Dienekes Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 (edytowane) O rety... Krótko: polujesz na szczupaki - na końcu zestawu wiążesz długą stalkę (umownie, bo może to być np wolfram lub tytan), łowisz inne gatunki a w łowisku są szczupaki - również montujesz długą stalkę. Odmienne postępowanie zasługuje na publiczną chłostę i wykluczenie z grona wędkarzy, imo :lol: Ani najgrubsza plecionka, ani żyłka, a nawet fluorocarbon o rozsądnej średnicy nie dadzą Tobie jakichkolwiek gwarancji w walce z esoxem, a zatem, i szans na jej wyholowanie i bezpieczne uwolnienie bez haka w pysku lub kotwicy w przełyku. V-Free nie uwalnia przynęty uderzając w nią, a blokując się pewnie na solidnym elemencie zestawu. Nie ma znaczenia, czy będzie to krętlik na końcu przyponu (od strony wędkarza) czy agrafka tuż nad wabiem, o ile będą spełnione warunki, o których pisałem uprzednio... Grubość haków (ich wytrzymałość) dobiera się pod wielkość przynęty i rybę (gatunek i spodziewaną wielkość). Jak kotwice są solidne, tj. przeznaczone na grubą rybę, to i stalka musi być dwucyfrowa. Problem nie istnieje. Rozumiesz już? Edytowane 15 Lutego 2013 przez Dienekes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viertek Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 Thx za wyczerpujący wykładCzytając to troszkę mi poliki zaczerwieniło... Ale zrozumiałem o co chodzi - zaczynam poszukiwania V-free na allegro i nad wodę Jeszcze raz dzieki za wszystkie odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcelinho2204 Opublikowano 22 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 (edytowane) wiem że temat był już podjęty,,ale po przeczytaniu wcześniejszych postów nie zanalazlem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi...szukam odczepiacza przynęt..do tej pory używałem V-free i byłem zadowolony...zagubiłem gdzies go i chcialem kupic w tym sezonie nowy ale dowiedzialem się że on nie lapie za same agrafki a za agrafkii z krętlikami..a w tym sezonie wlaśnie takich nie będę używał..tylko takich jak...rozmiary 22, 21,20, 20A i 18 bez krętlików moje pytanie czy znacie odczepiacz przynęt który podola..abym nie musiał zostawiać moich cukiereczków w wodzie??rzeki na ktorych łowie to Warta i jej dopływ obra...pzdr:) Edytowane 22 Marca 2013 przez marcelinho2204 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
000kamyk000 Opublikowano 22 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 Jestem posiadaczem V-free i łowię na woblery używając samej agrafki.I muszę powiedzieć, że około 90% woblerów udaje mi się uratować.Od razu dodaję, że nie są to duże rzeczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rajfel Opublikowano 22 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 (edytowane) Ja stosuje coś takiego.http://img716.imageshack.us/img716/1153/blaszkiiwobki006.jpg Edytowane 22 Marca 2013 przez Rajfel 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 22 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 (edytowane) A ja Surfera. Tylko raczej wieksze przynęty. Ale przy małych też działa. Ale raczej wody stojące. Ładna bestia. http://jerkbait.pl/topic/7404-uwalniacz-do-przynet/ http://zww.haczyk.pl/forum/viewtopic.php?p=195489&sid=ead07aea14589430c850facbb1f476da Edytowane 22 Marca 2013 przez godski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorroXXX Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2013 Używałem Snagaway i nie byłem zadowolony, jest za lekki. Używałemhttp://allegro.pl/odczepiacz-demon-super-uwalniacz-przynet-grom-170-i3063190059.html isuper tylko kupiłem z cieńszą żółtą linką i urwałem na zaczepie. Generalnie polecam tylko z białą mocniejszą linką. Uwalniacza używam tylko z łódki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2013 Dla przynęt, na agrafce bez krętlika, jeszcze chyba nikt, nic sensownego nie wymyślił. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorroXXX Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2013 Jak jest duża agrafka to demon da radę, ale na rzece, nie bardzo to widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2013 (edytowane) Tylko kwestia ułożenia agrafki względem szczeliny Demona. To i tak najlepszy odczepiacz jakiego poznałem i używam. W wersji LONG DISTANCE nie do przecenienia, nawet na rzece. Edytowane 23 Marca 2013 przez popper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elton Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2013 Kupiłem dla znajomych 2szt. Jeden już ostro przetestowany za granicami Pl i opinie mega pozytywne. Udaje się dzięki sporej wadze odbić nawet jigi spod załomów skalnych. Używany z łódki, więc na pewno łatwiejsza sprawa z operowaniem.http://allegro.pl/wyczepiacz-do-przynet-spinningowych-i3105442339.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotreq Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2013 Również polecam Groma, w moim przypadku spokojnie łapie krętlik z agrafką nr 20, czyli naprawdę mały, mam już chyba trzeciego, dwa zostały w wodzie, ale i tak ilość odzyskanych przynęt moich i kolegów zwróciła zakup kilkakrotnie Oczywiście skuteczność najwyższa im bliżej i płycej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leepek Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2013 A te Surfery u zahara to aktualne cały czas ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rajfel Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2013 Przy grubych żyłkach ( 0.3) Grom pięknie ucina przynęty. Sprawdzone na Parsęcie. :angry: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorroXXX Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 Niestety mój urwany grom nie zdążył się ,,Odrobić" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zahar Opublikowano 31 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2013 Dla przynęt, na agrafce bez krętlika, jeszcze chyba nikt, nic sensownego nie wymyślił. Szanowny Pan pozwoli, że sie z Nim nie zgodzę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 31 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2013 (edytowane) Szanowny Pan pozwoli, że sie z Nim nie zgodzę.O ile Szanowny Pan wie, co znaczy tryb przypuszczający.....Ale, szczerze mówiąc, ciekaw jestem rozwiązania. Edytowane 1 Kwietnia 2013 przez popper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 31 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2013 Do woblerów - czytałem na tym forum, lecz znaleźć dziś tego nie umiem - oczko zakładane na żyłkę z doczepioną szmatą i jakimiś ciężarkami. Gumy toto raczej nie wyrwie, ale woblera to i owszem. A cena "urządzenia" też nie powala, choć zapach po pewnym czasie pewnie może Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zahar Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 O ile Szanowny Pan wie, co znaczy tryb przypuszczający.....Ale, szczerze mówiąc, ciekaw jestem rozwiązania.Zaiste, prawdą jest, że będąc zajętym głównym wątkiem i znaczeniem, nie zaś formą, w jakiej został użyty, pominąłem składnię i semantykę, nie zwróciłem też uwagi na wyszukaną kaligrafię. Przeto o wybaczenie proszę. Rozwiązanie, zaś jest znane, ale z istotnymi modyfikacjami korzystnymi dla funkcjonowania przyrządu. Pomocne były prace laboratoryjne obejmujące hydrodynamikę, mechanikę ciał stałych ( w tym przypadku sprężystość bryły, samohamowność klina, etc.), ale są to rozważania akademickie, na które nie czas i miejsce.Wkrótce będzie strona przyrządu, (chyba przed sezonem) a jest bardzo zaawansowana. Z filmem prezentującym możliwości, o których nigdzie nie pisałem, a widziało to kilka osób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
000kamyk000 Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 To w takim razie czekamy z niecierpliwością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxtip Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 witam...... jako, że "polecam kontrahenta" zostalo usunięte, napiszę tu: polecam kolegę Tadeusza (@zahar) za dobry kontakt i ekspresową wysyłkę... wyrób organoleptycznie: "pierwsza klasa"... wartość użytkowa: w fazie planowanych testów ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 To moze wrzucisz fotke, oczywiscie jesli to nie narusza praw autorskich, chyba ze autor wyrazi zgode.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Jeśli jest to SURFER to tu masz fotki... http://www.andrzejstanek.pl/galeria.php?i=62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxtip Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 ... tak miałem na myśli surfera... fotki Andrzeja pokazują dokładnie "co i jak"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 To cudo od dłuższego czasu zamierzam zanabyć. Nie wiem niestety gdzie.Zaharze, to już było opisywane i wierzę Andrzejowi a tym samym i Tobie, skoro o tym samym mówisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi