Skocz do zawartości

Odczepiacze do przynęt i co robicie by zaczepów było mniej??

Salmo_Salar

Rekomendowane odpowiedzi

O rety... :rolleyes:

Krótko: polujesz na szczupaki - na końcu zestawu wiążesz długą stalkę (umownie, bo może to być np wolfram lub tytan), łowisz inne gatunki a w łowisku są szczupaki - również montujesz długą stalkę. Odmienne postępowanie zasługuje na publiczną chłostę i wykluczenie z grona wędkarzy, imo :lol: :lol: :lol:  Ani  najgrubsza plecionka, ani żyłka, a nawet fluorocarbon o rozsądnej średnicy nie dadzą Tobie jakichkolwiek gwarancji w walce z esoxem, a zatem, i szans na jej wyholowanie i bezpieczne uwolnienie bez haka w pysku lub kotwicy w przełyku.

V-Free nie uwalnia przynęty uderzając w nią, a blokując się pewnie na solidnym elemencie zestawu. Nie ma znaczenia, czy będzie to krętlik na końcu przyponu (od strony wędkarza) czy agrafka tuż nad wabiem, o ile będą spełnione warunki, o których pisałem uprzednio... Grubość haków (ich wytrzymałość) dobiera się pod wielkość przynęty i rybę (gatunek i spodziewaną wielkość). Jak kotwice są solidne, tj. przeznaczone na grubą rybę, to i stalka musi być dwucyfrowa. Problem nie istnieje. Rozumiesz już?

Edytowane przez Dienekes

• 1 miesiąc temu...

wiem że temat był już podjęty,,ale po przeczytaniu wcześniejszych postów nie zanalazlem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi...szukam odczepiacza przynęt..do tej pory używałem V-free i byłem zadowolony...zagubiłem gdzies go i chcialem kupic w tym sezonie nowy ale dowiedzialem się że on nie lapie za same agrafki a za agrafkii z krętlikami..a w tym sezonie wlaśnie takich nie będę używał..tylko takich jak...rozmiary 22, 21,20, 20A i 18 bez krętlików

post-49547-0-34309900-1363973178_thumb.jpg

moje pytanie czy znacie odczepiacz przynęt który podola..abym nie musiał zostawiać moich cukiereczków w wodzie??

rzeki na ktorych łowie to Warta i jej dopływ obra...

pzdr:)

Edytowane przez marcelinho2204

A ja Surfera. Tylko raczej wieksze przynęty. Ale przy małych też działa. Ale raczej wody stojące. Ładna bestia.

http://jerkbait.pl/topic/7404-uwalniacz-do-przynet/

http://zww.haczyk.pl/forum/viewtopic.php?p=195489&sid=ead07aea14589430c850facbb1f476da

Edytowane przez godski

Używałem Snagaway i nie byłem zadowolony, jest za lekki. Używałem

http://allegro.pl/odczepiacz-demon-super-uwalniacz-przynet-grom-170-i3063190059.html i

super tylko kupiłem z cieńszą żółtą linką i urwałem na zaczepie. Generalnie polecam tylko z białą mocniejszą linką. Uwalniacza używam tylko z łódki.

Kupiłem dla znajomych 2szt. Jeden już ostro przetestowany za granicami Pl i opinie mega pozytywne. Udaje się dzięki sporej wadze odbić nawet jigi spod załomów skalnych. Używany z łódki, więc na pewno łatwiejsza sprawa z operowaniem.

http://allegro.pl/wyczepiacz-do-przynet-spinningowych-i3105442339.html

Również polecam Groma, w moim przypadku spokojnie łapie krętlik z agrafką nr 20, czyli naprawdę mały, mam już chyba trzeciego, dwa zostały w wodzie, ale i tak ilość odzyskanych przynęt moich i kolegów zwróciła zakup kilkakrotnie  :D Oczywiście skuteczność najwyższa im bliżej i płycej  ;)

• Like 1

Do woblerów - czytałem na tym forum, lecz znaleźć dziś tego nie umiem - oczko zakładane na żyłkę z doczepioną szmatą i jakimiś ciężarkami. Gumy toto raczej nie wyrwie, ale woblera to i owszem. A cena "urządzenia" też nie powala, choć zapach po pewnym czasie pewnie może :)

O ile Szanowny Pan wie, co znaczy tryb przypuszczający.....Ale, szczerze mówiąc, ciekaw jestem rozwiązania.

Zaiste, prawdą jest, że będąc zajętym głównym wątkiem i znaczeniem, nie zaś formą, w jakiej został użyty, pominąłem składnię i semantykę, nie zwróciłem też uwagi na wyszukaną kaligrafię. Przeto o wybaczenie proszę. :)

Rozwiązanie, zaś jest znane, ale z istotnymi modyfikacjami korzystnymi dla funkcjonowania przyrządu. Pomocne były prace laboratoryjne obejmujące hydrodynamikę, mechanikę ciał stałych ( w tym przypadku sprężystość bryły, samohamowność klina, etc.), ale są to rozważania akademickie, na które nie czas i miejsce.

Wkrótce będzie strona przyrządu, (chyba przed sezonem) a jest bardzo zaawansowana. Z filmem prezentującym możliwości, o których nigdzie nie pisałem, a widziało to kilka osób.