Skocz do zawartości

Wędka na bolenia

Stunter

Rekomendowane odpowiedzi

A dlaczego ten Avid nie jest boleniowka? Czego mu brakuje by był boleniwka? Albo inaczej skoro ten Avid nie jest boleniowka to co jest?

Chodziło mi o to że bardziej opisywany jest jako uniwersał

posty przeniesione z wątku Bolenie 2020

Edytowane przez Jano

• 2 tygodnie później...

Czy używa ktoś z Was wędki Mikado King River 3m ? Szukam Wiślanego uniwersału który głównie będzie używany na bolenie ale nie będzie się bał przyłowu sumka. Nie mam za bardzo gdzie go obejrzeć i pomacać.

Edytowane przez Marcinnow

Z uniwersałem to mi trochę zeszło a to dlatego, że ogólnie ciężko mi było znaleźć kompromis między twardymi przynętami pod bolki a miękkimi do łowienia w opadzie... Jak kij był fajny pod bolki to był kiepski w opadzie i odwrotnie. Jeśli tylko mam opcję to ganiam z dwoma kijami  bo jednak techniki skrajnie odmienne ale czasem muszę zabrać jeden kij. Aktualnie stanęło na Diaflexie 270/7-25. W miarę komfortowo obsługuje boleniowe wobki, gumy w opadzie a i szczupakowe przynęty obsłuży... 

• 4 miesiące temu...

Podepnę się pod temat skoro już istnieje. 

Czy jest na rynku gotowa wędka/blank, który realnie obgoni przynęty w zakresie 5-25.

Chodzi tu tylko i wyłącznie o przynęty twarde z przeznaczeniem boleń i sandacz.

Długość + - 290 cm i mocy 15 lb

Myślałem na FA Slim Nano ale ten 15 lb podobno tyle nie dźwiga a ten 20lb dołem tych 5 gr nie poda w komforcie.

Kurde niby taka "pospolita wędka" a z wyborem nie tak łatwo.

Z gotowców. Czy ktoś ma jakiś kij na oku w tej kategorii?

Edytowane przez MatB

Kolego MatB niewiem w jakim budżecie szukasz kija, ale sam chce kupić kij pod bolenia na dużą rzekę bo mój stary powermesh daiwy się mi już znudził. Lukij sobie na serię Robinson toshido. Kije prezkraczajace 200 zl. Ja wziolem w łapę kilka dni temu wersję 275 cm 8 gr i kopara mi opadla.Zamówiłem pod łowienie dużych rzekach kleni na Wiśle i pstragów . Masz tam boleniowki 270 i 290 cm do 22 i 30 gr.

Kolego MatB niewiem w jakim budżecie szukasz kija, ale sam chce kupić kij pod bolenia na dużą rzekę bo mój stary powermesh daiwy się mi już znudził. Lukij sobie na serię Robinson toshido. Kije prezkraczajace 200 zl. Ja wziolem w łapę kilka dni temu wersję 275 cm 8 gr i kopara mi opadla.Zamówiłem pod łowienie dużych rzekach kleni na Wiśle i pstragów . Masz tam boleniowki 270 i 290 cm do 22 i 30 gr.

Dzięki!.

Budżet nie jest ustalony. Wędka ma spełniać założenia i mi dobrze leżeć w ręku. Sprawdzę sobie i Twoją propozycję.

Łowiłem dwa sezony temu tym kijkiem w wisle na bolki ok ale gdybys trafił okaz to i ciezki teren to mogło by braknac.Ale kijek niegubi ryb bardzo dobrze rzuca juz od około 4gram ma dosyc równe ugiecie i niejest sztywny jak miotła,ma w sobie zycie.Tylko ciut dolnik dlugi i nakrecany for grip,jesli ktos lubi.

Witam.

Koledzy, a czy Beast Master BX do 21g, 270cm będzie dobrym kijem na bolka?

Taki mam i chcę spróbować się z boleniami, których nigdy nie łowiłem ;)

Mam też taki do 40g, ale czy nie będzie za sztywny?

Edytowane przez Wojciech Szymanski

• 1 rok później...

Dzień dobry, chciał bym w tym roku zacząć swoja przygodę z boleniami ale kompletnie nie wiem jak dobrać wędkę. Wiem ze ma być długa.

Do tej pory bolenie łowiłem jako przyłów przy łowieniu kleni. Wędka z której korzystałem to Flagman FO732ULS 1-8g 223cm. Bardzo podoba mi się jej praca oraz czucie więc chciał bym kupić coś o podobnej pracy.
Czy możecie mi coś polecić?