wujek Opublikowano 14 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2018 Arek, ja już nie chcę przekonywać Nikogo i do niczego. Sam w 90% ogarniam takie tematy 10 funtówką jak niżej i jeszcze nigdy nie miałem odczucia, że mi czegoś brakuje. Uncjówka to już naprawdę tęgi oręż... 20170430_122634~2.jpgJak zwykle można napisać do jakich celów za ciężki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szydlos Opublikowano 15 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2018 Większość wpisów dotyczy wedeczek na bolka z rzeki, a co polecacie na Bolaski z wody stojącej bo na takiej łowię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz W Opublikowano 15 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2018 Ja łowię batsonem do 28 gr 2.6 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zet.11 Opublikowano 10 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 (edytowane) Hej Szukam wędki długości 230-250 25-30 gram na dużą rzekę, boleń, sandacz na lekko. W tej całej masie sprzętu w sklepach zdarzają się lepsze konstrukcje za niewielkie pieniądze tak do 300 zł w porywach do 500 zł Tu Moje pytanie potrzebny mi kij sprawdzony w boju, co jest godne uwagi? Edytowane 10 Lutego 2019 przez Zet.11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIO87 Opublikowano 13 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2019 Hej, Fewnick Eagle GT - 2.90 do 21 gr sprawdza się na bolki???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 14 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2019 (edytowane) (…) Uncjówka to już naprawdę tęgi oręż... Jak zwykle można napisać do jakich celów za ciężki.Jak widać wyżej @guciolucky nie na pisał, że "za ciężki", tylko "tęgi", więc nie bardzo rozumiem Twoje pytanie.Ja natomiast mam pytanie właśnie o lekki kijek, w zasadzie kleniowy MIKADO Chubster 305cm/3-15g, czy będzie "grzechem" łowienie boleni takim wędziskiem? Edytowane 14 Lutego 2019 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinn Opublikowano 14 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2019 Osobiście raczej bałbym się łowić bolenie tym Chubsterem.Ewentualnie na zaporówkach może by się sprawdził. Myślę że dobry strzał dobrej rapy w rzece zawiązał by supeł z tego wędziska. Wiem, wiem, nie ma co przesadzać z mocarnością sprzętu ale przeważnie wychodząc na łowy trzeba się liczyć z tym że porządny parowóz może w końcu siąść na nasz sprzęt. W tamtym sezonie pływania na zaporówce od czasu do czasu widać było ataki bolenia, były to średnio-większe sztuki.Sporadycznie się rzucało w tamtych kierunkach. Pewnego razu zrobił się duży wir na wodzie, myślałem że sum wyszedł do powierzchni, jednak jak za chwilę jak cię cielsko bolca wywaliło to tylko popatrzyłem na swój sprzęt i stwierdziłem że to raczej nie ma sensu podejmować kontakt z tą rybką. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafaloni73 Opublikowano 14 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2019 Siema Ja na Bolki używam Team Dragon Pro selection 2,75m c.w.7-21 gr. łowię głównie woblerami od 7 do 14 gr. dobrze się sprawdza. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damien79 Opublikowano 23 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2019 czy wędka na blanku Talon VI PLUS 86MLXF ogarnie mi bolenia na średniej rzece tj San, przynęty to woblery 6 cm - 9 cm typowo boleniowe stawiające mały opór w wodzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 27 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2019 Koledzy, trochę wypadłem z tematu od kiedy nie mieszkam nad Wisłą, stąd pytanie. Szukam jakiejś budżetowej, sensownej opcji boleniowej. Długość 275 cm. Moc koło 15 lb, realnie do 25 gram. Możecie coś polecić z seryjnej produkcji? z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 27 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2019 Może coś z serii JAXON Grey Stream, ostatnio zbiera dość pozytywne opinie. Też przymierzam się do kupienia, tyle że castingu z tej serii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luciu79 Opublikowano 27 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2019 Mikado Specialized King River 2,75m do 28gr. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 28 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2019 (edytowane) Jak widać wyżej @guciolucky nie na pisał, że "za ciężki", tylko "tęgi", więc nie bardzo rozumiem Twoje pytanie.Ja natomiast mam pytanie właśnie o lekki kijek, w zasadzie kleniowy MIKADO Chubster 305cm/3-15g, czy będzie "grzechem" łowienie boleni takim wędziskiem?Tęgi czy ciężki, kontekst ten sam, a to nie było pytanie tylko stwierdzenie. Gacioluki łowi bolenie chyba z brzegu na małych i średnich rzekach i wodach stojących. W takich miejscach można łowić delikatnie szczególnie gdy używa się mniejszych przynęt a na takich łowiskach tak często jest ze bolen częściej wyjdzie do 5-6cm woblera niż do 9-tki.U mnie, przy moim łowieniu taki sprzęt nie zda egzaminu. Łowiac z pływadła przeważnie wyciagasz rybę z wolniejszego nurtu w główny, silny i uncjówka jest w tym przypadku akurat. Kij nie może się giąć po dolnik bo hol będzie trwal w nieskończoność. Jak znajdę czas może kiedys wstawię jakiś film z holu bolenia 70+ jak to wygląda i ile trwa na kiju uncjowym i do tego avidzie który może ponoć więcej niż piszą. Edytowane 28 Lutego 2019 przez wujek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WildEast_dzikiwschod Opublikowano 2 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2019 To i może ja coś "polecę". Osobiście od dwóch lat używam dragon moderate II 2,98 cw. 5-20 (choć cięższa przynęta też poleci). Osobiście boleniuję na przynęty 4-16 g. Sam kij lekki, wybacza wiele, dość dobrze amortyzuje nagłe zrywy. Poważną wadą jest jednak to, że leci na "ryj" i z którym kołowrotkiem go bym go nie pasował to leciał. Nie przeszkadza mi to aż tak, za pieniądze za które udało się go wyhaczyć, można być zadowolonym. Jak kij pracuje chyba najlepiej widać na tym filmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kayleigh Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2019 (edytowane) Witam, chciałem zapytać o to czy Dragon Viper HD Pike 275 7-30 będzie fajnie działać przy łowieniu boleni gdy zastosuję plecionkę. Chciałem tą wędką łowić również sandacza stąd moje pytanie, bo nie mam funduszy aby pozwolić sobie na wędkę pod bolenia, bo chciałem kupić sobie coś pod klenia. Ewentualnie rozważam opcje kupna wędki na klenia oraz bolenia, jednak to już kiedy będę zmuszony. Przeniosłem do odpowiedniego wątku Edytowane 10 Kwietnia 2019 przez Jano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kayleigh Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Hahaha, zawsze możliwość do dyskusji. Jestem nastolatkiem więc chce być pewien ,że jeśli już coś kupię to nie stracę pieniędzy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Tak, ta wędka będzie fajnie działać. Przecież wszystkie wędki działają. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Hahaha, zawsze możliwość do dyskusji. Jestem nastolatkiem więc chce być pewien ,że jeśli już coś kupię to nie stracę pieniędzy.Bardzo rozsądne podejście w kwestii wydawanych pieniędzy. Dokładnie takie samo proponuję w kwestii korzystania z wyszukiwarki. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kayleigh Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Zależy czy się ją włączyć ???? Jeśli zastosuję do niej ciemnozieloną plecionkę to boleniowi to nie przeszkodzi? Wydaje mi się ,że gdy ryba atakuje to już się nie zastanawia jakiego koloru jest plecionka, ale wolę jednak zapytać, bo tyle się mówi o tej ostrożności boleni ,że zgłupiałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Ale tak bardziej po naszemu, co włączyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kayleigh Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2019 (edytowane) Bardzo rozsądne podejście w kwestii wydawanych pieniędzy. Dokładnie takie samo proponuję w kwestii korzystania z wyszukiwarki. Szukałem kilku tematów o tym, jednak nie mogę się doszukać akurat informacji o tej wędce, plecionce oraz boleniach, czytałem ,że wędki typu X-Fast przy plecionce dają z siebie maksa, chociaż te sklepowe X-Fasty są totalnie inne niż te z pracowni. Jednak wiesz, jeśli się okaże ,że stworzę zestaw ,który będzie zbyt sztywny to wolę zapytać bardziej doświadczonych wędkarzy Artek, żartuje sobie ,że wędki działają kiedy się je włączy Nie musisz pisać postów jeden po drugim, masz godzinę na edytowanie poprzedniego. Edytowane 10 Kwietnia 2019 przez Jano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SkiDivPL Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Poszukaj informacji np. tutaj: http://jerkbait.pl/topic/24455-w%C4%99dka-na-bolenia/page-1Jest też kilka innych wątków na forum o boleniach. Panowie, czy tak trudno pomóc młodszemu koledze? Większość wpisów w podobnych tematach to "poszukaj sobie sam".Zastanawiają mnie wpisy typu nie pomogę bo to już było, jeśli tak cenicie swój czas to po co marnujecie go na komentarze w tych wątkach? 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CR33D Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Poszukaj informacji np. tutaj: http://jerkbait.pl/topic/24455-w%C4%99dka-na-bolenia/page-1Jest też kilka innych wątków na forum o boleniach. Panowie, czy tak trudno pomóc młodszemu koledze? Większość wpisów w podobnych tematach to "poszukaj sobie sam".Zastanawiają mnie wpisy typu nie pomogę bo to już było, jeśli tak cenicie swój czas to po co marnujecie go na komentarze w tych wątkach?Moze ja Ci wyjasnie.Po to jest opcja szukaj by z niej korzystac. Co chwile tworzą sie nowe wątki przez ludzi, ktorym sie po prostu nie chce szukac, wola dostac wszystko gotowe na tacy. Poczatkowo sie pomagało, ale z biegiem czasu to staje sie meczace. Po to jest porzadek, potworzone tematy gdzie kazdy znajdzie odpowiedz badz zada pytanie, moderacja ktora czuwa nad tym porzadkiem. Wyobrazasz sobie jak to forum mogloby wygladac gdyby nie to? Jedna wielka sodoma i gomorra. Brzydko mowiac "k*rwy z dziodem by brakowalo".Docenmy to i stosujmy sie. Pozdrawiam,MichałSzybki tap [emoji41] 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Poszukaj informacji np. tutaj: http://jerkbait.pl/topic/24455-w%C4%99dka-na-bolenia/page-1Jest też kilka innych wątków na forum o boleniach. Panowie, czy tak trudno pomóc młodszemu koledze? Większość wpisów w podobnych tematach to "poszukaj sobie sam".Zastanawiają mnie wpisy typu nie pomogę bo to już było, jeśli tak cenicie swój czas to po co marnujecie go na komentarze w tych wątkach? Zawsze pomagam o ile pytający zada sobie choć odrobinę trudu i jakieś tam wątki przeczyta, a co za tym idzie zada pytanie w wątku już istniejącym.Wybacz, ale kolejny nowy wątek na ten sam temat potęguje bałagan na forum bo potem z wielu wątków trudno coś interesującego wyszukać ... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2019 (edytowane) Rozwiązaniem byłoby obdarzyć taki nowy wątek 3 dniowym przyzwoleniem na samoistne egzystowanie by po upływie tego czasu połączyć go z tematem "ojcem". Być może ktoś odpowie, pomoże. Jeżeli zginie w stosie wątków połączonych w jeden a odpowiedzi nie będzie, to pojawi się kolejny nowy temat, z nowym kijem w tytule, uzasadniony stwierdzeniem "szukałem ale nie znalazłem żadnej informacji na temat tego kija, dlatego zakładam nowy". Te same osoby napiszą "poszukaj", "to już było" '"zaraz się zacznie"' "idę po popcorn" itp. Dajmy szansę narybkowi dorosnąć zanim pójdzie zberetowany do wora. Pzdr Edytowane 10 Kwietnia 2019 przez Negra 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi