Skocz do zawartości

Odczepiacze do przynęt i co robicie by zaczepów było mniej??

Salmo_Salar

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie używający surfera haka linkę do niego uzywacie ja nie jestem w stanie nim doczepić żadnej przynety może to jest powód który go spowalnia ?

Bo nie służy do doczepiania,ale odczepiania,a haka linki nigdy nie widziałem :D .

A na serio,to ciężko się nim operuje z brzegu,szczególnie w rzece,ja dałem linkę kevlarową na przypony sumowe,średnica nieco ponad milimetr,ale i tak mocno wybrzusza w nurcie i destabilizuje Surfera,najlepiej z łódki ustawić się przed zawadą i wtedy można próbować.

Trudno przy każdym zaczepie ciągnąć za sobą łódkę.Ale na poważnie, korzystam z odczepiacza zrobionego własnoręcznie z pręta stalowego ale działa na zasadzie surfera.Stawia mniejszy opór w wodzie.Odkąd go używam nie straciłem żadnej przynęty ,najwyżej ułamany grot kotwiczki.

Rowniez tego używam. Nie ma na niego siły. Aczkolwiek jesli przynęta zaczepi się w glebokim miejscu od dolnej strony zaczepu ( mam na mysli jakas gałąź) to lepiej srawdza się tutaj zwykła oliwka z drutem. W tym roku kupiłem linkę dyneema 1,5mm o wytrzymałości 300kg no i jest bajka

Przepraszam za błędy powyżej słownik w moim komie szaleje.Czyli w moim przypadku to nie wina linki która jest przyczepiona do surfera tylko jego nie sprawdzalnosc na rzekach pstragowych tez zakupiłem do niego plecionke sumowa 1mm i mi się nie sprawdził z łódki była by inna bajka ale niestety ze środków pływających nie łowię

• 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...

Dzisiaj zerwałem gumę Savage Canibal 10cm na główce 10gram,oraz Flat Rapa 8cm w kolorze Chrome sprowadzonego zza granicy. :(

Flat Rap8cm jest wolno wypływający 0,6-1,2m,ale jak się go z brzegu daleko rzuci 40-50m i w średnim tempie zwija ze szczytówką przy wodzie, to myślę,że schodzi głębiej niż 0,6m,ponieważ ta max głębokość 1,2m dotyczy się trolingu z łodzi-jak przynęta znajduje się 50metrów od łodzi.

Druga sprawa to faszyna z filcu z której ciężko odczepić przynętę z zaczepu.

Odczepiacza nie probówałem,ale znalazłem film na ten temat;

https://www.youtube.com/watch?v=nBM7hwmZ2FQ

https://www.youtube.com/watch?v=jQubJOf2fV4

Wyczepiacz , odczepiacz .sztyca itd wszystko dobre . Pan Wodnik trochę zabawek musi zabrać. .Zaczepów powinno być dużo , a gdzie patyki tam wyniki .Więc niema czego płakać zrobić lub nabyć drugą i tyle

święta prawda, jak przynęta się gdzieś zagnieździ np między kamieniami to nic nam już nie pomoże. Nie ma złotego środka, a jak chce się mieć faktycznie wyniki to trzeba ryzykować i rzucać w miejsca teoretycznie nie do obłowienia ;)

• 2 tygodnie później...

Panowie potrzebuje kupić jakiś dobry wyczepiacz do woblerów. Łowie woblerami od 2 cm do 5 cm. Prze de wszystkim klenie i z brzegu co byście polecili? Wiem że nie wszystkie przynęty da się uwolnić ale przynajmniej te które są pod dużym kątek żebym wyczepiacz dawał rade. 

• 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...

Ja mam surfera i na wodach stojących sprawdza się znakomicie. Jeśli tylko może doplynac do przynety to zawsze ja odzyskam. Z łódki ma niemal stu procentową skuteczność, bo do zaczepu można podpłynąć odpowiednio blisko i z odpowiedniej strony. Gorzej bywa na rzekach i przy wedkowaniu z brzegu, bo dotarcie surferem do zatrzepionej przynęty jest utrudnione przez np odległość czy mocny prąd. Mam już drugiego surfera, jednego zerwalem przez wdliwa linkę, ale odzyskał on tyle przynę, że splacil się z nawiązką i zarobił na kolejnego.

Nie istnieje skuteczny odczepiacz na rzeki, jeżeli zaczep ma miejsce stosunkowo daleko od brzegu. Prąd skutecznie uniemożliwi dotarcie do uwięzionej przynęty. Oczywiście zawsze kombinuje się puszczanie odczepiacza z prądem rzeki. Czasami się uda, czasami nie. Zawsze używałem Groma. Najcięższego. I to i tak na rzece nie dawał rady. Owszem, mogę zmontować większe obciążenie, ale wtedy nie wytrzyma zestaw, a i nie napniemy mocno linki, po to aby zjechał do przynęty.

• Like 1

Z mojej praktyki, na mniejszych rzekach wynika, że najskuteczniejsze są proste rozwiązania.

Długi czas używałem GROMA.  W wersji Long Distance i masie , o ile pamiętan 100 do120g. Był znakomity, chociaż drogi. 

Pobił go, z powodzeniem, odczepiacz o masie (ciężarka) 100g, ze szprychy rowerowej (?). Coś w tym stylu: http://allegro.pl/skuteczny-uwalniacz-odczepiacz-przynet-100-200-gr-i6562393415.html  Kosztował wówczas 15zł+ wysyłka.

Nie dość, że sporo tańszy, to skuteczność praktycznie ta sama, co GROMU.

Linka od GROMU, jednak jest bezkonkurencyjna. Ta żółta.  W wyniku używania jednak się przecierała. Nieznacznie skracana trafiła w sumie,  najpierw na jednego i kolejnego i kolejnego "szprychowca".

W końcu przegniła i ...... Znowu stoję przed zakupem Long Distance  ;)

Surfera mam i wciąż się zastanawiam, czy jest mi potrzebny do marszów, brzegiem rzek.

Z mojej praktyki, na mniejszych rzekach wynika, że najskuteczniejsze są proste rozwiązania.

Długi czas używałem GROMA.  W wersji Long Distance i masie , o ile pamiętan 100 do120g. Był znakomity, chociaż drogi. 

Pobił go, z powodzeniem, odczepiacz o masie (ciężarka) 100g, ze szprychy rowerowej (?). Coś w tym stylu: http://allegro.pl/skuteczny-uwalniacz-odczepiacz-przynet-100-200-gr-i6562393415.html  Kosztował wówczas 15zł+ wysyłka.

Nie dość, że sporo tańszy, to skuteczność praktycznie ta sama, co GROMU.

Linka od GROMU, jednak jest bezkonkurencyjna. Ta żółta.  W wyniku używania jednak się przecierała. Nieznacznie skracana trafiła w sumie,  najpierw na jednego i kolejnego i kolejnego "szprychowca".

W końcu przegniła i ...... Znowu stoję przed zakupem Long Distance  ;)

Surfera mam i wciąż się zastanawiam, czy jest mi potrzebny do marszów, brzegiem rzek.

Ten z linku to chyba v-free. Mam używam , polecam. Uratował już kilka woblerów, czyli zakup się zwrócił. Z tym że ja łowie przeważnie przy opaskach na wiśle także odlegość do zaczepu nie duża.Dokupić mocną linke murarską i daje rade.

• 4 miesiące temu...
  • 4 tygodnie później...