Skocz do zawartości

Jak przechowywać lakier?

gringo15

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś jeden z kolegów pokazał mi sposób ktory stosuję z powodzeniem do dziś: po kupnie nowej puszki z lakierem absolutnie nie wolno otwierać wieczka, tuz pod nim z boku puszki nalezy zrobic mały otwór przez który wylewa się potrzebna na raz ilość lakieru a w otwór wkręca się zwykły wkręt (do drewna, metalu) o srednicy dopasowanej do otworu. Po zamknięciu otworu wkrętem nalezy wstrząsnąć puszką tak aby lakier oblał łaczenie wkręta z puszką i..gotowe.Do ponownego uzycia wystarczy wykręcić wkręt.W ten sposub udawało mie się bez zgęstnienia nawet przechowywać domalux przez 2 lata, niesety zaden inny sposób (np szczelnie zamkniety i zaklejony słoik) mie był tak dobry, lakier nawet jak nie zasychał to gęstniał po jakimś czasie. Polecam.

Postępuje podobnie tylko dziure robie od góry, w wieczku i wkręcam blachowkręta z gumową podkładką. Działa od lat, a lakier postoi i 2 lata. :D używam tylko hartzlacka

Tak, ale nie zanurzysz w tym wobka i tak musisz przelać do słoiczka itp. żeby polakierować wobka, a co zostanie to idzie na straty z wiadomych względów...

jest dokładnie tak jak piszesz :D

seemoore wkręć wkręta w puszkę to zobaczysz, to nie jest chyba taki cud techniki żeby to fotografować

• 1 rok później...

Witam jak w temacie mam pytanko do kolegów ,po jakimś czacie po otwarciu puszki robi sie galaretka z lakieru przelewanie do słoików ,woreczki pod nakrętkę  i obracanie słoika nic nie daje .Macie na to jakieś sposoby?

Woreczki? Stosuję folię typu stretch, zużywam Domalux do ostatniej kropli, a słoik kontrolny napełniony w lipcu 2012 do połowy i zabezpieczony folią sprawdziłem przed chwilą - nadal ciecz o gęstości podobnej do wody :)

Woreczki? Stosuję folię typu stretch, zużywam Domalux do ostatniej kropli, a słoik kontrolny napełniony w lipcu 2012 do połowy i zabezpieczony folią sprawdziłem przed chwilą - nadal ciecz o gęstości podobnej do wody :)

Folię dajesz pod nakrętkę czy owijasz cały słoik ?

Siemasz Fredi  :D  kup sobie lakier   hartzlack  małą puszkę chyba 0,33 jak mnie pamięć nie myli przelej do słoika woreczek i nakrętka mi stał tak zabezpieczony około 6 m nic się nie działo .Dodam jeszcze by trzymać w suchym miejscu .

Pozdrówki Przemas

Panowie co wy z tymi słoikami ,jak lakier może stać w słoiku nie zmieniając swojej konsystencji prze 0,5 roku jak jest ciągle otwierany i zamykany ,ja nie wiem jak to możliwe ,jak ja przelewałem w słoiki to strasznie dużo mi się marnowało i szybko robił się mniej płynny.

W nowej puszcze nie otwieranej wiercisz w pokrywce dwa otwory na przeciw siebie, jeden do odpowietrzania a drugi do zlewania lakieru np do słoiczka. Nalewasz odpowiednią ilość do słoiczka a w otwory w puszcze wkręcasz wkręty do blachodachówki a takim gumowym kołnierzykiem po czym obracasz na chwilę puszkę do góry dnem aby lakier uszczelnił miejsca wkręcenia i nie ma prawa się lakier zważyć.

W nowej puszcze nie otwieranej wiercisz w pokrywce dwa otwory na przeciw siebie, jeden do odpowietrzania a drugi do zlewania lakieru np do słoiczka. Nalewasz odpowiednią ilość do słoiczka a w otwory w puszcze wkręcasz wkręty do blachodachówki a takim gumowym kołnierzykiem po czym obracasz na chwilę puszkę do góry dnem aby lakier uszczelnił miejsca wkręcenia i nie ma prawa się lakier zważyć.

Dobrze prawi, ja tak robię tylko że wiercę jeden otwór, a wkręt może byc zwykły i tak lakier go uszczelni.