Skocz do zawartości

Odczepiacze do przynęt i co robicie by zaczepów było mniej??

Salmo_Salar

Rekomendowane odpowiedzi

• 5 miesięcy temu...

Sezon spinningowy za pasem. Łowię w rzekach, często w miejscach trudnych, pełnych zaczepów i nie raz już pozbyłem się ulubionych przynęt, a szkoda. Łowię głównie gumami i woblerami. Mniej błystkami.

Chcę sobie sprawić jakiś odczepiacz i prosiłbym o poradę kolegów którzy maja w tym temacie doświadczenie i są w stanie doradzić, pomóc w wyborze.

Dzięki za pomoc.

Witam

Trochę będę się powtarzał, gdyż już pisałem o tym odczepiaczu kilka miesięcy temu, używam go od wielu lat na rzekach trociowych i się mega sprawdza.

post-49334-0-97600000-1607271939_thumb.jpg

Waga w zależności od rzeki i poziomu wody 150-230 g ja używam 180g. Ważnym elementem do całości wyczepiacza jest mocna i cieńka linka, ja używam przyponu sumowego Dragon Giant Cat 8x25m 80 lbs, niestety częstym błędem jest zestawienie dobrego wyczepiacza i zbyt grubej linki - to nie będzie działać. 

W tym roku na 30 kilka dni na rzekach zerwałem może 5 przynęt, więc polecam zrobić można sobie samemu przy odrobinie technicznych umiejętności. 

• Like 1

Witam

Trochę będę się powtarzał, gdyż już pisałem o tym odczepiaczu kilka miesięcy temu, używam go od wielu lat na rzekach trociowych i się mega sprawdza.

attachicon.gif 20200401_170315.jpg

Kupiłem kilka lat temu i powiem tka o ile początkowo wysoka skuteczność to teraz mam problem by doszedł do dna, zmieniałem linki itd. bezskutecznie .Miałem też akcje typu odczepiacz został z przynętą bo ani jednego ani drugiego wyciągnąć się nie dało. Nie wiem gdzie popełniam błędy i ciekawe jest to ,ze początkowo działał teraz nie. 

Ja w tym roku w większości wachadłowek wymieniłem kotwice na pojedyńcze haki ustawione grotem w stronę wklęsłości blachy. A w pękatych lub małych woblerach rezygnuje z brzusznej kotwicy a tylną zamieniam na hak ustawiony grotem do góry.

Zaczepów od tej zmiany, praktycznie nie mam a ryby wcinają się jak dawniej.

Dodatkowym plusem jest to że pojedyńcze haki zazwyczaj są mocniejsze od kotwiczek podobnych rozmiarów, co pozwala komfortowo holować większe ryby na małe przynęty.

• Like 4

A jaką linkę polecacie Panowie do v-free ? Obecnie mam zwykły sznurek murarski, ale szybko nasiąka wodą i kilka razy mi pękł :( No i stawia dość duży opór w wodzie.

jak wyżej... tyle, że wytrzymałość plecionki dobierasz do mocy kotwic... przy pstrągowaniu zwykle wystarczy 30lb, na suma linka przyponowa 100kg:)

• 4 miesiące temu...

w każdym odczepiaczu łapiącym za krętlik przypon będzie problemem... zwykle stanowi najsłabsze ogniwo... a jak będzie za słaby to urwiesz przypon zamiast wyprostować kotwice...

rozwiązanie: należałoby wytrzymałość przypony dopasować do linki odczepiacza a nie tej na którą łowimy... albo robić własne przypony z kretlikiem i agrafką tylko z jednej strony a z drugiej wiązane bezpośrednio do linki...

w każdym odczepiaczu łapiącym za krętlik przypon będzie problemem... zwykle stanowi najsłabsze ogniwo... a jak będzie za słaby to urwiesz przypon zamiast wyprostować kotwice...

rozwiązanie: należałoby wytrzymałość przypony dopasować do linki odczepiacza a nie tej na którą łowimy... albo robić własne przypony z kretlikiem i agrafką tylko z jednej strony a z drugiej wiązane bezpośrednio do linki...

Dzięki! Tak chyba zrobię, własny przypon to jakieś rozwiązanie. Tam gdzie łowie jest masa zaczepów a oczywiście biorą najlepiej na te najdroższe przynęty…

1. Popularna Baba Jaga( worek po cebuli)  bardzo pomocna do zdjęcia przynęty z krzaka .....120 g ołow kiedyś kamień czy co tam pod ręką ,

aby dobrze leciała Parsęta , Słupia.....mniejszy ciężarek nie dolatuje 

2. Odczepiacz ciężki 160g dochodzi do środka rzeki wędka uniesiona do góry 

Metalowa rura (inox lub od kranu wylewka ) zalana ołowiem do tego drut spawalniczy lub szprycha 

zaczepy w dnie pod burtą ....

3 .Lekkie na mniejsze rzeki Brda Czernica....

a. ciężarek karpiowy i drut (90g)

b Kawałek rurki zalane ołowiem 60g

4. Żagielek super dochodzi nawet na drugą stronę (Parsęta buki) po kilku wprawach niezastąpiony

5. Znany 

6.Linka chyba budowlana  i jakaś pleciona

Używam takie od lat na jeziorach i rzekach . Nie wszystka da się odczepić . Przeżywalność przynęt się przedłuża.

To wszystko można zrobić w domu

post-62075-0-87834400-1620148210_thumb.jpg

post-62075-0-20379200-1620148542_thumb.jpg

post-62075-0-09770100-1620148814_thumb.jpg

post-62075-0-40284600-1620148830_thumb.jpg

post-62075-0-91654300-1620148880_thumb.jpg

post-62075-0-82938200-1620148952_thumb.jpg

• Like 7

• 2 tygodnie później...

Hej! Na pewno niejeden z nas w czerwcu będzie szukał sandaczy w karczach. Macie jakieś sprawdzone sposoby aby w wodzie było mniej ołowiu a nasze portfele grubsze?

Pod koniec sezony próbowałem rozwiązania jak poniżej, zaczepów faktycznie było mniej, ale o skuteczności niestety nic nie powiem bo ryba nie była na braniu.

post-59371-0-50632800-1621414587_thumb.jpg

Z odszczepiaczami nie mam za bardzo doświadczenia, ale z tego co kojarzę raczej nadają się na krótkie odległości?? Manewrowanie łodzią i podpływanie do zaczepu nie wchodzi w grę. No i łowię na samą agrafkę bez krętlika.

Próbowałem również haków offsetowych, ale miałem tylko takie gdzie trzeba podpiąć czeburaszkę i efekty były słabe.

do użycia odczepiacza musiałbyś dołożyć krętlik, bez tego się nie da... odległość zależy głównie od głębokości na jakiej jest zaczep - a właściwie od kąta pod którym linka wchodzi do wody i stopnia jej naprężenia - odczepiacz musi po prostu jakoś zjechać do krętlika:) potestuj, drogie nie są: https://allegro.pl/oferta/uwalniacz-odczepiacz-skuteczny-przynet-100-200-gr-9665589006

no i haki wbrew nazwie się nie odczepiaja - rozginasz je...

A ktoś testował taki odczepiasz? https://allegro.pl/oferta/uwalniacz-odczepiacz-przynet-quantum-150g-10624584530

Łapie same agrafki?

popatrz na rysunki... do gum to raczej się nie nada - łapie za luźne kotwice, a gumkach ich zwykle nie ma... 

Używam odczepiacza gnoma dobre 15 lat, ale nie wpadłem na to że musi być krętlik, ja łowię na same agrafki bez krętlika i odczepiacz działa poprawnie, tzn odczepia przynęty. Być może te samoróbki z alledrogo wymagają krętlika :)

jak widać nie znam wszystkich odczepiaczy na rynku... ale te "samoróbki" wystarczająco sprawnie działają...

Używam odczepiacza gnoma dobre 15 lat, ale nie wpadłem na to że musi być krętlik, ja łowię na same agrafki bez krętlika i odczepiacz działa poprawnie, tzn odczepia przynęty. Być może te samoróbki z alledrogo wymagają krętlika :)

Chyba używasz GROMA a nie gnoma, co do alledrogo to proponuje żebyś poszukał BABY JAGY ( napewno znajdziesz). Te samoróbki jak piszesz są o niebo lepsze niż twój firmowy gnom. Pozdrawiam

Kupiłem dobre 15 lat temu odczepiacz, i nie pamiętam czy to grom czy gnom i szczerze dalej mnie to nie obchodzi.Ale dziękuję ci że bacznie czuwasz nad literówką i dzielnie poprawiasz moje błędy, to się ceni :D

Co do samoróbek to nie twierdzę że są złe, chodziło o ten konkretny model podany wcześniej i o łapanie krętlika. Oczywiście wrzuć wszystkie do jednego wora i napisz jeszcze raz tylko dużymi literami są o niebo lepsze itd. Grunt żeby spełniały swoje zadanie, reszta mnie nie interesuje.

Edytowane przez mepps