guciolucky Opublikowano 27 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2022 Przeczytaj wątek, będziesz wiedział trochę więcej a może nawet, uda Ci się właściwie, zadać pytanie... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Dzień dobry, chciał bym w tym roku zacząć swoja przygodę z boleniami ale kompletnie nie wiem jak dobrać wędkę. Wiem ze ma być długa. Bzdura i nie ulegaj propagandzie możesz łowić też na krótką wędkę i też będzie dobrze a nawet może dla Ciebie lepiej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Byle nie sztywna pałka . Bolenie lubią przywalić z rozpędu dlatego amortyzacja mile widziana, tym bardziej z plecionkami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2022 W latach 80-tych, kolega uganiał się za odrzańskimi bolkami, z niemiecką Germiną. Szklak, o pierwotnej długości 210cm, po którymś z kolei złamaniu osiągnął długość 146cm i..... Nadal łowił. Wiem, bo każdą kolejną "naprawę" szczytu, sam Zbyszkowi przerabiałem. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorroo85 Opublikowano 15 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2023 Shimano Aspire 10-30g 270 cm - moim zdaniem dobry kij bo wobka i bolenia.Jak za mało mocy jest model 15-40 g - można czasem kupić używkę w dobrej cenie. Siedzi tam dobry blank i dobre komponenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 28 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2024 Cześć, co tam byście teraz polecili z seryjnych kijów? 275 cm, mocy koło 17 lb, do woblerów 8-15 gram? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 28 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2024 Mam majora one 275 do 23g ale 12lb z mocniejszym dołem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz197503 Opublikowano 28 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2024 Cześć, co tam byście teraz polecili z seryjnych kijów? 275 cm, mocy koło 17 lb, do woblerów 8-15 gram? Wszystko zależy w jakim budżecie... polecam abu mass beat do 28gr ew westin w3 spin do 30gr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolen Opublikowano 28 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2024 Cześć, co tam byście teraz polecili z seryjnych kijów? 275 cm, mocy koło 17 lb, do woblerów 8-15 gram?Przyjrzyj się wędce Mikado Progressive 275cm do 28g. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 29 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2024 Dzięki za wszystkie sugestie, chyba wezmę Toshido Pro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qban Opublikowano 19 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2024 Witam kolegow.Panowie potrzebuje zasiegnac jezyka.Aktualnie lowie SG parabelum 7-23.Niestety, lowiac na woblery bezsterowe, ciezko jest nim animowac przynete.Szukam teraz czegos z seryjnych wędek na ponton tak kolo 2,4m.Wedka na pewno musi byc szybsza, budzet jaki moge przeznaczyc to 700zl.Bardzo prosze o wszelkie sugestie.Pozdrawiam szanowne grono! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 19 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2024 A na przykład Robinson Toshido Pro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziad Wodny Opublikowano 19 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2024 (edytowane) Łowię na środkowej Wiśle i zaczynałem od uncjowych kijów, ale kiedyś zauważyłem, że na kije o mocy 17lb mam relatywnie dużo pustych brań. Od tamtej pory trzymam się raczej tych 12lb i nawet w przypadku kijów o szczytowym ugięciu mam znacznie wyższą skuteczność.17 funtów używam tylko do głębokiego łowienia na cykady (te cięższe) lub baryłkowate woblery, w silnym nurcie, z dużym zasięgiem rzutu, ale to dlatego, że spodziewam się przy takim łowieniu sumków (takich do półtora metra). Edytowane 19 Kwietnia 2024 przez Dziad Wodny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubert 1987 Opublikowano 24 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2024 Witam.Używa ktoś kija Mikado Katsudo True Fighter Spin 2,85 / 6-28g na bolenie? Sprawdzi się czy szukać coś innego w podobnym budżecie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milczacy Opublikowano 21 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2024 Cześć. Łażąc wczoraj wieczorem po Wiśle za kleniami, z moim SG CC do 12 gram, namierzyłem przy niskiej wodzie niepozorną rafkę, która okazała się być kapitalną boleniową metą - trafiłem na rybi wiec, i w kleniowe woblerki waliła rapa za rapą... I co z tego, jak na 15 uderzeń, wyjąłem tylko 2 ryby? Bolenie spadały z kija, jakoś nie mogłem się wciąć... Kwestia przynęt, kwestia mocy wędki i mojego "odruchu" bezwarunkowego dostosowanego do wcinania brań kleniowych, a nie boleniowych "bomb" Owszem, bolenie już na tej wędce łowiłem, nawet dość często, ale zawsze jako przyłów - z takim 70 cm, jeszcze sobie jako-tako radzi (choć hol 70 cm bolka z szybkiego nurtu, na kijku do 12 gram i plecionce 8 Lbs - jest jednak dość ekstremalnym przeżyciem , ale to granica możliwości tego kija. Zwyczajnie - za mało jest zapasu mocy w tej wędce na takie ryby, przy większej zdobyczy- musiałbym już biegać za nią po brzegu.No i właśnie - jak na bezsterową uklejkę 5cm, przywaliła mi o zmroku solidna brzana 80+, to już się spociłem srogo Poważnie obawiałem się o wędkę - bo gięła się jak muchówka po sam grip, a hol trwał chyba z 15 minut! Po wypuszczeniu ryby, naszła mnie taka refleksja.... nosz kurde, na wieszaku ze 20 patyków, a ja nie mam w zasadzie z czym na te bolenie chodzić! Z arsenału na rzekę, to mam same kleniowe/sandaczowe/sumowe kijki. Sprzętowo - dziura, bo jakoś nigdy w te bolenie na poważnie nie celowałem. A tu, aż grzech nie wykorzystać potencjału takiej miejscówki!... z kolei - trochę strach kusić los i szkoda męczyć te ryby długim holem na delikatnym zestawie kleniowym. Muszę zatem na szybko kupić wędkę pod bolenia!Ale budżet mam chwilowo marny - niestety, kumulacja ślubów/chrzcin/komunii w tym roku - nakręciły debet tak, że na szybko - to wysupłam może ze 3 stówki max. I tu przechodzę do meritum moich rozterek: Potrzebuję kijka w sensownej relacji cena-jakość, przy założonym budżecie.Przeglądałem tematy z forum o wędkach na bolenia - ale zdecydowana większość wymienianych przekracza budżet. Mam jeden kijek Delphin (murena) - pod suma, i całkiem fajna jest to wędka (świetnie wykonana a przy tym niedroga), stąd - w pierwszej kolejności rzuciłem okiem na ofertę Słowaków. Jest w ich ofercie kij EXTAZA - 300 cm, c.w. 7-25 g. Teoretycznie by pasował, ale nie mogę znaleźć nic sensownego w necie o nim - żadnej recenzji, testu, rzetelnego opisu. W katalogowym bełkocie - jest napisane coś w stylu" miękki szczyt, sztywniejsza część środkowa". I mówi mi to NIC Zatem, pytanie - czy ktoś posiada tą wędkę i mógłby kilka słów o niej wyskrobać? Zwłaszcza - czy to aby nie wklejka? Drugi z moich typów - Mikado Progressive 305 cm 5-28 - tu już wiem, że wędka powinna się sprawdzić do moich celów. Pytanie tylko - czy przy założeniu sparowania z kołowrotkiem wielkości 2500 (Emblem), nie będzie leciała na pysk? Róznież, kilka słów od użytkowników tego kijka, z przyjemnością bym przeczytał.... No, chyba że Ktoś doradzi coś jeszcze innego - w budżecie zakładanym. To było by miło! Pozdrawiam i z góry dzięki, Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 21 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2024 (edytowane) Moja Pani z powodzeniem używa już trzeci sezon https://allegro.pl/oferta/jaxon-wedka-grey-stream-uniwersalne-2-65m-2-10-40g-13481369355Ewentualnie lżejsze, ale nie mam o nich osobistej opinii:https://allegro.pl/oferta/wedka-spinningowa-jaxon-grey-stream-265cm-5-23g-10801120998https://allegro.pl/oferta/wedka-jaxon-grey-stream-uniwersalne-2-65m-8-30g-15001300880Generalnie ta seria zbiera dość pozytywne opinie, ale z uwagi na to, że JAXON dość rzetelnie opisuje parametry, trzeba uważać, bo przekroczenie górnej granicy CW o ponad 10% grozi nieszczęściem i "złamała mi się". Edytowane 21 Maja 2024 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakmen Opublikowano 21 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2024 Ja taki sobie sprawiłem na latanie po kamienistej Mozie(wschodnia Belgia): https://allegro.pl/oferta/wedka-spinningowa-jaxon-grey-stream-5-23-g-240-cm-14835296134 Rzeka duża o szybkim nurcie i wszędzie kamienie. Szkoda mi było zabierać wędki z pracowni, więc wybór padł na totalnie budżetowy kij. Może trafiłem super egzemplarz, ale wyjął kilkadziesiąt sandaczy 60-75, kilkadziesiąt boleni, głównie 65-80, jakieś szczupaki. Do tego około 10 sumków 90-125cm. Wszystko na plecionce 0,13 albo 0,15(nie pamiętam)Shimano(oceniam na PE 1.0). Tylko jeden sumek przetarł pletkę o kamulce, ale miał bardziej szczęście, bo był podobnych gabarytów. Przy sumkach musiałem kręcić hamulec już strasznie mocno, żeby ryby z bardzo silnego nurtu wprowadzić szybko na spokojną wodę. Na prawdę dziwię się, że kij jest ciągle cały. Na bolki wystarczy w zupełności praktycznie w każdych warunkach i na każdą wielkość.Macałem też dłuższe, ale leciały już mocno na pysk. Pozdrawiam. Bartek. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacperek993 Opublikowano 21 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2024 (edytowane) Cześć. Łażąc wczoraj wieczorem po Wiśle za kleniami, z moim SG CC do 12 gram, namierzyłem przy niskiej wodzie niepozorną rafkę, która okazała się być kapitalną boleniową metą - trafiłem na rybi wiec, i w kleniowe woblerki waliła rapa za rapą... I co z tego, jak na 15 uderzeń, wyjąłem tylko 2 ryby? Bolenie spadały z kija, jakoś nie mogłem się wciąć... Kwestia przynęt, kwestia mocy wędki i mojego "odruchu" bezwarunkowego dostosowanego do wcinania brań kleniowych, a nie boleniowych "bomb" Owszem, bolenie już na tej wędce łowiłem, nawet dość często, ale zawsze jako przyłów - z takim 70 cm, jeszcze sobie jako-tako radzi (choć hol 70 cm bolka z szybkiego nurtu, na kijku do 12 gram i plecionce 8 Lbs - jest jednak dość ekstremalnym przeżyciem , ale to granica możliwości tego kija. Zwyczajnie - za mało jest zapasu mocy w tej wędce na takie ryby, przy większej zdobyczy- musiałbym już biegać za nią po brzegu.No i właśnie - jak na bezsterową uklejkę 5cm, przywaliła mi o zmroku solidna brzana 80+, to już się spociłem srogo Poważnie obawiałem się o wędkę - bo gięła się jak muchówka po sam grip, a hol trwał chyba z 15 minut! Po wypuszczeniu ryby, naszła mnie taka refleksja.... nosz kurde, na wieszaku ze 20 patyków, a ja nie mam w zasadzie z czym na te bolenie chodzić! Z arsenału na rzekę, to mam same kleniowe/sandaczowe/sumowe kijki. Sprzętowo - dziura, bo jakoś nigdy w te bolenie na poważnie nie celowałem. A tu, aż grzech nie wykorzystać potencjału takiej miejscówki!... z kolei - trochę strach kusić los i szkoda męczyć te ryby długim holem na delikatnym zestawie kleniowym. Muszę zatem na szybko kupić wędkę pod bolenia!Ale budżet mam chwilowo marny - niestety, kumulacja ślubów/chrzcin/komunii w tym roku - nakręciły debet tak, że na szybko - to wysupłam może ze 3 stówki max. I tu przechodzę do meritum moich rozterek: Potrzebuję kijka w sensownej relacji cena-jakość, przy założonym budżecie.Przeglądałem tematy z forum o wędkach na bolenia - ale zdecydowana większość wymienianych przekracza budżet. Mam jeden kijek Delphin (murena) - pod suma, i całkiem fajna jest to wędka (świetnie wykonana a przy tym niedroga), stąd - w pierwszej kolejności rzuciłem okiem na ofertę Słowaków. Jest w ich ofercie kij EXTAZA - 300 cm, c.w. 7-25 g. Teoretycznie by pasował, ale nie mogę znaleźć nic sensownego w necie o nim - żadnej recenzji, testu, rzetelnego opisu. W katalogowym bełkocie - jest napisane coś w stylu" miękki szczyt, sztywniejsza część środkowa". I mówi mi to NIC Zatem, pytanie - czy ktoś posiada tą wędkę i mógłby kilka słów o niej wyskrobać? Zwłaszcza - czy to aby nie wklejka? Drugi z moich typów - Mikado Progressive 305 cm 5-28 - tu już wiem, że wędka powinna się sprawdzić do moich celów. Pytanie tylko - czy przy założeniu sparowania z kołowrotkiem wielkości 2500 (Emblem), nie będzie leciała na pysk? Róznież, kilka słów od użytkowników tego kijka, z przyjemnością bym przeczytał.... No, chyba że Ktoś doradzi coś jeszcze innego - w budżecie zakładanym. To było by miło! Pozdrawiam i z góry dzięki, AndrzejNie szukaj kija pod bolenia, szukaj kija pod swoje przynęty i wodę na której łowisz. Bolka wyciągniesz każdym kijem . To moje zdanie, ale są tu lepsi fachowcy. Edytowane 21 Maja 2024 przez kacperek993 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 22 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2024 (edytowane) Ja taki sobie sprawiłem na latanie po kamienistej Mozie(wschodnia Belgia): https://allegro.pl/oferta/wedka-spinningowa-jaxon-grey-stream-5-23-g-240-cm-14835296134 (...)Na prawdę dziwię się, że kij jest ciągle cały.Na bolki wystarczy w zupełności praktycznie w każdych warunkach i na każdą wielkość.(...)To nic dziwnego, to są - wbrew obiegowym opiniom, że JAXON to złom - bardzo przyzwoite kijki, a za tę cenę, to można powiedzieć, rewelacyjne.Ja mam casta 10-35g z tej samej serii i nie dam powiedzieć o nim złego słowa. Edytowane 22 Maja 2024 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba11 Opublikowano 22 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2024 Mam casta z tej serii 265cm 10-35g. Łowię nim na Wiśle, potwierdzam słowa kolegi Alexspin, bardzo fajny, przyzwoity kijek. Poza tym, nie ma na rynku seryjnych castów w tej długości i w tym ciężarze rzutowym. Można zrobić je na zamówienie, ale trzeba mieć "gruby portfel" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esox81 Opublikowano 2 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2024 Mam avida avs90mf2, i elitke 96mf2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolpol123 Opublikowano 8 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja doradzi ktoś kij na bolka zaporowka bezsterowce, sterowce i powierzchniowetylko z brzegu budżet 350 zl Wysłane z mojego motorola edge 40 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaskader Opublikowano 8 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja Mikado progressive 275/305 35g? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 10 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja Lepiej mocniejszy przy 28g mleka szczytówka przy walk the dogach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzimi Opublikowano 19 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca Witam, powróciłem do wędkarstwa po wielu latach, kupiłem kajak i zacząłem wędkować na zaporówce, skupiłem się na boleniach z moim starym szczupakowym sprzętem, udało się zapiąć dwa ładne bolki, jednak spadły bo kijek to nie to. Prośba o podpowiedź w doborze kija pod bolki do 2,6m ze względu na wędkowanie z kajaka, budżet tysiąc zł lub trochę ponad. Podziękowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi