Skocz do zawartości

Odczepiacze do przynęt i co robicie by zaczepów było mniej??

Salmo_Salar

Rekomendowane odpowiedzi

Odswieze troche temat, jednak prawie 9 lat od ostatniego postu to w wedkarstwie szmat czasu. Może koledzy znalezli i uzywaja cos skuteczniejszego. Zawsze warto sie podzielic doświadczeniami ;) Sam osobiscie szukam czegos do odczepiania pstrągowych i trociowych blach i woblerów, rzeczka średnia. No to słucham...

Zwykła sprycha i kawał ołowiu. Szybko, tanio i skutecznie...

Odswieze troche temat, jednak prawie 9 lat od ostatniego postu to w wedkarstwie szmat czasu. Może koledzy znalezli i uzywaja cos skuteczniejszego. Zawsze warto sie podzielic doświadczeniami ;) Sam osobiscie szukam czegos do odczepiania pstrągowych i trociowych blach i woblerów, rzeczka średnia. No to słucham...

Żagielek niezastąpiony przy połowach trociowo pstrągowych, często stosowany na rzekach Pomorza.

Ja robię takie z założenia ma przelatywać przez przynętę i chwytać za kotwiczkę a nie za krętlik ????. Zazwyczaj działa ????.

post-65453-0-31239000-1553617273_thumb.jpgpost-65453-0-53151500-1553617310_thumb.jpg

• Like 3

Czy ktoś z kolegów ma jakieś doświadczenia z odczepiaczem typu "żagiel" ? Zamierzam sobie taki zrobić, ale mam kilka wątpliwości, które zawczasu chciałbym rozwiać....:)

1) Jaki wymiar mam mieć blacha ?
2) Jakiej grubości ta blacha winna być ? 
3) Żagle, które oglądałem na YT były poziomo przyspawane/przylutowane/zamocowane na śrubach do drutu. A gdyby tak zamontować je na sztorc, tzn "na stojąco" ?  Uzyskalibyśmy wtedy większy napór wody na blachę, ale trzeba byłoby zrobić 2 odczepiacze w zależności od tego, z którego brzegu rzeki łowimy i z której strony napiera nurt.

Wykopki roku - należy się Złota Łopata :D

Temat "umarł, gdyż nasz forumowy kolega skonstruował coś, co trudno jest przebić:

http://www.zahar.eu/info.html

Mam i nie polecam. Chyba, że do położenia na "regale". Trudno dochodzi do przynęty w wodzie stojącej, nie mówiąc już o rzece.

Czyli jeśli dobrze rozumiem, masz w pełni sprawny, choć - Twoim zdaniem - źle działający egzemplarz surFera. Leży na półce i zbiera kurz. Jako przedmiot zbędny - chcesz odstąpić lub zamienić? Jeśli tak, to poproszę o priv, dogadamy się ;)  :D

Nie wiem co Wy w tym widzicie. Używaliście tego kiedyś?

Mogę odpowiedzieć - tak.

Zobacz zresztą film nakręcony przez naszego forumowego kolegę, może Ci się ta wiedza przyda.

https://www.youtube.com/watch?v=TmfbJaQnIeM

A jeśli nie, to moja oferta wciąż aktualna :P

Mogę odpowiedzieć - tak.

Zobacz zresztą film nakręcony przez naszego forumowego kolegę, może Ci się ta wiedza przyda.

https://www.youtube.com/watch?v=TmfbJaQnIeM

A jeśli nie, to moja oferta wciąż aktualna :P

No tak, tylko w tym filmie odczepiano przynęty znad wody, a nie z wody. Na drzewa żadko rzucam, po pomoście też woblerów nie ciagam.

Powiem tak. W wodzie stojacej trzeba się namordować, żeby surfer zjechał do przynęty. Musi być płytko, mała odległość i w miarę solidny zestaw. Odczepiacz ma duża powierzchnię boczna/czołowa i po wpadnięciu do wody momentalnie zwalnia. Do tego się przekręca wokół własnej osi i często linka (ta z wędki) się wsuwa powiędzy te małe zaczepy uszkadzajac się, a nawet zrywajac. Łowiac z łodzi na gł. ok. 3 m musiałem się nieźle nakombinować aby dojechać do przynęty- łowisko spalone.

Na wodzie płynacej wszystkie trudności x3. W poprzek nurtu nie ma żadnych szans dojechać do przynęty. Dołaczona linka jest ładna, mocna, ale jest za gruba. Nurt momentalnie ja zabiera. Łowiac sandacze z łodzi ubiegłej jesieni próbowałem odczepić gumę z zatopionej gałęzi. Pomimo tego, że stanałem łodzia trochę powyżej zaczepu, nie dojechałem surferem do gumy. Gł. ok. 3 m.

Podsumowujac, moim zdaniem to badziew. Można sobie nosić przy pasku, bo ładnie wykonany, ale totalnie nieużytkowy.

Edytowane przez Bobby0404
  • Like 5