Skocz do zawartości

Megabass F7-74 DG Destruction 74XH jaki multiplekator?

krist444

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 270
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Witam,

ITO Monoblock zakupilem niecale dwa miesiace temu. Zestawiony razem z Jabberwockiem Fti stanowi super zestaw do sredniego castingu. Nie nadaje sie do najlzejszych przynet ze wzgledu na dosc ciezka i gleboka szpule. W praktyce dolna granica jest ok 8 gram. Lzej nie ma sensu.

Wykonanie na najwyzszym poziomie. Jedyna wada jak juz napisalem jest korbka- 70 mm to ciut za krotko a do tego jeszcze cala z metalu.

Pozdrawiam,

Bujo

P.S. Zdjecia wkleje jutro rano bo mam je na firmowym kompie.

Witam,

U mnie nie ma boleni :( :( :( Ciezko mi okreslic odleglosci ale kilka metrow dalej niz 201DC. Musze zalozyc cienka plecionke i wybrac sie nad Tamize bo jak na razie to mam 15 lbs fluorocarbon, ktory nie ulatwia dalekich rzutow.

Mi ma sluzyc glownie do polowu jeziorowych pstragow ale jak na razie nie mialem okazji sie na nie wybrac :( :(

Pozdrawiam,

Bujo

jak dla mnie ITO MONOBLOCK jest zbyt metalowy np.jesienny poranek mrozik i weż kręć takim full metalem :wacko: w DC zarówno uchwyty korbki jak i przycisk zwalniajacy szpule są z gumy :mellow: batdziej przyjazne w dotyku.

Cześć,

Niestety nie jest to prawda. Rączki ITO Monoblocka są małe i one nie są źródłem zimna. Raczej zewnętrzna strona palcy stanowi niezłe odprowadzenie ciepła i to palce prędzej skostnieją od mrozu niż od tych rączek (one zresztą szybciej się ogrzeją od palcy niż będą wyziębiać) - sprawdzone organoleptycznie. W ITO Mono problem jest inny. One są twarde, małe i ... ślizgie. Poza tym fantastyczny design, świetnie dopracowanie i ... niesamowita sztywność konstrukcji.

Szulka nie jest zbyt ciężka (lżejsza od DC 201) ale dość głęboka i tradycyjnie obciążona łożyskiem na osi.

Pozdrawiam

Remek

Mamy odmienne zdanie ale ... to dobrze bo to podstawa do merytorycznej dyskusji. Jeśli chodzi o jerkowanie to przełożenie 201DC jest jak najbardziej wystarczające. Nie wiem jak Peresada Ty jerkujesz ale ... ja baaaardzo szybko, co wielu na tym forum potwierdzi. NIGDY nie brakowało mi przełożenia do jerkowania i dla mnie właśnie przełożenie 201 DC jest jakby stworzone do tego typu łowienia. Tym multikiem również super się łowi na wobki. Po prostu multik wręcz stworzony do tego. Jedynym problemem jest łowienie na gumę z opadu. Osobiście korzytsam z tego kołowrotka podczas wędkowania na tą metodę ale nie jest to komfortowe - zdecydowanie lepsze byłoby większe przełożenie np. 7:1. Chciałem zwrócić również uwagę, że szybkie przekładnie znane są od niedawna. Jeszcze dwa lata temu zdecydowana większość multików miała mniejsze przełożenie i cały świat jakoś sobie z tym radził. Poza tym ... jedna uwaga. Siedzeń mercedesa SLK nie pokrywałbym baranią skórą kupioną w Nowym Targu. Dobrym zwyczajem będzie zainstalowanie porządnego multiplikatora (dobrze też wyglądającego) do super wędki. Tak samo jak warto zakładać najwyższej jakości obiektywy do profesjonalnego aparatu fotograficznego.

Dobierając multiki do tej wędki miałem na myśli klasę wagową M. Tak więc 4g czy coś poniżej przy mocy wędziska F7 jest trochę akademickim rozważaniem bo to wędka o bardzo dużej mocy! Dlatego odpowiednim będzie dobór multika klasy M o średnim przełożeniu - zakładam, że paprochów nie będziesz z niej rzucał. Dla mnie komfort użytkowania 201 DC oraz jakość wykonania jest bezdyskusyjnym wyborem.

Pozdrawiam

Remek

Jeśli chodzi o DC to moim zdaniem (i to bardzo podkreślam):

-łowienie agresywne jerkami takimi jak Jack czy Burt muskie manii jest dość kłopotliwe - trzeba sie strasznie nakręcić. Mam teraz w tym celu szybkie Revo - wiem że mezalians - i łowi się naprawdę o wiele wygodniej. Z opadu zakrawa o masochizm>

-jestem bardzo przeciętnym rzucaczem, ale moim zdaniem system DC do cięzkich wabików jest lekkim przerostem, one latają świetnie z ambasadora co ma 2 badziewne bloczki.

-moim zdaniem DC troszkę głupieje przy rzutach tak ciężkimi przynętami - znacząco skraca odległości - ale jak pisałem, jest bardzo dużo prawdopodobieństwo że to raczej mój brak umiejętności niż sam multik.

-jeśli chodzi o wykonanie - TOP

-jest dosyć ciężki.

Do łowienia normalnego na woblery, gumy jest więcej niż ok. Pech że ja łowię albo jerkując albo z opadu (może to jest wytłumaczenie moich oszałamiających sukcesów??? :( )i przy tym trochę słabo się sprawdzał.

Mamy odmienne zdanie ale ... to dobrze bo to podstawa do merytorycznej dyskusji. Jeśli chodzi o jerkowanie to przełożenie 201DC jest jak najbardziej wystarczające. Nie wiem jak Peresada Ty jerkujesz ale ... ja baaaardzo szybko, co wielu na tym forum potwierdzi. NIGDY nie brakowało mi przełożenia do jerkowania i dla mnie właśnie przełożenie 201 DC jest jakby stworzone do tego typu łowienia. Tym multikiem również super się łowi na wobki. Po prostu multik wręcz stworzony do tego. Jedynym problemem jest łowienie na gumę z opadu. Osobiście korzytsam z tego kołowrotka podczas wędkowania na tą metodę ale nie jest to komfortowe - zdecydowanie lepsze byłoby większe przełożenie np. 7:1. Chciałem zwrócić również uwagę, że szybkie przekładnie znane są od niedawna. Jeszcze dwa lata temu zdecydowana większość multików miała mniejsze przełożenie i cały świat jakoś sobie z tym radził. Poza tym ... jedna uwaga. Siedzeń mercedesa SLK nie pokrywałbym baranią skórą kupioną w Nowym Targu. Dobrym zwyczajem będzie zainstalowanie porządnego multiplikatora (dobrze też wyglądającego) do super wędki. Tak samo jak warto zakładać najwyższej jakości obiektywy do profesjonalnego aparatu fotograficznego.

Dobierając multiki do tej wędki miałem na myśli klasę wagową M. Tak więc 4g czy coś poniżej przy mocy wędziska F7 jest trochę akademickim rozważaniem bo to wędka o bardzo dużej mocy! Dlatego odpowiednim będzie dobór multika klasy M o średnim przełożeniu - zakładam, że paprochów nie będziesz z niej rzucał. Dla mnie komfort użytkowania 201 DC oraz jakość wykonania jest bezdyskusyjnym wyborem.

Pozdrawiam

Remek

witam!

sorry ale nie mogę sie zgodzić że jerkowanie z przełożeniem 5:1 jest wystarczające czy wygodne. mam tu na myśli chociażby popularnego jacka który to przy mocnych pociągnięciach zasuwa bardzo szybko i jeżeli zostanie luz to łapie linke. oczywiście można to robić z powodzeniem conquestem, ale nakręcić się trzeba co nie miara. moje pytanie - po co? skoro są dostępne młynki z większym przełożeniem którymi łowi się wygodniej! również Twoje porównanie ze skórą też do mnie nie przemawia. nie uważam że połączenie megabassa z np. abu revo czy shimano curado to aż taki mezalians. to równie dobre młynki.

pozdrawiam!

No to tylko się cieszyć - masz odpowiedź na swoje pytanie. Ja dodam od siebie, że bardzo dobrze mi się tym sprzętem łowi. Jedyna wada wynika z mojej winy - mam niezbyt duże dłonie i stąd lekkie niedopasowanie. W pozostałych kwestiach podzielam opinię Remka; mogę z czystym sumieniem polecić conquesta.

Pozdrawiam i życzę trafnego wyboru (choć chyba już się dokonał :mellow: )

chcialbym wrzucic mimochodem w temat, ze im wyzsze przelozenie, tym slabsze przekladnie (z reguly), do tego dochodzi srednica szpulki i jej szerookosc a takte rozstaw korbki, sa kolowrotki z przelozeniem 4:1 i jezeli chodzi o predkosc zwijania linki, zaden revo czy curado 7:1 nie ma szans, a problem lapania linki przez jacka czy burta mozna rozwiazac odpowiedim przyponem B)

@kryst444, skoro masz male lapki, to zastanow sie jeszcze nad daiwa big bait special :D

masz racje sorryto zostal 201dc na placu boju :mellow:

no chyba ze ci nie zalezy na systemie DC. wtedy masz zwyklego conquesta 201 :mellow: w sumie to sam planowalem taką zamiane w mojej stajni, ale... chyba jednak poczekam na curado 301 :mellow:

@kryst444, skoro masz male lapki, to zastanow sie jeszcze nad daiwa big bait special :D

Pitt,

Tutaj Daiwa nawet nie próbuje nadrobić i pisze wprost - Freshwater ONLY co przy zamiarach krysta łowienia w Oceanie po prostu dyskwalifikuje tą konstrukcję.

Pozdrawiam

Remek

Całkowicie się zgadzam i popieram ostatnią wypowiedz pitta@. Niestety idzie ona jakby pod prąd przyjętemu i utrawalanemu stereotypowi co do zalecanego przełożenia multiplikatora do jerkowania przez propagatorów metody.

pozdrawiam

Nie rozumiem. Thymallus mógłbyś rozwiać tajemniczość owej wiadomości?

Pozdrawiam

Remek

curado 301 mIfciU? :huh: Jak rozumiem poddałeś sie operacji plastycznej polegającej na poszerzeniu dłoni. :mellow: Zobacz na plat.co.jp w moim ulubionym dziale saltwater jest shimano bay game 301F. Nie drogi a wyglada na japońską wersję curado 301..

pozd JW :D

no wlasnie tak ostatnio sie przygladalem tej konstruckji i nawet niemal sie nad niazaczalem lekutko zastanawiac

moje lapki moze wielkie nie sa... ale... wiele potrafią