sw.RP Opublikowano 14 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2016 (edytowane) Nie rozumiem po co komu do łowienia boleni potrzebna jest wędka 2,90 m albo dłuższa ? - przy optymalnie dobranych: c.w. wędki, lince i przynętach wystarcza 2,40-2,60 m - przy zbyt wolnym kołowrotku nic nie da nawet super-długi kij.Łowienie boleni w Polsce, to często setki rzutów bez rezultatu - a do długiej wędki potrzebny jest cięższy kołowrotek (wyważenie) - łowienie takim ciężkim sprzętem, to dla mnie żadna przyjemność.A może łowisko wymusza stosowanie długiego patyka! ja akurat bez minimum 2,9m nie wyruszam nad wodę.Niedługo to kołowrotki i wędki ze styropianu będziecie stosować!kij 2,9-3metry waży około 150-180gr kołowrotek 300gr waga łączna poniżej 500gr to jest takie ciężkie? Edytowane 14 Września 2016 przez Raffaello 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian Ł. Opublikowano 14 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2016 Nie pisałem tego aby kogoś obrazić, tylko aby zwrócić uwagę, że można inaczej - próbowałeś łowić bolenie wędkami krótszymi o dobrze dobranych parametrach ? - patykiem 2,90-3 m można w zasadzie łowić (w miarę wygodnie) tylko bolenie, a już 2.40-2.60 m (komfortowo) - prawie wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw.RP Opublikowano 14 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2016 Nie obrażam się!ja łowię 2,9-3m wszystko!tylko z łodzi stosuję 2,13m,dobrze dobrany zestaw kręgosłupa nie wyrywa!a i niektóre przynęty wymuszają stosowanie długiego kija. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian Ł. Opublikowano 14 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2016 Skoro tak Ci wygodniej, to OK.Również stosowałem dłuższe kije, ale mi przeszło - troci z brzegu nie łowię, a z tym samym (krótszym) kijem co bolenie, mogę łowić komfortowo także np.szczupaki (staram się ograniczać ilość chrustu do minimum). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw.RP Opublikowano 15 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 Jak Łowicz na uregulowanej rzece to krótszy patyk może być ok ale nie na dzikich burtach i zarośnięty brzegach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grisha Opublikowano 15 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 No i zapewne kolega nie musi kijem odganiać kajakarzy , co nie Rafałku ? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 15 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 (edytowane) W przyszłym roku chcę sobie sprawić jakiś kijek 2.2-2.5m pod plecionkę. Cw do 30-35g, czyli raczej coś mocniejszego do holowania ryb w nurcie pod prąd. Możecie coś polecić? Edytowane 15 Września 2016 przez wujek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw.RP Opublikowano 15 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 W przyszłym roku chcę sobie sprawić jakiś kijek 2.2-2.5m pod plecionkę. Cw do 30-35g, czyli raczej coś mocniejszego do holowania ryb w nurcie pod prąd. Możecie coś polecić?Jak Cię stać to kup elitkę do 28gr i spełni Twoje oczekiwania,tańsza opcja Mikado Kamisori Zander 2,4m do 28gr fajny kijek za śmieszne pieniążki a jak połamiesz to przelotki i uchwyt fuji do odzyskania Adam ma(Spinnerman) tylko że 215m do 35gr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 15 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 Stać to mnie stać, tyle że już mi chyba przeszło kupowanie boleniówek za 1000-1500. Łowią tak samo jak te za 300-500,a za kasę w kieszeni to sobie wolę pojechać za granicę. Dzięki . 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 15 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 CD ORKA w parametrach dostosowanych do Twoich potrzeb. Blank ma przyjemną cenę więć jesli bedziesz chciał mięc handmada to nie bedzie dramatycznie drogo. Z fabrycznych kijoszkow tez coś sie wyczaruje, ale poczekaj na bluerapidy ktore co jakis czas przewijaja sie na gieldzie za 700-800 zł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 15 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 Ja kupiłem na bolenie Shimano vengeance 330 cm:http://cycle.shimano-eu.com/content/eu/en/Home/products0/rods/spinning-fresh-water/vengeance-ax-trout-zander.html Fajna wędka, ale trzeba się jej... nauczyć.Lekkie przynęty trzeba rzucać energii wędki, ale już takie powyżej 10g zamachem jak z odległościówki.Akcja niemal-paraboliczna nie wybacza złej techniki rzutu, bo szczytówka przygnie się w dół i rzut jest krótszy. Za to wybaczy wiele błędów przy holowaniu - nawet dużej ryby na cienkiej żyłce 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 15 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 Blu Rapida mam 2.50 do 25g i jest ciut słaby, choć ostatnio mi wziął sumek ok110 na boleniówke i była jazda. 330cm? Pytałem o zdecydowanie krótsze kije, długie już przerabiałem i dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 15 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 Zobacz na St.croix avid inshore. Mocne i szybkie, pod duża rybą pracuje głęboko. Używane po 500/600 pln. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw.RP Opublikowano 15 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 Zobacz na St.croix avid inshore. Mocne i szybkie, pod duża rybą pracuje głęboko. Używane po 500/600 pln.Raz na rok jedna pojawi się na giełdzie! a chyba najdłuższy ma 2,3m i jest w jednoskładzie!ale kije zacne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 15 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 Jednoskład raczej odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osin Opublikowano 15 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 Mifek mnie ubiegł. Cd Orka 2.40 do 35gMój uniwersał łódkowy, fajnie się tym troluje też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_hubercik_ Opublikowano 16 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2016 Panowie mam do Was serdeczną prośbę w kwestii doboru kija pod bolenia Od ponad dwóch latam staram się zgłębić tajniki natury i łowienia wiślanych rap. Średnio jestem nad Wisłą około 70 razy w roku i postanowiłem zainwestować w kij, który będzie sprawiał mi ogromną frajdę wędkowania Najlżejsze przynęty jakich używam to obrotówki "2", Rapale Original, zaś te najcięższe to np Thrill "9". Budżet w jakim chciałbym się zmieścić to około 1200zł. Moje internetowe poszukiwania zaowocowały zawężeniem listy potencjalnych wędek do kilku modeli i chciałbym prosić Was o pomoc w kwestii doboru wędki: 1) St croix AVS90MF2 (kij seryjny)2) Batson 1084F3) Blaas SLF 9015-2N Niestety nie mam możliwości pomacania tych wędek osobiście, ale pomyślałem sobie, że może są tutaj użytkownicy, którzy mieli z tymi blankami styczność Oczywiście gdyby jeśli ktoś mógłby polecić jakiś inny kijek będę bardzo wdzięczny za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawello Opublikowano 16 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2016 Brałbym Batsona na Twoim miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrionn911 Opublikowano 16 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2016 Moim zdaniem ciężko będzie pogodzić jednym kijem rzucanie obrotówki "2" i thrilla 9. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_hubercik_ Opublikowano 16 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2016 Ten Thrill "9" to już taki ekstremalny przykład Powiedzmy do masy Thrilla "7" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 16 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2016 avid ogrnie. wersją 86MF2 łowiłem na RH85 i to był mniej więcej max. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 17 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2016 (edytowane) Ja bym szukał avida albo elitki ale raczej mhf2... ale na giełdzie wisi teraz batson tyle że 2,9 i do 28g. Uncjówka moim zdaniem to lepszy wybór pod bolka. Edytowane 17 Września 2016 przez Artech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamildarbanski Opublikowano 17 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2016 (edytowane) Gdyby ktos z kolegow reflektowal posiadam TD ze starej produkcji 2,9 m 10-25 gram. Na bolka w sam raz sie nada. Chetnie odsprzedam wisi na gieldzie. Pozdr Edytowane 17 Września 2016 przez X Y Z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 18 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2016 Panowie mam do Was serdeczną prośbę w kwestii doboru kija pod bolenia Od ponad dwóch latam staram się zgłębić tajniki natury i łowienia wiślanych rap. Średnio jestem nad Wisłą około 70 razy w roku i postanowiłem zainwestować w kij, który będzie sprawiał mi ogromną frajdę wędkowania Najlżejsze przynęty jakich używam to obrotówki "2", Rapale Original, zaś te najcięższe to np Thrill "9". Budżet w jakim chciałbym się zmieścić to około 1200zł. Moje internetowe poszukiwania zaowocowały zawężeniem listy potencjalnych wędek do kilku modeli i chciałbym prosić Was o pomoc w kwestii doboru wędki: 1) St croix AVS90MF2 (kij seryjny)2) Batson 1084F3) Blaas SLF 9015-2N Niestety nie mam możliwości pomacania tych wędek osobiście, ale pomyślałem sobie, że może są tutaj użytkownicy, którzy mieli z tymi blankami styczność Oczywiście gdyby jeśli ktoś mógłby polecić jakiś inny kijek będę bardzo wdzięczny za pomoc Ja bym proponował Blaasa, blanki smukłe, bardzo dobrze rzucają lekkimi przynętami, a thrill 7 lata po horyzont (zaleznie od zbrojenia), Thrill 9 do ogarnięcia tylko po co sie męczyć. Osobiście pod bolka dla przynęt do 15 g używam Blaasa SLF 9012-2N czyli wzmocnionej wersji 10lb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baars Opublikowano 18 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2016 Ja bym zaproponował Phenixa pst 894. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi