Skocz do zawartości

Odczepiacze do przynęt i co robicie by zaczepów było mniej??

Salmo_Salar

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
  • 6 miesięcy temu...

Pytanie do posiadaczy odczepiacza GROM czy agrafka daje radę ? bo mam obawy, że nie wytrzyma :( 

Jeśli masz obawy to po co CI ona? ja wiązałem go pętelką bezpośrednio do uszka.

Agrafka może tylko przeszkadzać, jeśli Ci się obróci (bo tak lubi) to agrafka złapie plecionkę i będzie "dupa", może ona również łapać trawę czy inny syf płynący i utrudni dojście do przynęty.

A co do tej żółtej linki , ostatnio mi pękła i odczepiacz został z blaszką w wodzie, ale za mocno za nim nie płakałem. Szprychowce wg mnie są lepsze i bardziej stabilne.

• 4 miesiące temu...

Mam klasyczne v-free własnej roboty i na niewielkich odległościach ma 100 % skuteczności. Jednak, gdy przynęta ugrzęźnie w zaczepie gdzieś dalej albo nurt jest mocny, to niestety odczepiacz nie dochodzi do krętlika. Linka (sznurek murarski z Castoramy) nasiąka i jest problem. Większego ołowiu nie chcę zakładać w obawie przed złamaniem wędki. Co mogę poradzić  w takim przypadku ?

Mam klasyczne v-free własnej roboty i na niewielkich odległościach ma 100 % skuteczności. Jednak, gdy przynęta ugrzęźnie w zaczepie gdzieś dalej albo nurt jest mocny, to niestety odczepiacz nie dochodzi do krętlika. Linka (sznurek murarski z Castoramy) nasiąka i jest problem. Większego ołowiu nie chcę zakładać w obawie przed złamaniem wędki. Co mogę poradzić  w takim przypadku ?

Jest patent z cienką żyłką. Upierdliwy jak cholera jednak czasami jedyne wyjście.

• Like 1

Nie istnieje skuteczny odczepiacz na rzeki, jeżeli zaczep ma miejsce stosunkowo daleko od brzegu. Prąd skutecznie uniemożliwi dotarcie do uwięzionej przynęty. Oczywiście zawsze kombinuje się puszczanie odczepiacza z prądem rzeki. Czasami się uda, czasami nie. Zawsze używałem Groma. Najcięższego. I to i tak na rzece nie dawał rady. Owszem, mogę zmontować większe obciążenie, ale wtedy nie wytrzyma zestaw, a i nie napniemy mocno linki, po to aby zjechał do przynęty.

Żagielek...się nazywa bodaj?!

Wodery, akfalung a w ostateczności batyskaf ????

Można po prostu się przekąpać,pod warunkiem braku obserwatorów-by uniknąć niwybrednych komentarzy na forum!? Edytowane przez darek1
  • Like 1

Czasem wejście do wody jest jedynym rozwiązaniem. Ale czasem nie warto, bo życie jest więcej warte niż najlepszy wobler z koszyczka. Nie wchodze z zasady do rzek no chyba ze jest bardzo płytko... Czasem w niewielkiej rzece niewidoczna dziura i nurt potrafią przewrócić rosłego chłopa... Trzeba zawsze zachować zdrowy rozsądek.

• Like 1

nie wygłupiaj się ze sznurkiem tylko kup ze 20m plecionki... zwykle wystarczy 30 - 50lb... znacznie cieńsza i mocniejsza od sznurka - sięgnie dalej:)

Zdarzało się kilkakrotnie, przy braku odczepiacza. Łowisko pstrągowe. Rzeka.

Zaczep całkiem bliski, acz nieosiągalny tyczką znalezioną w krzakach. Wysoka woda, podmuch i "wiewióra" na krzakach, na przeciwległym brzegu. 

Warto takie miejsce dokładnie zapamiętać.............  Wrócić, w bardziej sprzyjających okolicznościach.

Niższy stan wody (można dojść/przejść w woderach),  linka z hakiem do podniesienia kłody, w której utkwił hak przynęty. Obławianie "drugiej strony".

To działa. Pozwoliło mi na odzyskanie całkiem niemałej liczby, wartościowych dla mnie wabików.

Ale....... Dzisiaj kupiłem kolejny odczepiacz.

Stary służył dzielnie, póki mocy w lince. W końcu poległ nie odzyskując ostatniego woblera.

Edytowane przez popper
  • Like 1

• 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Po wielu pomysłach związanych z odczepianiem zaczepów ostatecznie przestałem używać żyłek a zacząłem plecionki, pletka o średnicy 0,10 Phantom Spin pozwala na odczepienie większości zaczepów przy małych i lekkich przynętach, czy to przez oderwanie zaczepu lub jego fragmentu, czy tez przez rozgięcie grotu kotwicy, receptą jest ostrożne i niezbyt szybkie, jednostajne wyciąganie zestawu z zaczepu. Jeżeli łowie w wodach gdzie zaczepów jest naprawdę dużo, lub używam cięższych przynęt z mocniejszymi kotwicami, używam grubszych plecionek, np 0,14 a nawet 0,20, dzięki temu uwalniam przynęty w znakomitej większości wypadków. oczywiście zdaje sobie sprawę ze to dość proste podejście do tematu, ale nie chce mi się już targać ze sobą dodatkowego sprzętu w formie rożnych odczepiaczy..

z tym odczepianiem i odczepiaczami to jest jedno ale :) mianowicie, czy ktoś łowiąc na Wiśle lub Odrze z brzegu próbuje odczepić przynętę zahaczoną 50m od brzegu na kilku metrach głębokości? w 2016 i 2017 nie miałem odczepiacza i każda próba uwolnienia przynęty przez odstrzeliwanie czy "na chama" była próbą charakteru i portfela... różnie się kończyło. na gwiazdkę 2017 dostałem odczepiacz i zacząłem go używać na rzekach pstrągowych i na razie ma 100% skuteczności.

Moim zdaniem odczepiacze służą jako przedłużenie ręki gdy przynęta jest zaczepiona tuż tuż a wędką jej nie sięgniemy.

Inna kwestia to łowienie ze środków pływających na rzekach lub zbiornikach gdzie jesteśmy w stanie "wpłynąć nad miejsce zaczepienia przynęty" i mieć lepsze warunki do jej uwolnienia.

• 2 miesiące temu...
  • 6 miesięcy temu...

Zaoszczędziłem kilka set złotych na tym starym modelu. Odzyskałem wiele blach Pawła Nadrowskiego, Marka Szczęsnego to samo z Rapalami. Korzyści wymierne. Nowego jeszcze nie używałem, mam go od niedawna czyli najwcześniej użyję dopiero w Maju... oby nie.

• Like 1

Zaoszczędziłem kilka set złotych na tym starym modelu. Odzyskałem wiele blach Pawła Nadrowskiego, Marka Szczęsnego to samo z Rapalami. Korzyści wymierne. Nowego jeszcze nie używałem, mam go od niedawna czyli najwcześniej użyję dopiero w Maju... oby nie.

Dziękuję i proszę informację z "pola walki". ;)

• 2 miesiące temu...

Odswieze troche temat, jednak prawie 9 lat od ostatniego postu to w wedkarstwie szmat czasu. Może koledzy znalezli i uzywaja cos skuteczniejszego. Zawsze warto sie podzielic doświadczeniami ;) Sam osobiscie szukam czegos do odczepiania pstrągowych i trociowych blach i woblerów, rzeczka średnia. No to słucham...