Skocz do zawartości

Wędka na bolenia

Stunter

Rekomendowane odpowiedzi

• 6 miesięcy temu...

Okuma Black Rock 5-25g 3.05m mam i do tych zastosowań będzie oki. Możesz jeszcze luknąć 2.75m macałem kumpel miał bardzo fajny kij i lepiej wyważony niż 3.05m. Ogólnie cała seria Black Rock to udane kijki za niewielkie pieniądze.

To może ktoś teraz doda jakąś "głębszą" opinie o tej Okumie pod względem bolenia? :) Ile jest od stopki kołowrotka do końca ?

• 2 miesiące temu...

Dragona Millenium 2,85/25g mogę polecić ponieważ go używałem. Wędka budżetowa ale starannie wykonana, pozwala uzyskać długie rzuty, dolnik dobrej długości - wygodny do rzutów dwuręcznych i nie jest za długi. Akcja x-fast, ale ryby trzyma pewnie i pozwala na szybki hol. Wadą jest słabe tłumienie drgań po wyrzucie, szczególnie przynętami poniżej 10g. 

Żbiku, daj spokój, te Beastmastery naprawdę dobre na wszystko? Bo niedlugo otworze lodowke i zobacze tam Beastmaster'a. I w dodatku przezbrojonego(bo przezbrojony ma +10 do zajebistosci).

Do kolegi, ktory szuka. BR 10-35 to kawal kija, ale mozesz brac, bedzie na bolenie a nie na bolki.

Osobiscie wzialbym te 7-30.

BM są bardzo o dobre wg mnie do wybranych gatunków i metod. Absolutnie nie nadają się na sandacze, bo są za wolne. Mają bardzo ciepłą akcję, która przy boleniach uważam jest idealna. Do tego pancerne blanki, nie bojące się silnego uderzenia bolenia czy ew zahaczeń kijem przy rzutach z ukrycia o przybrzeżne krzaki.

Są fabrycznie bardzo ciężko i słabo zbrojone, stąd warto, a nawet należy taki patyk uzbroić w nowy set lekkich ringów.

Tego SBM270M robiłem specjalnie pod bolenie na Wisłę. Jednakże, raz, że lubię minimalizm i zabieram nad wodę zazwyczaj jeden patyk, a dwa, że trochę finansowo trzeba się odbudować. Na Wisłę mam sandaczowo-szczupakowego Phenixa, którym też ogarniam bolenie. Tak więc ten BM tylko stoi i się kurzy w tubie, a kasa się przyda ;)

Edytowane przez Żbiku
  • Like 1

• 6 miesięcy temu...

Czołem Pany

Miałby ktoś czas doradzić czy poniższy kij nada się pod bolenie ,do woblerów zajarany jestem wykonaniem  i promocją ,będę szukał boleni z pontonu

z góry thx!

Dragon Moderate 235 cm / 7-25 g / EVA cena 300 plnów

Długość: 235 cm
Ciężar wyrzutu: 7-25 g
Akcja: Med Fast
Długość transportowa: 123 cm
Ilość części: 2
Waga: 113 g
Długość dolnika: 28 cm / EVA
Ilość przelotek: 9
Wielkość przelotki startowej: 30
Wielkość przelotki końcowej: 7

• 1 miesiąc temu...

Witam. Odświeżę temat :)

Zacząłem w tym roku robić wobki pod bolenia i chciałbym dopasować pod niego jakiś kij.

Waham się między Robinson Diaflex Light Spin 295 7-22g a Fenwik HMX S962M-MF 9,6" 3/8 -1OZ 10-20 LB.

Prosiłbym o za i przeciw jeśli jakieś w ogóle są :P

Tzn ciężko powiedzieć bo robię póki co takie jakie mi przyjdą na myśl i są po pojedyncze sztuki ale na pewno nie mniejsze niż 10 cm i ok. 10gr.

Chciałbym żeby był to taki rzeczny uniwersał i jak będzie potrzeba założenia główki 10gr da radę z podbiciem, oczywiście okazjonalnie :P

Za fajny uniwersał grubszego kalibru uważam Team Dragon 2,7 m, 10-35 g (28-34-270). Moim zdaniem dobrze opisany. Świetnie katapultuje boleniowe woblery. Nowy raczej trudno osiągalny ale używkę w dobrym stanie warto nabyć. A jeżeli to za wysokie cw to wiem że był model do 21g i 2,95 m do 28 g.

Ja posiadam 3-ci sezon TD 2,70 10-35 i to jeden z moich ulubionych kijków. Opisany jako med-fast. Bardzo fajny patyk na bolenie i nie tylko.

Taki mój uniwersał. Na Wiśle mi się sprawdza. I nie jest wcale taki sztywny jak inne TD-ki. Mogę polecić, ale nie odsprzedam :)

Dragony lubią niestety pękać. Mojemu znajomemu 2.95 10-28g pękł 2 razy... Trochę osób ma tu na forum wspomnianego HMX, a na giełdzie wisi jeden za 400zł. Zapytaj. Co do TD to jeszcze są do zdobycia zarówno 2.7 10-35g, 2.9 10-25g, 2.75 10-28g (nowe). 

Edytowane przez 3arteK