maut Opublikowano 20 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2021 A ktoś testował taki odczepiasz? https://allegro.pl/oferta/uwalniacz-odczepiacz-przynet-quantum-150g-10624584530Łapie same agrafki?Używałem go parę lat, nadaje się jedynie przy łowieniu z łódki. Opuszczany pionowo swoją masą zbija z zaczepu woblery, z gumami już jest gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerrys Opublikowano 29 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2021 Jurek vel @jerrys zapomniałeś chyba o nr 1 z dawnych lat robionej specjalnie z rurki i kawałków drutu kotwicy dociążonej ołowiem. No , nie zapomniałem mam różne wynalazki w garażu .Mam nawet kotwicę składaną wyjętą z Parsęty na ,,zimnym kolanie ''. Te co zrobiłem wyciągają gumy , blachy czy woblery . Agrafki bez krętlika zaczepiają się. Ma taki ostry przód ( obok szpulki Titanium) by się zaczepiało , rozszerzony do korpusu , bo nieraz wskoczy na przynętę ,a zagięty dziobek by łatwiej , się zaczepiało.Zachęcam do wykonania swoich wynalazków i testowania nad wodą , u każdego w plecaku są takie przynęty ,że żal je zerwać. Był to 79..może 80 zaczep, wyciąłem leszczynę ,obok leżała druga związałem je gmerałem ponad godzinę ,a i tak musiałem włazić do wody.Teraz wygoda odczepiacze same lecą do przynęty . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 7 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2021 (edytowane) (...)Pod koniec sezony próbowałem rozwiązania jak poniżej, zaczepów faktycznie było mniej, ale o skuteczności niestety nic nie powiem bo ryba nie była na braniu. karcze.jpg(...)Zgadzam się, taki "antyzaczep" w znaczny sposób ogranicza skuteczność zacięcia. (...)Próbowałem również haków offsetowych, ale miałem tylko takie gdzie trzeba podpiąć czeburaszkę i efekty były słabe.Sugerujesz, że gorsze brania są przy zastosowaniu czeburaszki, czy haka offsetowego? Niestety, spinning to nie jest tania zabawa, trzeba się liczyć ze stratami, a im większe zagrożenie, tym skuteczniejsze połowy. Edytowane 7 Czerwca 2021 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aries Opublikowano 11 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2021 Jurek vel @jerrys mógł byś podać wymiary żagielka? Wymiary samej blachy i te wąsy po ile wystają od krawędzi blachy.Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek.hetflaisz Opublikowano 11 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2021 Tak wykonana część chwytająca w żagielku sprawdza mi się lepiej,zazwyczaj odczepiacz dochodzi do samej kotwiczki i chwyta za kółko łącznikowe przy kotwiczce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rajfel Opublikowano 11 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2021 1.żagielek - rzeki pomorskie z szybkim silnym nurtem2.śledź - rzeki pomorskie , głębokie doły ale krótki dystans3.Suwaki - (moje wykonanie z blachy: mosiądz i nierdzewka , bardzo stare , ja używam na rzekach pstrągowych.4 Oryginalny Gnom ale nie polecam że względu na obcinanie żyłki na węzłach.O siateczkach z cytrusów nie będę pisał bo chyba większość wie ja je używać :P 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszekp Opublikowano 12 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2021 WitamSezon letnich troci zbliża się nieubłaganie , poczyniłem stosowne przygotowania antyzaczepowe, wersja 200g na zdjęciu lżejsze 150 w przygotowaniu. Do zestawu sprawdzony przypon sumowy Dragon 100 lub 80 lbs. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandacz23 Opublikowano 18 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2022 Jaki odczepiacz stosujecie na rzekach pstrągowych do małych przynęt, które uzbrojone są w malutkie agrafki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek.hetflaisz Opublikowano 18 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2022 U mnie tylko taki, już wcześniej o tym pisałem ???? ale tylko taka konstrukcja działa w ten sposób że chwyta za przynetą za kotwiczkę. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandacz23 Opublikowano 18 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2022 Jacku gdzie taki nabyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek.hetflaisz Opublikowano 18 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2022 Jacku gdzie taki nabyć ?Trzeba se zrobić ????,dwie szprych od roweru, kawalek blaszki i coś do pospawania wszystkiego do kupy ????. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okonhel Opublikowano 19 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2022 Jacku gdzie taki nabyć ? Na Allegro sporo odczepiaczy. Wysłałem Ci link na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kopytko Opublikowano 20 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 U mnie tylko taki, już wcześniej o tym pisałem ale tylko taka konstrukcja działa w ten sposób że chwyta za przynetą za kotwiczkę. 20210611_093800.jpgCzy można poprosić o wymiary blaszki??? Z góry dziekuję. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOFIX99 Opublikowano 20 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 (edytowane) ???? Edytowane 20 Listopada 2022 przez TOFIX99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOFIX99 Opublikowano 20 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 Jaki odczepiacz stosujecie na rzekach pstrągowych do małych przynęt, które uzbrojone są w malutkie agrafki ?Dla mnie sprawdza się to: Po ostatnim sezonie muszę pomyśleć nad zmianą linki na cieńszą. ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek.hetflaisz Opublikowano 20 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 Czy można poprosić o wymiary blaszki??? Z góry dziekuję.Obecnie ma takie dwa zrobione mniejszy około 7.5cm na 4.5cm a większy 8.5cm na 5.5cm .Grubość blaszki 1.5mm. Ogólnie sam wyczepiacz nie jest cięzki, jak sama nazwa wskazuje żagielek wykorzystuje siłę nurtu na dotarcie do przynęty.Ja tylko zmieniłem kształt drutu z przodu wyczeiacza tak aby przelatywał przez przynętę i docierał do kotwiczki i zazwyczaj tak działa. Naprawdę nie pamiętam kiedy coś urwałem w rzece. To nie musi być piękne to ma działać. A zamiast sznurka polecam jakąś plecionkę sumową np 0.50mm , 0.60mm. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek.hetflaisz Opublikowano 20 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiwaldi1970 Opublikowano 21 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2022 Obecnie ma takie dwa zrobione mniejszy około 7.5cm na 4.5cm a większy 8.5cm na 5.5cm .Grubość blaszki 1.5mm.Ogólnie sam wyczepiacz nie jest cięzki, jak sama nazwa wskazuje żagielek wykorzystuje siłę nurtu na dotarcie do przynęty.Ja tylko zmieniłem kształt drutu z przodu wyczeiacza tak aby przelatywał przez przynętę i docierał do kotwiczki i zazwyczaj tak działa.Naprawdę nie pamiętam kiedy coś urwałem w rzece. To nie musi być piękne to ma działać.A zamiast sznurka polecam jakąś plecionkę sumową np 0.50mm , 0.60mm. Ten drut w odczepiaczu to szprycha? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek.hetflaisz Opublikowano 21 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2022 (edytowane) Dokładnie dwie szprychy od roweru na jeden odczepiacz ????????. Edytowane 21 Listopada 2022 przez jacek.hetflaisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kopytko Opublikowano 21 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2022 Obecnie ma takie dwa zrobione mniejszy około 7.5cm na 4.5cm a większy 8.5cm na 5.5cm .Grubość blaszki 1.5mm.Ogólnie sam wyczepiacz nie jest cięzki, jak sama nazwa wskazuje żagielek wykorzystuje siłę nurtu na dotarcie do przynęty.Ja tylko zmieniłem kształt drutu z przodu wyczeiacza tak aby przelatywał przez przynętę i docierał do kotwiczki i zazwyczaj tak działa.Naprawdę nie pamiętam kiedy coś urwałem w rzece. 20221120_135050.jpg 20221120_133552.jpg 20221120_133606.jpg 20221120_133648.jpg 20221120_133709.jpg 20221120_134348.jpg 20221120_134623.jpg To nie musi być piękne to ma działać.A zamiast sznurka polecam jakąś plecionkę sumową np 0.50mm , 0.60mm.Super, dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedz. Płytka docięta, jutro mini spawanko 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek.hetflaisz Opublikowano 21 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2022 Super, dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedz. Płytka docięta, jutro mini spawanko Nie ma za co dziękować ????.Dziś sam z ciekawości zważyłem ile one ważą bo w sumie tego sam nie wiedziałem ????,mniejszy 50g,większy 70g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiwaldi1970 Opublikowano 22 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2022 Ja tylko zmieniłem kształt drutu z przodu wyczeiacza tak aby przelatywał przez przynętę i docierał do kotwiczki i zazwyczaj tak działa.Naprawdę nie pamiętam kiedy coś urwałem w rzece. A tak z ciekawości zapytam, jak odczepiasz woblery, to tak procentowo ile twój patent zaczepia wobka od tylnej kotwicy. Bo ten z filmu to nastawiony jest na krętlik. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek.hetflaisz Opublikowano 22 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2022 A tak z ciekawości zapytam, jak odczepiasz woblery, to tak procentowo ile twój patent zaczepia wobka od tylnej kotwicy. Bo ten z filmu to nastawiony jest na krętlik.Zazwyczaj przy woblerach dochodzi do kotwiczki jak nie do tylnej to do przedniej, nie pamiętam żebym coś za krętlik wyciągał. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi