Skocz do zawartości

Wędka na bolenia

Stunter

Rekomendowane odpowiedzi

Nie rozumiem po co komu do łowienia boleni potrzebna jest wędka 2,90 m albo dłuższa ? - przy optymalnie dobranych: c.w. wędki, lince i przynętach wystarcza 2,40-2,60 m - przy zbyt wolnym kołowrotku nic nie da nawet super-długi kij.

Łowienie boleni w Polsce, to często setki rzutów bez rezultatu - a do długiej wędki potrzebny jest cięższy kołowrotek (wyważenie) - łowienie takim ciężkim sprzętem, to dla mnie żadna przyjemność.

A może łowisko wymusza stosowanie długiego patyka! ja akurat bez minimum 2,9m nie wyruszam nad wodę.

Niedługo to kołowrotki i wędki ze styropianu będziecie stosować!kij 2,9-3metry waży około 150-180gr kołowrotek 300gr  waga łączna poniżej 500gr to jest takie ciężkie?

Edytowane przez Raffaello
  • Like 3

Nie pisałem tego aby kogoś obrazić, tylko aby zwrócić uwagę, że można inaczej - próbowałeś łowić bolenie wędkami krótszymi o dobrze dobranych parametrach ? - patykiem 2,90-3 m można w zasadzie łowić (w miarę wygodnie) tylko bolenie, a już 2.40-2.60 m (komfortowo) - prawie wszystko.

W przyszłym roku chcę sobie sprawić jakiś kijek  2.2-2.5m pod plecionkę. Cw do 30-35g, czyli raczej coś mocniejszego do holowania ryb w nurcie pod prąd. Możecie coś polecić?

Jak Cię stać to kup elitkę do 28gr i spełni Twoje oczekiwania,tańsza opcja Mikado Kamisori Zander 2,4m do 28gr fajny kijek za śmieszne pieniążki a jak połamiesz to przelotki i uchwyt fuji do odzyskania :) Adam ma(Spinnerman) tylko że 215m do 35gr

CD ORKA w parametrach dostosowanych do Twoich potrzeb. Blank ma przyjemną cenę więć jesli bedziesz chciał mięc handmada to nie bedzie dramatycznie drogo. Z fabrycznych kijoszkow tez coś sie wyczaruje, ale poczekaj na bluerapidy ktore co jakis czas przewijaja sie na gieldzie za 700-800 zł

• Like 1

Ja kupiłem na bolenie Shimano vengeance 330 cm:

http://cycle.shimano-eu.com/content/eu/en/Home/products0/rods/spinning-fresh-water/vengeance-ax-trout-zander.html

Fajna wędka, ale trzeba się jej... nauczyć.

Lekkie przynęty trzeba rzucać energii wędki, ale już takie powyżej 10g zamachem jak z odległościówki.

Akcja niemal-paraboliczna nie wybacza złej techniki rzutu, bo szczytówka przygnie się w dół i rzut jest krótszy.

Za to wybaczy wiele błędów przy holowaniu - nawet dużej ryby na cienkiej żyłce :)

• Like 1

Panowie mam do Was serdeczną prośbę w kwestii doboru kija pod bolenia :)

Od ponad dwóch latam staram się zgłębić tajniki natury i łowienia wiślanych rap. Średnio jestem nad Wisłą około 70 razy w roku i postanowiłem zainwestować w kij, który będzie sprawiał mi ogromną frajdę wędkowania :) Najlżejsze przynęty jakich używam to obrotówki "2", Rapale Original, zaś te najcięższe to np Thrill "9". Budżet w jakim chciałbym się zmieścić to około 1200zł.

Moje internetowe poszukiwania zaowocowały zawężeniem listy potencjalnych wędek do kilku modeli i chciałbym prosić Was o pomoc w kwestii doboru wędki:

1) St croix AVS90MF2 (kij seryjny)

2) Batson 1084F

3) Blaas SLF 9015-2N

Niestety nie mam możliwości pomacania tych wędek osobiście, ale pomyślałem sobie, że może są tutaj użytkownicy, którzy mieli z tymi blankami styczność :) Oczywiście gdyby jeśli ktoś mógłby polecić jakiś inny kijek będę bardzo wdzięczny za pomoc :)

Panowie mam do Was serdeczną prośbę w kwestii doboru kija pod bolenia :)

Od ponad dwóch latam staram się zgłębić tajniki natury i łowienia wiślanych rap. Średnio jestem nad Wisłą około 70 razy w roku i postanowiłem zainwestować w kij, który będzie sprawiał mi ogromną frajdę wędkowania :) Najlżejsze przynęty jakich używam to obrotówki "2", Rapale Original, zaś te najcięższe to np Thrill "9". Budżet w jakim chciałbym się zmieścić to około 1200zł.

Moje internetowe poszukiwania zaowocowały zawężeniem listy potencjalnych wędek do kilku modeli i chciałbym prosić Was o pomoc w kwestii doboru wędki:

1) St croix AVS90MF2 (kij seryjny)

2) Batson 1084F

3) Blaas SLF 9015-2N

Niestety nie mam możliwości pomacania tych wędek osobiście, ale pomyślałem sobie, że może są tutaj użytkownicy, którzy mieli z tymi blankami styczność :) Oczywiście gdyby jeśli ktoś mógłby polecić jakiś inny kijek będę bardzo wdzięczny za pomoc :)

Ja bym proponował Blaasa, blanki smukłe, bardzo dobrze rzucają lekkimi przynętami, a thrill 7 lata po horyzont (zaleznie od zbrojenia), Thrill 9 do ogarnięcia tylko po co sie męczyć. Osobiście pod bolka dla przynęt do 15 g używam Blaasa SLF 9012-2N czyli wzmocnionej wersji 10lb.