Skocz do zawartości

Wędka na bolenia

Stunter

Rekomendowane odpowiedzi

Dam Effzett SLR 3m do 21g. Mam od kilku lat i póki co jest nie do przebicia. Inne dużo droższe patyki obrastają kurzem a ja wracam do tego spina. Jest bardzo dobrze wyważony i miota przynętami jak szatan. Ryby nie spadają, pezynajmniej ja sobie przez te kilka lat nie przypominam, żeby jakaś mi zwiała.

• Like 1

Możesz mieć problem, wędzisko może się słabo ładować przy przynętach lżejszych niż deklarowana, dolna granica CW. Nie miałem konkretnie tego wędziska, ale przeszło przez moje ręce kilka innych Dragonów i z mojego doświadczenia dolna granica była w nich lekko zaniżona, to znaczy komfort użytkowy uzyskiwały przy przynętach ciut cięższych niż dolne CW.

Edytowane przez Alexspin

• 2 tygodnie później...

Pozwolę sobie dołączyć do tematu.

Może ktoś mnie zorientować jaka będzie różnica w kijkach pomiędzy Dragon Express Spin 275cm 10-30? a Dragon Viper HD Pike 275cm 10-35g? Planowałem zakup grey stream lub mikado bixlite ale ponoć dragony lepsze...ponoć.

Szukam kijka z nastawieniem na szczupaka, ewentualnie w przyszłości bolenia właśnie, ale pozwalającego też połowić okonie, jazie w razie potrzeby gdybym nie miał reszty kijków ze sobą. Lubię kije które pracują w trakcie holu, nie sztywne pały.

Posiadam kije 1-7g(grey stream) , 4-18g (mikado sensual NG), 5-25g (dragon black rock). Czy warto jako uzupełnienie ich kupić wędzisko 10-30/35g pod szczupaki? Czy może 5-25 jest wystarczające na nasze krajowe warunki?

Edytowane przez Norbas7

Wszystko zależy od przynęt, które chcesz używać. Jak masz zamiar łowić wabikami o masie nie przekraczającej 25 g to nie widzę powodu żeby kupować nowy kij. Jeżeli chcesz używać większych przynęt to zakup ma sens. Osobiście nie wybieram kija do gatunku tylko do techniki i przynęt, którymi będę operował.

Edytowane przez 19john92
  • Like 2

Biorąc pod uwagę rybostan przeważającej ilości wód PZW, to Black Rock 5-25g w zupełności wystarczy na nasze szczupaczątka. Chyba że - jak pisze @219john92 - zechcesz stosować przynęty około 30-35g, to wówczas zakup nowego wędziska jest racjonalnie uzasadniony. :)

Edytowane przez Alexspin

• 2 tygodnie później...

Dam Effzett SLR 3m do 21g. Mam od kilku lat i póki co jest nie do przebicia. Inne dużo droższe patyki obrastają kurzem a ja wracam do tego spina. Jest bardzo dobrze wyważony i miota przynętami jak szatan. Ryby nie spadają, pezynajmniej ja sobie przez te kilka lat nie przypominam, żeby jakaś mi zwiała.

Z czystej ciekawości spytam - z jakim kołowrotkiem sparujesz ten kij?

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka

Patrząc na wagę tej Tatuli zastanawiam się nad wyważeniem zestawu. W końcu patyk ma 3 metry. Nie ma z tym większego problemu? Dopytuję bo sam noszę się z zamiarem zakupu dłuższego kija. Jednak gdy spoglądam na ofertę topowych kołowrotów to nachodzą mnie spore wątpliwości ponieważ każdy z nich nie przekracza 250 gram wagi. Będę wdzięczny za odpowiedź [emoji6]

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka

Wyważenie jest idealne (na foregripie) zarówno przy zamontowanej Tatuli jak i innych młynkach. Kij waży około 200g ale jest świetnie wyważony i ma długi rear więc się tej masy zupełnie nie czuje. Przy badylach 3m z krótkim dolnikiem już nie jest tak kolorowo i środek ciężkości wypada około 10 cm na blanku, dodatkowo ja lubię mieć pewny chwyt przy rzucie, a kije po 3m z krótkim dolnikiem tego nie zapewniają. W zasadzie dla mnie takie konstrukcje to pomyłka (mam dwie na sprzedaż jakby co ;) )

• Like 2

• 2 tygodnie później...

Najpierw musisz ustalić jakich parametrów szukasz lub jakie parametry Tobie odpowiadają. Wiele osób łowi bolenie skrajnie różnymi wędkami, technikami, przynętami... Wędki też są mniej lub bardziej uniwersalne... Chociaż, mam sporą kolekcję wędek boleniowych, ciągle szukam nowych rozwiązań i testuję kolejne modele. Niektóre przynęty, potrafią latać i pracować inaczej w zależności od sztywności wędziska jakiego używamy. Pierwszym krokiem musi być zawsze ustalenie, gdzie, jak i czym chcemy łowić...

• Like 3

Najpierw musisz ustalić jakich parametrów szukasz lub jakie parametry Tobie odpowiadają. Wiele osób łowi bolenie skrajnie różnymi wędkami, technikami, przynętami... Wędki też są mniej lub bardziej uniwersalne... Chociaż, mam sporą kolekcję wędek boleniowych, ciągle szukam nowych rozwiązań i testuję kolejne modele. Niektóre przynęty, potrafią latać i pracować inaczej w zależności od sztywności wędziska jakiego używamy. Pierwszym krokiem musi być zawsze ustalenie, gdzie, jak i czym chcemy łowić...

Łowie głownie na Wiśle w okolicach Krakowa. Dotychczas używałem kija Konger World Champion Juggler 260cm 5-20 i szukam coś ciut mocniejszego. Głównym arsenałem są  woblery 7-10cm, a na kołowrotek nawinięta jest plecionka. Co do akcji to chyba najlepszym rozwiązaniem w tym wypadku jest med-fast. Abu Garcia Svartzonker zainteresował mnie z powodu interesującego przedziału cw. i ceny (jest na fajnej promocji) :) Głownie nastawiam się na bolki ale od czasu do czasu nocny sandacz i szczupaczątka ze żwirowni też będą celemi.