić.

Co więcej z rozmowy zrozumiałem, że moja postać wędki, to nie jedyna wersja???!!! Stworzyli też prototypy M-1-ki bardzo smukłe. Tyle, że Łukasz od razu wykluczył ich sens zastosowania do moich celów. Hmmm... I tym mnie teraz zaciekawił. Co oni chowają przed światem? ;)

Reasumując:

1. mam kij o którym nic nie wiem, a w dodatku wszelkie moje podejrzenia budują niepotrzebne uprzedzenia.

2. jest wielce prawdopodobne, że istnieje M-1-ka, której optyka pasuje do mych oczekiwań, aczkolwiek nie wiadomo, czego od niej można oczekiwać :)

Edytowane przez Krab

W końcu, to jest "uncjówka. Odpowiednik BR w tych samych parametrach. Tego mam i jego 17 lb spokojnie daje radę, w plażowym łowieniu a i centkowane 80+ bez problemu ogarnia. Jest przy tym przyjemnie "manewrowy" ...cokolwiek to znaczy :)

Waldek tak sie kiedyś stało, między innymi za Twoją i Józka namową , że tego BR też mam, ale szukam czegoś co się troszkę łatwiej ugnie i zapracuje środkiem już pod rybã wielkosci 60-65cm...

Połamałem ostatnio tego nieszczęsnego seekera i chce cos na szybko aby przed zimã jeszcze troche połapać...

Kiedyś miałem st croix II triumph bodajże opisany 10-28gram 17lb i leżał mi tenn kij bardzo, szczegölnie ciepłe ugięcie i wzorowe trzymanie ryby -oddałem za drobne... Teraz tego samego oczekuje od pst895, już niedługo sam to zweryfikuję...

Mam nadzieję, że się nie rozczaruję