huligan77 Opublikowano 26 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2019 Odswieze troche temat, jednak prawie 9 lat od ostatniego postu to w wedkarstwie szmat czasu. Może koledzy znalezli i uzywaja cos skuteczniejszego. Zawsze warto sie podzielic doświadczeniami Sam osobiscie szukam czegos do odczepiania pstrągowych i trociowych blach i woblerów, rzeczka średnia. No to słucham...Zwykła sprycha i kawał ołowiu. Szybko, tanio i skutecznie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 26 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2019 Wykopki roku - należy się Złota Łopata Temat "umarł, gdyż nasz forumowy kolega skonstruował coś, co trudno jest przebić:http://www.zahar.eu/info.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek.hetflaisz Opublikowano 26 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2019 Odswieze troche temat, jednak prawie 9 lat od ostatniego postu to w wedkarstwie szmat czasu. Może koledzy znalezli i uzywaja cos skuteczniejszego. Zawsze warto sie podzielic doświadczeniami Sam osobiscie szukam czegos do odczepiania pstrągowych i trociowych blach i woblerów, rzeczka średnia. No to słucham...Żagielek niezastąpiony przy połowach trociowo pstrągowych, często stosowany na rzekach Pomorza. Ja robię takie z założenia ma przelatywać przez przynętę i chwytać za kotwiczkę a nie za krętlik ????. Zazwyczaj działa ????. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Koza Opublikowano 27 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2019 Janusz, jak ty coś polecasz to ja nie mam wiecej pytan. Chociaz zaopatrze sie w jeszcze dwa inne tańsze rozwiązania oprócz surFera, tak z ciekawosci zeby przetestowac. Pozdrawiam wszystkich ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Koza Opublikowano 27 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2019 A zapytam jeszcze kolegów, jakie linki polecacie do odczepiaczy na rzeke, myślicie ze gruba chińska plecionka KastKing 60lb bedzie wystarczająca ? W Norwegii prostowała kotwice ownera w dorszowych pilkerach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 28 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2019 Czy ktoś z kolegów ma jakieś doświadczenia z odczepiaczem typu "żagiel" ? Zamierzam sobie taki zrobić, ale mam kilka wątpliwości, które zawczasu chciałbym rozwiać....1) Jaki wymiar mam mieć blacha ?2) Jakiej grubości ta blacha winna być ? 3) Żagle, które oglądałem na YT były poziomo przyspawane/przylutowane/zamocowane na śrubach do drutu. A gdyby tak zamontować je na sztorc, tzn "na stojąco" ? Uzyskalibyśmy wtedy większy napór wody na blachę, ale trzeba byłoby zrobić 2 odczepiacze w zależności od tego, z którego brzegu rzeki łowimy i z której strony napiera nurt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek.hetflaisz Opublikowano 28 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2019 Ja robie sobie takie ????, dwie szprychy i kawałek blachy stalowej grubości 3mm wielkość około 5cm na 8cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 28 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2019 I widzisz Jacku, blachy leżą poziomo. A gdyby je ustawić pionowo, na sztorc ? Czy nie byłoby to lepsze ? Napór wody byłby wówczas większy, prawda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crizz100 Opublikowano 28 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2019 Ja uzywam 300lb z aliexpress i daje radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek.hetflaisz Opublikowano 28 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2019 One nie są całkiem poziomo na tych zdjęciach tego nie widać. Jak znajdę chwile to po południu zrobię inne zdjęcia ????. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fonix Opublikowano 28 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2019 Wykopki roku - należy się Złota Łopata Temat "umarł, gdyż nasz forumowy kolega skonstruował coś, co trudno jest przebić:http://www.zahar.eu/info.htmlZdania są podzielone. Mi na grubsze łowienie w Wiśle lepiej sprawdza się kawał ołowiu ze szprychą 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 28 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2019 De gustibus non est disputandum Skoro coś innego lepiej Ci się sprawdza, to stosuj to, co lepiej się sprawdza 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salmon1977 Opublikowano 31 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2019 (edytowane) Stosuje dwa ...ołowiany na głoko bliżej brzegu i żagielek nawet pod drugim brzegiem.Asekuracyjnie kawałek worka po cebuli w razie wiewiury ???? skuteczność tych trzech 9,99% Edytowane 31 Marca 2019 przez salmon1977 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rajfel Opublikowano 31 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2019 Na pstragowe rzeczki mnie wystarcza taka samoróbka, mam go chyba już ponad 15 lat i nie zamieniłbym na inny.Ps . Zdjęcie trochę prześwietlone a to co trzeba widać. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdasCzeski Opublikowano 31 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2019 Andrzej, surfer od Zahara... wersja bieda... :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rajfel Opublikowano 31 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2019 Adasiu.Tylko taka mała uwaga . Surfer nie był dla mnie pierwowzorem i ośmielam się napisać że mój nie jest taki pikny jak ta maszynówka ale za tozrobiony własnoręcznie i do tego bardzo skuteczny.Poza tym nie wiem który był pierwszy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rajfel Opublikowano 31 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2019 A tu parsęciany żagielek ( oczywiście hand made z Karlina) : 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salmon1977 Opublikowano 31 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2019 Wystarczy delikatne przegięcie blaszki pod prąd powiedzmy 15@stopni ...prąd zabiera odczepiacz tam gdzie trzeba . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobby0404 Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Wykopki roku - należy się Złota Łopata Temat "umarł, gdyż nasz forumowy kolega skonstruował coś, co trudno jest przebić:http://www.zahar.eu/info.htmlMam i nie polecam. Chyba, że do położenia na "regale". Trudno dochodzi do przynęty w wodzie stojącej, nie mówiąc już o rzece. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Czyli jeśli dobrze rozumiem, masz w pełni sprawny, choć - Twoim zdaniem - źle działający egzemplarz surFera. Leży na półce i zbiera kurz. Jako przedmiot zbędny - chcesz odstąpić lub zamienić? Jeśli tak, to poproszę o priv, dogadamy się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacus Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2019 (edytowane) tez chetnie wezme Strona u Zahara niestety nie dziala/brak oferty? Edytowane 3 Kwietnia 2019 przez jacus 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobby0404 Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Nie wiem co Wy w tym widzicie. Używaliście tego kiedyś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacus Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Nie wiem co Wy w tym widzicie. Używaliście tego kiedyś? jezeli posiadasz jakies w tym temacie doswiadczenie, to podziel sie z nami.Chetnie sie czegos dowiem od kogos, kto go uzywal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Nie wiem co Wy w tym widzicie. Używaliście tego kiedyś?Mogę odpowiedzieć - tak.Zobacz zresztą film nakręcony przez naszego forumowego kolegę, może Ci się ta wiedza przyda.https://www.youtube.com/watch?v=TmfbJaQnIeMA jeśli nie, to moja oferta wciąż aktualna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobby0404 Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2019 (edytowane) Mogę odpowiedzieć - tak.Zobacz zresztą film nakręcony przez naszego forumowego kolegę, może Ci się ta wiedza przyda.https://www.youtube.com/watch?v=TmfbJaQnIeMA jeśli nie, to moja oferta wciąż aktualna No tak, tylko w tym filmie odczepiano przynęty znad wody, a nie z wody. Na drzewa żadko rzucam, po pomoście też woblerów nie ciagam.Powiem tak. W wodzie stojacej trzeba się namordować, żeby surfer zjechał do przynęty. Musi być płytko, mała odległość i w miarę solidny zestaw. Odczepiacz ma duża powierzchnię boczna/czołowa i po wpadnięciu do wody momentalnie zwalnia. Do tego się przekręca wokół własnej osi i często linka (ta z wędki) się wsuwa powiędzy te małe zaczepy uszkadzajac się, a nawet zrywajac. Łowiac z łodzi na gł. ok. 3 m musiałem się nieźle nakombinować aby dojechać do przynęty- łowisko spalone.Na wodzie płynacej wszystkie trudności x3. W poprzek nurtu nie ma żadnych szans dojechać do przynęty. Dołaczona linka jest ładna, mocna, ale jest za gruba. Nurt momentalnie ja zabiera. Łowiac sandacze z łodzi ubiegłej jesieni próbowałem odczepić gumę z zatopionej gałęzi. Pomimo tego, że stanałem łodzia trochę powyżej zaczepu, nie dojechałem surferem do gumy. Gł. ok. 3 m.Podsumowujac, moim zdaniem to badziew. Można sobie nosić przy pasku, bo ładnie wykonany, ale totalnie nieużytkowy. Edytowane 3 Kwietnia 2019 przez Bobby0404 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi