Skocz do zawartości

Wędka na bolenia

Stunter

Rekomendowane odpowiedzi

Mój Dragon przeszedł wiele, w tym upadki na kamienie itp. Póki co - odpukać - tylko z jednej przelotki wyleciała porcelanka. Poza tym bez awarii, a przeżył już kilka lat wiślanego wędkowania.

Edytowane przez Tomek St.

mam tego dragona 2,9 10-25 o akcji fast i również miałem tego 2,95 10-28g o akcji xfast(sprzedałem i załuje) i powiem ze ten pierwszy pracuje po całości prawie po sam Dolnik a drugi gnie się 2/3 długości,dodam ze oba to pierwsze serie  z pierścieniami w Dolniku

obecnie hm69 thrill z przymiarką na avida96mlf2 lub 96mf2

• 2 tygodnie później...

Witam kolegów, o HM-ach powiem tak zarówno tych 69 ODRADZAM,W MOIM GRONIE KUPIONO 7 KIJASZÓW SIEDEM LAT TEMU,Ci co mieli mniej grosza kupili 69 Ci co troszke więcej 80 te z seri 69 wszystkie połamane,w tym mój jako ostatni rok temu,to była boleniówka o którą dbałem,zawsze w pokrowcu,itd... natomiast te 80 do dzisiaj smigają bez zastrzeżeń i jestem pewny że te 69 to tylko kwestia czasu kiedy się połamią..... a szkoda bo zastrzeżen innych nie miałem i byłem bardzo z niego zadowolony,jak sie okazało do czasu....

To może być ciekawy kij na bolenia: http://olx.pl/oferta/major-craft-trapara-series-spinning-rod-tps-1002-mhx-3-04m-5-25g-CID767-IDdhQhd.html#afb60ff267

Bym miał jakieś zaskórniaki to bym z ciekawości kupił ;)

tylko cena jest z kosmosu XD kupujac na przyklad na placie zaoszczedzisz ze 100pln :P

J/W miałem TD 2, 95 cw 10-28 żałuję że się

pozbylem.Wersja z 2010 r.o klasę lepsza

od nast.wypustow.

Zrobiłem ten sam błąd...doceniłem ten kij dopiero jak poszedł w świat. Później przerzuciłem kilka innych i żaden niestety mi już tak nie podpasował...ostatnio udało się nabyć na giełdzie za śmieszne pieniądze w dobrym stanie następny wypust i z tym zaczynam 01.V.2016...

• 1 miesiąc temu...

A co myślicie o wędce Abu Garcia Veritas V2 Spin 1022ML 3,10m 8-32g. Może ktoś wie czy są w niej jakieś różnice w poruwnaniu do poprzedniego modelu. (oprócz dzielonej rękojeści) Jeżeli ktoś taka wędeczke posiada to proszę o jakieś opinie, wrażenia z użytkowania.

Edytowane przez piston2608

• 4 miesiące temu...

Witam! Nie chcę zakładać nowego wątku ale mam do was pytanie znalazłem sobie parę modeli, Czy nadają się na bolenia? I czym różni się Konger WC Kobalt od  Konger WC WRX Kobalt :)

-Dragon Express spinn 2,70/5-25g

-Konger WC WRX Kobalt 2,70/9-28g (jak dla mojej kieszeni lepszy)

-Konger WC Kobalt  2,70/9-28g

-Okuma black rock 2,75/5-25g

Jeżeli chodzi o budżet to jest raczej 250zł bardziej bym celował w Kongery ale niestety nie mam mozliwośći bezpośredniego oglądnięcia. Rzeka na której łowię bolenie to Dunajec także przydał by się też zapas mocy. Zależy mi też na tym żeby wędka nie była "kluchowata" bardziej o akcji fast :)

• 2 miesiące temu...

I ja się podczepię pod ten temat,mam zamiar pochodzić trochę za boleniem,ale nie mam kija pod niego. Mam dwa spiny  ,ale nie wiem który był by lepszy na bolenia.Shimano beast master 3m 10-30g i Kongera WC impuls 2,7m 5-17g.i puki nie sprawie sobie kija pod bolenia ,która z tych wędek lepiej się nada. Będę łowił w podlaskiej części Narwi ,rzeka nie jest tam szeroka i uciąg wody jest mały

Edytowane przez maroni26

I ja się podczepię pod ten temat,mam zamiar pochodzić trochę za boleniem,ale nie mam kija pod niego. Mam dwa spiny  ,ale nie wiem który był by lepszy na bolenia.Shimano beast master 3m 10-30g i Kongera WC impuls 2,7m 5-17g.i puki nie sprawie sobie kija pod bolenia ,która z tych wędek lepiej się nada. Będę łowił w podlaskiej części Narwi ,rzeka nie jest tam szeroka i uciąg wody jest mały

Obydwie wędki jak najbardziej nadają się pod bolenia. Także możesz je stosować zamiennie. :)

Ja na Twoim miejscu bym tego Kongera używał. Zależy jeszcze co zapniesz na końcu linki.

Zależy jakie bolenie i czym chcesz łowić. Nie wiem jakie doświadczenia z boleniami mają wcześniej piszący koledzy ale ja z witką do 17g bym się na nie nie wybrał. Chyba, że ten Konger taki niedoszacowany jest.

Parametrami Shimano idealnie wpisuje się łowienie bolków. Przynęty stosowane na rapy rzadko mają poniżej 10g albo powyżej 30. 3m długości pozwolą daleko posyłać przynętę a progresywne ugięcie shimanowskich wędek idealnie pasuje do bolenia.

Moim zdaniem nie musisz szukać dodatkowego kija na bolenia, bo taki posiadasz.

• Like 3

I ja się podczepię pod ten temat,mam zamiar pochodzić trochę za boleniem,ale nie mam kija pod niego. (...)

Masz:

(...).Shimano beast master 3m 10-30g (...)

Nic więcej nie napiszę, bo Artur wyczerpał argumenty.

Edytowane przez Alexspin

Nie rozumiem po co komu do łowienia boleni potrzebna jest wędka 2,90 m albo dłuższa ? - przy optymalnie dobranych: c.w. wędki, lince i przynętach wystarcza 2,40-2,60 m - przy zbyt wolnym kołowrotku nic nie da nawet super-długi kij.

Łowienie boleni w Polsce, to często setki rzutów bez rezultatu - a do długiej wędki potrzebny jest cięższy kołowrotek (wyważenie) - łowienie takim ciężkim sprzętem, to dla mnie żadna przyjemność.

• Like 2