Skocz do zawartości

Wędka na bolenia

Stunter

Rekomendowane odpowiedzi

Są dwie długości;2.7 i 2.85.

Te 15cm będzie robiło dużą różnicę w łowieniu (rzutach) ?

Mam kolegę, którego stać na kij z pracowni, ale jak to mówi- nie zamienie Millenium  super fasta na żaden inny pod bolka. Łowi już nim kilka sezonów i jest zadowolony, wymienił w nim tylko przelotkę szczytową na SIC.

Od siebie polecę Team Dragona 2.75 7-21 g kijek fantastyczny, łowie nim już trzeci sezon i kijaszek spisuje się wyśmienicie. Pod średnie przynęty pasuje w sam raz, choć ma też w sobie troche zapasu, ponieważ miotałem nim sliderem 7 cm o wadze 21 g i jakiegoś dyskomfortu nie czułem. Wiadomo jako że wędka dość długa to zbytnio po jerkować nie idzie. Sliderem  próbuję kusić jeziorowe bolki na szybkie prowadzenie  bez żadnych szarpnięć więc idzie porzucać. Poza tym śmigam tym patykiem bardzo często główkami 16 g z gumami od 5 do 8.5 cm i radzi sobie przyzwoicie. Wiadomo szczytówka już się ciut ugina ale ujdzie. ;)

Wyżej ktoś nadmienił o kijku z kongera mianowicie WCH Turbo 7-21 g. I szczerze powiem że kijek rewelacja. Używam go jako takiego uniwersalnego kijka. Daje radę na lekko pod bolka/szczupaka jak i idzie nim połowić klenie jak i jazie przy czym wiadomą sprawą będzie to że komfort rzucania wobkami poniżej 3.5 - 3 cm będzie znikomy natomiast jak komuś to nie przeszkadza to jest naprawdę patyk rewelka. Jako że użytkuje oba kijki już dość długo z czystym sumieniem mogę je polecić. Dodam jedynie że warto poszukać dobrych cen jeżeli chodzi o Team Dragony. Często widziałem patyki z tej serii w dużych promocjach. Ja swojego TD kupiłem już ze 3 lata temu jak nie lepiej za 265 zł, i zakupu nie żałuję ponieważ w większości innych sklepów ceny były dużo wyższe, więc warto poszukać ;).

• Like 1

• 6 miesięcy temu...

Witam

Szukam Po forum i szukam i nic konkretnego znaleźć nie mogę a jak się już znajdzie wątek o spinningu pod Bolenia to zaraz koledzy schodzą z tematu i rozpisują się na inne tematy zapominając o wątku przewodnim

Szukam kija Pod Bolenia długość 2,5-2,75 m max, przynęty standardowe 8-30 g , rzeka San/Wisła
Liczę na Pomoc i podpowiedzi w co warto zainwestować żeby się nie rozczarować

zastanawiam się nad;

St.croix Avid/Wild River
AVS86mhf2 lub WS86mhf2 / 90mhf2
CD Blue Rapid 2.52 10-20lbs 10-35g c.w
Robinson Diaflex classic/ spin   2,7m 10-32 lub 10-40 g, -nowa seria 

coś z Lamigags , Batson,

Lubie wędki  szybkie ale nie Pałowate, przechodzące w parabole pod większym obciążeniem

P.S Jeśli ktoś ma na sprzedaż coś ciekawego również proszę pisać,

Edytowane przez Barnaba

Witam

Szukam Po forum i szukam i nic konkretnego znaleźć nie mogę a jak się już znajdzie wątek o spinningu pod Bolenia to zaraz koledzy schodzą z tematu i rozpisują się na inne tematy zapominając o wątku przewodnim

I masz nadzieje, ze w tym watku bedzie inaczej :) ? Nie zlosc sie to zart :)

No i myślisz, że jak założysz wątek i wymienisz z 10 wędek, to tutaj już Koledzy nie zejdą z tematu..?

O proszę: cyt. "Liczę na Pomoc i podpowiedzi w co warto zainwestować żeby się nie rozczarować", odpowiedź: proponuję diamenty bo są wieczne i na ogół nie tracą na wartości...

A w temacie przewodnim, to jeden napisze, że czymś tam łowi mu się cudownie, drugi się natychmiast z tym nie zgodzi, trzeci  i czwarty wymyślą parę kijów "jakich Świat nie widział", a jak już się wszyscy wyprztykają i zanudzą, to Cię wyślą do "budowacza wędęk" albo do sklepu i taki będzie finał...

• Like 5

No i myślisz, że jak założysz wątek i wymienisz z 10 wędek, to tutaj już Koledzy nie zejdą z tematu..?

O proszę: cyt. "Liczę na Pomoc i podpowiedzi w co warto zainwestować żeby się nie rozczarować", odpowiedź: proponuję diamenty bo są wieczne i na ogół nie tracą na wartości...

A w temacie przewodnim, to jeden napisze, że czymś tam łowi mu się cudownie, drugi się natychmiast z tym nie zgodzi, trzeci  i czwarty wymyślą parę kijów "jakich Świat nie widział", a jak już się wszyscy wyprztykają i zanudzą, to Cię wyślą do "budowacza wędęk" albo do sklepu i taki będzie finał...

:good: :clappinghands: :clappinghands:

Jest jeszcze jedna forumowa wypowiedź - Phenix z pracowni :P

Edytowane przez Szymon82

Obawiam się Filip, że Pan Tomasz ma rację mimo sarkastycznego tonu wypowiedzi  ;)

Bolenie "łowi się" wygodnie zarówno kijami do 21g (12lb) jak i kijami do 28g (17lb) a czasami są takie warunki łowiska i metody które wymagają kija 40 gramowego.

Optymalna długość to także bardzo osobista sprawa bo rozciąga się gdzieś od 2,4m przy łowieniu z łódki czy trolingu do ponad 3m przy brzegowych podchodach.

To co łączy boleniowe kije wszystkich rodzajów to amortyzacja pod rybą ( o czym piszesz ) czyli sztywny w potocznym rozumieniu "sandaczowy dolnik" raczej nie będzie Twoim sprzymierzeńcem, reszta to sprawa łowiska, przynęt i metod połowu co oznacza raczej selekcję negatywną niż inną ;)

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 1

Mam takie oto pytanko - czy Kolega poleciłby na bolenia GB 1004-2? Blank był jakiś czas temu testowany przez Kolegę, wydaje mi się nawet, że z pozytywnym skutkiem B) Zapowiadało się na hit...i? I ucichło :rolleyes: Sam posiadam dwa lżejsze kalibry z tej stajni, ciągle się jednak zastanawiam nad tym 3-metrowym kijkiem jako bacik na bolenia i szczupaka (guma, wobler).

Pozdrawiam ;)

cristovo

Tak,- ta wędka posiada wszelkie zalety wędki boleniowej, miałbym tylko obawy o wobki ze sterem do expresu pow 15g, które stawiają duży opór,- szczytówka może nieprzyjemnie siadać co będzie raczej bardziej problemem mentalnym bo mocy do zacięcia nie braknie na pewno tym bardziej że przy takim prowadzeniu i tak dużej amortyzacji bolki będą się zapinać same :)

• Like 1

chodzi ktoś na Bolenia z St.Avid 275 10-17lbs ???

jak się sprawuje?

Jeśli chodzi o Avida AVS90MHF2 czyli 275 10-28 do 17 lb to narazie go kilka razy testowałem dopiero , czekam na maj i czerwiec aby połowić szczupaki a potem sandacze (gumy/woblery).Z tego co zaobserwowałem to faktycznie podchodzi pod świetny uniwersalny kijek , ale czy pod bolenia ? Dla mnie jest to już szybka wędka , nie wiem co sądzić będą osoby , które miały więcej kontaktu niż ja , ale boleń i ten kij to bardziej z żyłką jak już.Ja raczej poleciłbym oczko słabiej jak bolek i Avid, ale zaznaczam czekam na sprawdzone info. Edytowane przez Szymon82

• 3 miesiące temu...