Alexspin Opublikowano 10 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2018 @Alexspin,lubisz mącić wodę co nikomu jeszcze na dobre nie wyszło. Zamiast korzystać z wiedzy, chcesz wylansować swój wizerunek, który jak Sam wiesz, diamentowy nie jest. (...)Przepraszam, masz rację. (...)Szanuję mniejszość, która fascynuje się castingiem aczkolwiek fascynacji tej nie podzielam ani nie pojmuję jej podłoża.Szacunek za Twój obiektywizm. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 10 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2018 (edytowane) Nie łowię boleni, więc za bardzo wychylać mi się nie wypada. Podglądam za to pudełka kolegów. W przypadku pocisków, to osiągnięcie satysfakcjonującej odległości nie jest zasadniczym problemem, ekspresowe prowadzenie przynęty również. Jednakże znaczny procent boleniowych przynęt to niekoniecznie wybitni lotnicy. I tu widać niezaprzeczalną przewagę stałej szpuli.Przełożę to na mniejszy (kleniowo-jaziowy) kaliber. Dziś łowiłem z kumplem w Bugu. Dostałem srogą lekcję. Kiedy On bezproblemowo sięgał ciekawych rynienek i napływów - ja mogłem tylko biernie się przyglądać. On klenia przez duże K wyholował momentalnie, gdybym ja go trafił, to mój zestaw byłby najzwyczajniej w świecie zdemolowany. Część z nas castingowców patrzy na łowienie w skali micro, duże rzeki zaś (przynajmniej w moim przypadku) weryfikują co znaczy pojęcie "satysfakcjonująca odległość".Przekładając to na łowienie boleni: jeżeli ktoś potrafi rzucić na 30 m. 4-5-cio gramowym woblerkiem imitującym narybek przy użyciu wędziska castingowego, które potrafi zatrzymać i w miarę szybko, bez niepotrzebnego męczenia ryby, ją wyholować, to chylę czoło.Reasumując (podkreślam, że ja boleni nie łowię!), to uważam, że polowanie na rapy castingiem jest możliwe, ale nie daje tak dużych możliwości jak kołowrotek stałoszpulowy. Edytowane 10 Czerwca 2018 przez Koincydencja 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 10 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2018 Dodam coś z życia wziętego i to na ciepło. Przez kolejne sezony kupowałem kije do łowienia kleni, boleni i jazi. Lubię wędki uniwersalne w zakresie łowienia ryb, mieszczących się w moim ulubionym targecie. Zwykle są to konstrukcje 10-12 lb-owe. Do wczoraj wydawało mi się, że posiadam już to co najlepsze, nie żebym zaprzestał szukania ale...Od pewnego czasu moja uwaga bardzo mocno celuje ku blankom Lamiglasa, którego wcześniej nie traktowałem "poważnie", co było kardynalnym błędem... Przypadkowo podczas przeglądania giełdy moją uwagę zwrócił seryjny, półuncjowy egzemplarz 9'-10lb, chwilę później, przekazałem go Arturowi aby po wyjściu z jego warsztatu, przekonać się jak bardzo jestem zadowolony z zakupu. Nigdy wcześniej nie miałem kija tak komfortowo podającego, wręcz idealnego na moje potrzeby, kija niby średnio szybkiego a jednak gasnącego natychmiast, trzymającego w nurcie uniwersalne woblery i pozwalającego świetnie sterować bezsterowcami. Wszystkie moje przynęty zaczęły latać zdecydowanie dalej a mój nadgarstek zaczął się uśmiechać. Po latach przekonałem się, że magia dobrego kija na bolenie drzemie w modfastach zbrojonych w tytany... co znowu wciąga mnie w kolejne eksperymenty RB 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 10 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2018 (edytowane) Dzięki Koledzy za rzeczowe uwagi i podejście do mojego pytania.Odnośnie przynęt, najczęściej używane i polecane do łowienia boleni to Salmo Thrill, A. Lipińskiego Spirit, Dorado Tender (podobno legendarny). Wszystkie wymienione to smukłe woblerki, a więc raczej lotne, w ciężarach od 6 do 25g, a więc wcale nie najlżejsze.Za radą Szymona muszę rozejrzeć się za odpowiednim wędziskiem (myślę, że około 5-25g/240cm będzie do wydłubania) i albo będę zadowolony, albo nie... Wyleczyłem się praktycznie już z ULcasta (nie stać mnie finansowo), być może wyleczę się również z castingowego boleniowania, bo nie przyniesie to pożądanego efektu.Koszty są wkalkulowane w ryzyko, więcej kosztowało mnie małżeństwo... Edytowane 10 Czerwca 2018 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 10 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2018 (edytowane) Kol. guciolucky możesz zdradzić jaki to blank? Edytowane 10 Czerwca 2018 przez Artek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 10 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2018 Mogę, RR 90MLS, chętnie kupię sam blank lub gotowy kij do przerobienia, na zapas. Muszę też wspomnieć, że kluczowy w cały projekcie był magik @ark70, który totalnie zmienił to co seryjnie proponował Lamiglas. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 10 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2018 To blank bardziej uniwersalny, czy pod konkretną przynętę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 10 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2018 Na moje potrzeby, najbardziej uniwersalny jaki mam na stanie z zaznaczeniem, że mała agrafka lata z niego lepiej niż niewielki wobler z wędek zdecydowanie bardziej zaawansowanych cenowo czy materiałowo, choć co do ostatniego, coraz częściej zaczynam wątpić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 10 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2018 A jak ma się ten blank wg. Ciebie pod gumy i sandacza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 10 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2018 Zdecydowanie nie pod gumy i sandacza. To o czym myślisz zapewniają inne konstrukcje ale nie są tak komfortowe rzutowo w zakresie od zero nic do 10-14g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 11 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2018 Znalazłem ciekawy artykuł na interesujący mnie temat. Może się też komuś przyda.http://jerkbait.pl/topic/17472-artyku%C5%82-bolenie-na-casting/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 14 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2018 Ja kiedyś trafiłem piękną konstrukcje Byron Clasic Momoth 270 5-15 dolnik w oplocie , kij petarda a ścianki grube jak czekolada może znacznie wiecej jak opisany ale katapultuje już od 3 gram dalekkkko. Nabyłem za śmieszne 140zł od gościa który nie wiedział co to i po co to ma :0Mam tego kija tylko o wyrzucie 10-40. Blank poezja nie jeden custom może pozazdrościć mięsa. U mnie głównie pod zębatego ale radzi sobie spokojnie z sandaczem i sumem. Ja przezbroiłem go w jedno-stopkowe przelotki.Zrobił się lżejszy i przyspieszył.Już wiem że na pewno go nie puszczę bokiem do kogoś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FRS1985 Opublikowano 23 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2018 Planuję taki sam zabieg. Mięsa oj ma lepiej jak w masarni. Kij na dorzywocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19john92 Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Poszukuje kija na bolenie, które chciałbym łowic z pontonu. Nie mogę znaleść seryjnego kija który miałby koło 2-2,20 m i ciężar wyrzutów około 20g i pod obciążeniem przechodził by w parabole. Kij raczej budżetowy do 300zł, patrzyłem na mikado specjalised trout 210cm i wydawał się ciekawą opcja, ale był do 15g i zastanawiam się czy to nie za mało pod boleniowe przynęty i szybkie prowadzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B4rtolek Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2018 (edytowane) Starsza Daiwa Powermesh 2.1 m 10-35g najprawdopodobniej spełniłaby Twoje oczekiwania. Ewentualnie BeastMaster jakiś. Edytowane 20 Sierpnia 2018 przez asp 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2018 (edytowane) Co do długości nie będę się wypowiadał bo każdy ma gusta i gusciki, ale odnośnie cw 15g będzie za lekko. Bardziej celowalbym w coś 25-28g. Rozumiem że będziesz lowil w rzece. Budżetowo zobacz na Kongera, to dobre kije. Edytowane 20 Sierpnia 2018 przez wujek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19john92 Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Może nie doprecyzowałem ale chciałem łowić na zaporówce, przynęty to woblery boleniowe takie do 10g i obrotówki long do rozmiaru 3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Nie łowię na zaporowkach więc się nie wypowiadam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michciu.96 Opublikowano 25 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2018 (edytowane) Abu Garcia VERDICT SPINNING ML 2,79m 7-28g 2czCześć co myślicie o tej wędce pod bolki? Edytowane 26 Września 2018 przez Jano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michciu.96 Opublikowano 7 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2018 Cześć łowi ktoś z was tymi wędkami? Która z tych wędek będzie najlepsza pod bolenia z małej rzeki. Abu Garcia VERDICT SPINNING ML 2,79m 7-28g 2cz Mass Beat II Spin 2.74m 8-28g Hornet Stinger Plus Spin 2.74m 8-28g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 11 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 Łowiąc w mniejszej rzece czy zaporówkach, warto zaopatrzyć się w wędkę o mocy 12lb. Poza naprawdę dużymi rzekami wędki mocniejsze czyli 15-17lb nie są potrzebne a biorąc pod uwagę przynęty i techniki jakie stosuje się na spokojnych wodach zbyt mocne kije zdecydowanie utrudniają łowienie. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 11 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 Szkoda przekonywać Kuba!Już kilkakrotnie prezentowałem dokładnie takie samo zdanie jak Twoje i zawsze wywoływało tylko dyskusję tych co to muszą być zabezpieczeni w razie "W" Jakoś tak zawsze trudno postawić granice między sprawdzającym się kanonem a umotywowanymi wyjątkami 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 11 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 Też kiedyś przekonywałem kumpla, żeby się przesiadł z kija do 28g, na kij do 21g. No i udało się, ale było pytanie właśnie co w razie "W". To mówię, że w razie czego pójdę do najbliższej wioski po traktor i bestię z wody wytargamy. Z kija do 21g był bardzo zadowolony. Niedawno kupił nowy kij do 18g i mówi, że jest jeszcze lepiej, w końcu dobrze pokazuje opad. Więc warto. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 11 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 Arek, ja już nie chcę przekonywać Nikogo i do niczego. Sam w 90% ogarniam takie tematy 10 funtówką jak niżej i jeszcze nigdy nie miałem odczucia, że mi czegoś brakuje. Uncjówka to już naprawdę tęgi oręż... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patzaw26 Opublikowano 11 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 Panowie może ktoś się wypoweidzieć na temat tego blanku? MATAGI T-russell super seabass-m TR96 SUPER? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi