Skocz do zawartości

Odczepiacze do przynęt i co robicie by zaczepów było mniej??

Salmo_Salar

Rekomendowane odpowiedzi

...do tego szpulka z grubą linką ( ja mam na szpulce PP 0.28mm)..żyłkę główną przekładam przez kółeczko i oczko z igielitem i na napiętej żyłce spuszczam pod odpowiednim kątem w stronę zaczepu ...schodzi do samego kretlika lub agrafki...

post-286-1348913498,2888_thumb.jpg

I to ma za zadanie odbić wabik z zaczepu??

Mi raczej chodzi coś, żeby zahaczało za agrafkę, kotwice. Co takiego znalazłem i już zrobiłem.

Sprawdzi się w większości warunkach. Zamiast agrafki po lewej można zastosować pętelke z żyłki żeby odczepiacz dotarł do samego wabika i zatrzymał się np. w połowie długości co zwiększa prawdopodobieństwo zaczepienia łańcucha o kotwiczkę.

Jak wiadomo do gum na główkach jigowych nie da się tego zastosować.

Ktoś stosował takie cosik.

Pozdr.

Salmo

post-41-1348913498,3366_thumb.jpg

• Like 1

Ja używam zakupionego Grom'a: odczepiacz

Zasada działania:

- dociera do przynęty

- jeśli jej nie odbije, to łapie za krętlik/agrawkę

Nie pamiętam jakiej wagi jest mój, ale wybrałem najcięższy by zchodził do przynęt.

Parę wobków zostało przez niego uratowanych. Problem to niestety taki, że najlepiej sprawdza się blisko przy brzegu (ew. z łódki), a gdy ja łowię z brzegu na rzece lub jeszcze przy silnym nurcie to często potrafi nie dotrzeć do przynęty.

polecem takie ustrojstwo, skonstruowane przez mojego znajomego..na pstragowej rzeczce skuteczność ok. 90%..zamiast oliwki proponuję dac smuklejszy ciężarek ok 80-100gr ( szybciej schodzi do dna i stawia mniejszy opór)

używam tego samego ustrojstwa i uważam za bardzo skuteczne

za jego pomocą uwolniłem wobka na agrafce nr 16 (bez krętlika), który ugrzązł na głębokości około 1 m na napływie, a wiadomo jak woda napiera w tym miejscu na żyłkę

fakt, męczyłem się pół godziny ale dopiąłem swego B)

polecam zdecydowanie

oczywiście to jedna z wielu przynęt, która dzięki temu czemuś :D została w pudełku, albo w niedługim czasie robiła za wiewiórę :mellow:

• 1 miesiąc temu...

Może ktoś podpowie gdzie można jeszcze kupić Groma. Według mojej wiedzy już nie jest produkowany. Grom to zdecydowanie najlepszy odhaczacz jakiego kiedykolwiek używałem. Ostatnio kupiłem jakiś wynalazek z linkami stalowymi, ale to nie to.

http://www.fhjb.com.pl/sklep/product_info.php/manufacturers_ id/102/products_id/525?topSsid=026e3f7ebc8da062d32ecf683e1e4 b38

• Like 1

Polecam Groma.

Jestem zaskoczony jego skutecznością, choć czasem nie uda się złowić przynęty.

Nie mam bladego pojęcia jaką ma skuteczność, liczoną w procentach ale mnie się zwrócił, w trakcie jednego wypadu nad Odrę.

Masa Groma największa oczywiście (ok. 180g). Wystarczy na każdą wodę.

Nigdy go nie stosowałem, więc trudno mi jest coś powiedzieć z autopsji.

Tak na pierwszy rzut oka, mam wrażenie że jest bardzo lekki co uniemożliwi na dotarcie do przynęt zahaczonych w nurcie lub w dalszej odległości.

Jednak może jego użytkownicy powiedzą coś Tobie więcej

Snagawaya używam od wiosny tego roku. Tak jak mowiles w nurcie i z dalekiej odleglosci to o odczepieniu przynety mozna zapomniec. Z bliska i na wodach stojacych prawie 100% skutecznosci. Na pstragowej rzece zwrocil mi sie na pierwszej wyprawie. Jak ktos wedkuje na wodach stojacych to mistrzostwo swiata. Uzycie groma eliminuje wedkowanie delikatnym sprzetem.

witam!

Ja używam groma od kilku lat i jestem bardzo zdowolony.

Jak koledzy zauważyli zwraca się najczęściej juz po pierwszej wyprawie.Nalezy zrócic uwagę na to ,że gromy są różnej wielkości.

Ja używam najmniejszego na rzekach pstrągowych i straciłem w ciagu dwóch lat 2 !!!!!!!!!!!! przynęty. :huh:

:lol:

Pozdrawiam

• 2 miesiące temu...

Przeglądałem forum kilka razy i nie wpadłem na taki temat,ale jeżeli jest to karćcie mnie i bijcie B) .Macie jakieś patenty antyzaczepowe??A może jakieś własne konstrukcje odczepiaczy.Ja wpadłem na jedną taką konstrukcję w starych ww i inną do łowienia pod lodem na jednym z jeziorek.Jak będę w domku,a nie w internacie to pokażę wam tę do błystek podlodowych (to też spinning,więc nie odbiegam od tematu).A więc co macie w rękawach :D ,a raczej plecakach,aby w pudełkach nie było z każdym rzutem lżej??Jak odczepiacie przynęty,tzn.jakich technik używacie?

Ja np. jak mam zaczep,to staram sie nie wbijać haka głębiej,a zachodzę z innej strony i zwykle łatwo można odstrzelić,chodzi o karcze.Jak przerzucę gałąź,to spokojnie czekam,aż przynęta się uspokoi i delikatnymi pociągnięciami nadaję jej ruch wahadła,a potem jednym szybszym pociągnięciem przerzucam ponad gałęzią.

Pozdrawiam Was i życzę dużej rybki.

• Like 1

• 4 miesiące temu...

potrzebne elemety

rurka okolo 10cm i w miare cienka bo calosc zalewamy olowiem NO CHYBA ZE SPINNER SZCZOTKA WIEC WAGA UWALNIACZA BEZ OGRANICZEN :lol:

drut (u nmne szprycha rowerowa :mellow: ) dwie spinki do agrafki z kretlikami szt 2 sluza do mocowania na zylce glownej kotwica kolko locznikowe ja zastosowalem srobe do mocowania kotwicy wiec jest na sztywno lepiej sie spisuje , zylka gospodarcza

SPRAWDZONE 110% dziala zasieg uwalniania z brzegu okolo 6metrow z lodzi bez obraniczen moze byc gorzej na rzece jak ciagnie robi sie balon na zylce i to pogarsza sprawe ale do 4 metrow OK

post-1451-1348913802,626_thumb.jpg