stubek Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Mam pytanie, czy ktoś zna może te zbiorniki? Czy to prawda, że na jednym z nich obowiązuje strefa ciszy? Mamy zamiar z kolegą wybrać się czerwiec, lipiec aby powędkowac za szczupakiem. Wiem, że nadzorca obecnie tej wody jest Radbur. Prosze o opinie - jak wygląda sprawa z drapieżnikiem - wyczytałem wiele złych opinii. Czy to prawda, że są ogołocone juz ze szczupaczka? Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawitogdy Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 są ogołocone nie tylko ze szczupaka ale i ze wszystkiego. znajomy ma tam domek i nawet już nie chodzi na ryby nad te jeziora. najlepsze lata ma już dawno za sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kielo Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Potwierdzam już 5 lat temu nic nie było ,tylko sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stubek Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Kurcze tego się obawiałem. Mój kolega kilka lat temu, 5, 6 łowił tam piękne metrówy. Ponieważ mamy tam bardzo daleko, jeździło się tam bardzo rzadko 1 góra 2 w roku. Kolega był dwa lata temu, nie pamiętam teraz na którym, tzn górnym czy dolnym i porażke zaliczył na maksa, zero nawet puknięcia do tego narzekanie miejscowych wędkarzy zdołowało go do tego stopnia, że obiecał sobie już tam się nie pojawić. W związku z tym, że co roku jeździmy po różnych zbiornikach w Polsce, namawiam kolegę mimo to, na wyjazd właśnie nad Raduńskie, tylko wcześniej obowiązywała tam strefa ciszy, więc można było pływać jedynie na elektryku, w tej chwili nie mogę znaleźć informacji na stronie Radbur o tym, aby nadal obowiązywała tam taka strefa.Może jest ktoś z okolic tych jeziorek? Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mareczkos Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Witam.Tak jak koledzy wyżej napisali Radunia Górna i Dolna to piękne zbiorniki, które lata swojej świetności mają już za sobą.Pokrótce. Od początku lat 90tych wody te dzierżawi s-ka Radbur i delikatnie mówiąc nie oszczędza tych jezior. Na RG operują dwie dwu osobowe brygady (płacą jakiś haracz Radburowi za możliwość rybaczenia), które siaty stawiają codziennie(!). Dodatkowo w miesiącach wakacyjnych na kilka, kilkanaście dni przypływa ekipa Radburu, która trałuje dziesiątki hektarów wody i wyciąga wszystko od powierzchni do dna. Wiosną podczas tarła płycizny w okolicach wysp zastawiane są siatami, w które wpadają ostatnie wielkie szczupaki, okonie i leszcze.Wędkarze dokładają swoje 3 grosze. Jeden z rzeźników operujących w okolicach wyspy koło stacji immunologicznej UG potrafił wyjąć i zberetować kilka lat temu ponad 200 szt. szczupaków powyżej 40cm. Ostatni sezon miał kiepski tylko 25szt. Inny, czeszący bocznym trokiem przy wyspie w Zgorzałym, zaoctował 2 lata temu ponad 1300 okoni wszystkich rozmiarów. A takich jak tych dwóch powyżej jest więcej. Do tego kłusownicy z okolicznych wiosek i mamy obraz tej wody.Żeby nie było tak kasandrycznie. To jest kawał wody, wody głębokiej i urozmaiconej, obfitującej w wypłycenia, górki, wały podwodne, zatoki i zatoczki. Z takiej wody nie sposób wyłowić wszystkiego, więc jest jakaś szansa i na szczupłego i na okonia. Jednak aby dopisało nam szczęście musimy mieć baaaaardzo dużo ….. szczęścia.Ja od zeszłego roku łowię płocie i nie narzekam….na razie:) Co do spaliny - na terenie Kaszubskiego Parku Krajobrazowego obowiązuje strefa ciszy - tylko elektryk lub siła mięśni. Pozdrawiam,mb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stubek Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 (edytowane) Dzięki @Mareczkos i innym przedmówcom, to właściwie mamy chyba pełny obraz tej wody, niestety kolejny zbiornik zdewastowany przez politykę naszych włodarzy. Plotki okazały się prawdą. Postanowiłem, że dam sobie na luz i nie będę przekonywał się na własnej skórze jak bardzo ta woda jest wybrakowana. Dziękuje, pozdrawiam serdecznie Edytowane 25 Kwietnia 2013 przez stubek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Słyszałem juz od kilku osób całkiem przyzwoite opinie o jeziorze Mausz. Może tym powinieneś się zainteresować bo to rzut beretem od jezior Raduńskich. Ja mam zamiar w tym sezonie kilka razy tam zajrzeć ale dopiero późna jesienią bo na trolling Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi