Skocz do zawartości

Megabass F7-74 DG Destruction 74XH jaki multiplekator?

krist444

Rekomendowane odpowiedzi

Remek

stosowanie włókna kevlarowego przy budowie samochodu jest zrozumiałe, to materiał lżejszy od stali czy Alu a bardzo wytrzymały. Konsekwencje takiego zabiegu łatwo przewidzieć. Stosowanie jednak w budowie wedzisk takich materiałów, ze nalezy podczas łowienia myśleć jak tu nie złamać kija jest absurdalne..Złowiłeś sporo sporych ryb i swietnie wiesz, że zawsze podczas holu moze pójśc coś nie tak. Jeśli to już wystarczy, zeby złamać kija to dlamnie ta wedka powinna być standardowo dodawana do srebrnego AUDI bo jest równie irracjonalna i nie praktyczna...

co innego kolekcjonerstwo czy koneserstwo..ale to inna bajka.. :D

Pozd JW :D

Jurku,

Stosowanie boronu w wędkach UFM ma taki sam sens jak stosowanie kevlaru i innych tworzych sztucznych w wyścigowych samochodach Ferrari - mają po prostu inne właściwości mimo mniejszej wytrzymałości. UFM ostrzega, że trzeba po prostu na nie nauczyć się łowić i tyle.

Pozdrawiam

Remek

a tak wogóle to wartoby było wrzucić taki watek na forum rodbulderskie. Ja bym wolał, żeby o boronie wypowiedzieli się nasi rod bulderzy. Łukasz Masiak, Ireneusz Matuszewski, DanielXR i kilku innych, niż firma UFM o swoich własnych kijach. Boron jako materiał na wedki jest stosowany od wielu lat, ale nie znalazł większego zastosowania. Może poprostu nie nadaje się specjalnie do tego i już.

pozd JW :D

• Odpowiedzi 270
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

No właśnie Jurku nie chciałem tego pisać ale ... kiedy bez żadnych emocji przestudiujesz sobie ten wątek to wyciągniesz jeden wniosek:

- Polacy mają tendencję do kwestionowania wszystkich i wszystkiego :D - wiedzą po prostu najlepiej

Niech się wypowiadają. Mam nadzieję, że któryś z nich robił już wędkę boronową i to nie jedną (bo wydaje mi się, że UFM to największy na świecie producent tego typu wędek) by wypowiedzieć się w tej kwestii.

Pozdrawiam

Remek

Boron jako materiał na wedki jest stosowany od wielu lat, ale nie znalazł większego zastosowania. Może poprostu nie nadaje się specjalnie do tego i już.

Jurku,

Rozłożyłeś mnie na łopatki :D Nic dodać nic ująć. Jestem ciekawy z czego ta firma żyje. Pewnie z Jakuzy.

Pozdrawiam

Remek

adepci spiningu którzy zaczną od klasycznego castingu rzucają już po dniu treningu. Mając DC można ten trening skrócić o jeden dzień. I o to chyba chodzi.

pozdrawiam

Remku@ zrobiła się jakaś moda na forum, na cytyty. Ty cytujesz Janusza więc ja zacytuję samego siebie j/w. Wniosek z tego cytatu jest taki. Przy klasycznym multiku trzeba myśleć, a przy DC wystarczy mieć. (nie dotyczy to Ciebie osobiście bo Ty rzucasz dobrze jednym i drugim) tylko chodzi o szerszy kontekst.

pozdrawiam

Remek ja nie jestem mądrzejszy od kolesi z UFM czy jakchkolwiek innych. Ja poprostu chcę cos się dowiedzieć więcej i już. To nie negacja tylko zadawanie pytań. Pytanie poco? do czego ? itd. wydaje mi sie najistotniejsze przy dyskusji przedmiotach użytkowych. Zresztą co tam my Polacy, prawda? Wszak trza kultywowac nasze narodowe kompleksy!! Niech się wypowiedzą japończycy, amerykanie, mieszkańcy Goa i Palau czy jacys inni. Wszyscy wiedzą lepiej!!

Czytajac wiele postow na forum konstruktorskim odniosłem wrażenie, zę nasi rodbulderzy nie tylko kleją przelotki do gołych blankow, ale też posiadają sporą wiedzę jak sie te blanki i inne elementy dobrego wędziska produkuje...ot tylko tyle!

:lol: Andrzeju, powiem tak ... wydaje mi się, że przy zwykłym odśrodkowym też niewiele trzeba myśleć ale ... nie będe się kłócił :D

Pozdrawiam

Remek

Ja bym poszedł nawet ciut dalej! Ja sie za dużo myśli to sie wiecej brodzi niż łowi... :unsure: Najwięksi brodacze to castingowi myśliciele.... :mellow:

Witam

Tutaj trochę info. o boronie

http://www.rodbuilding.org/read.php?2,125846,125946#msg-1259 46

ps . Jednego tylko nie rozumiem czemu megabass mephisto skoro taki zaawansowany materiałowo to tyle waży -prawie jak trzy metrowa łososiówa :D

Pozdrawiam Łukasz

Jednego tylko nie rozumiem czemu megabass mephisto skoro taki zaawansowany materiałowo to tyle waży -prawie jak trzy metrowa łososiówa :D

Pozdrawiam Łukasz

Łukaszu,

Sorry ale Ty chyba nie czytasz tego co napisano :D Chodzi mi o to zaawansowanie :D

A co do wagi ... myślę, że Ty chyba nie powinieneś zadawać takiego pytania bo potrafisz sobie to wyjaśnić. Tzn. rozumiem, jak niedoświadczony castingowiec podnosi, jako jedyną kwestię wartą zauważenia w Megabassie, masę ... pomijając inne kwestie, które akurat są istotne.

Mephisto, pomijając fakt, że jest to wędka z serii Oriochi czyli czegoś między Destroyer a Evolution DNA jest ciężki to fakt ale ... jest tak wykonany, że operowanie nim przez 12-14h przez 7 dni z rzędu nie stanowi ŻADNEGO problemu. Zresztą Megabass nie ukrywa tego faktu. Jak wół napisane jest to (albo było bo nie śledzę wszystkiego) na stronie Megabassa :D

Pozdrawiam

Remek

witam!

ja w zawiazku z powyzsza dyskusja mam pytanie do @remka.

mianowiece gdzie/o ile mozna, nabyc wpomniane przez ciebie albumy/katalogi MB. z przyjemnoscia bym je poczytal :D

pozdrawiam!

Cześć,

Ja kupuję co roku na targach w Osace (tzn. mam kolegę, który idzie na targi, kupuje je <trzeba je kupić :D - tu też jest pewna różnica w stosunku do innych firm> i później mi wysyła - w tym roku było tego 5 kg:)). Widziałem ostatnio również jakieś na eBayu.

Pozdrawiam

Remek

Tak przy okazji. Oprócz albumu koncepcyjnego warto zaopatrzyć się w nowe filmy z ITO (jeśli chcesz poznać megabassa). Tam wiele mówi się o wędkach i przynętach. Szczerze powiedziawszy zaczałem się w tym wszystkim łapać dopiero po lekturze kilku filmów bo ... rzeczywiście produkują tego sporo.

Pozdrawiam

Remek

Remku czytam ,czytam -link z boronem dałem apropo pytań - niedotyczy megabassa- Jak dla mnie dobry kij to taki co generuje dużą moc przy stosunkowo niskiej wadze-balans jest też oczywiście ważny.

Jako przewagę wędzisk japońskich w tym tego osławionego podaje się kosmiczne materiały. Pomijając inne aspekty trzeba by z godzinę pisać- wysoki moduł ta sama sztywnośc przy mniejszej ilości materiału -znaczy mniejsza waga -bywa ,że takie konstrukcje są delikatne i trzeba się z nimi umieć obchodzić .Niższy moduł to więcej materiału większa waga. Megabss poprostu mi do tej układanki nie pasuje . Natomiast waga jest bardzo ważna jak dla mnie -ale może dlatego,że jestem mniej doświadczony wędkarsko-castingowo od Ciebie :D

ps .waga oraz odpowiednia akcja, , materiał przekłada się na czułość .

Pozdrawiam Łukasz

Przy klasycznym multiku trzeba myśleć, a przy DC wystarczy mieć.

Moim zdaniem więcej uwagi trzeba zwracać na multik jeśli trzyma się go pierwszy raz w życiu,po jakims czasie i wprawie już sie zapomina wszystko wychodzi intuicyjnie ,mechanicznie

i czy bedzie to DC czy inny,trzeba machać i machać,a że to bardzo przyjemne to i coraz wiecej ludzi chce zaczynać :D

Przy następnym zlocie jestem gotów udostępnić swojego DC komuś do łowienia,najlepiej jest poznać to na żywca,DC tak samo jak i multiki z odśrodkowym hamolcem trzeba kontrolować palcem,no chyba ze łowimy w bezwietrzne dni w wręcz laboratoryjnych waronkach,wszystko zalezy od sytuacji w jakich łowimy,nie jest to maszyna przy której wykonujemy rzut,i po wymachy nic nas nie obchodzi,kciuk musi być użyty :mellow: ,generalnie trzeba poznać ten kręciek pomachać nim troche w róznych okolicznosciach,by poznać na własnej skurze 2-3 rzuty nie starczą do opini na temat DC,na naszym forum jest kilka osób które miały na dłużej do czynienia z DC niektórym pasuje innym nie,ja jestem pod wrażeniem,co nie znaczy ,że niechcę znac innych kręcków wręcz przeciwnie(curado 201 :D ) ja jestem zachwycony ogólnie multikami w każdej formie :mellow:

masz na myśli MEGABASS THE RESISTANCE ?

pozdrawiam!

Tego nie widziałem właśnie. Ale mam wszystkie odcinki The Hunting Vision, wszystkie Mission X. Tam jest na prawdę sporo. Zobaczysz przede wszystkim w jakich sytuacjach i jakich przynętach co używa ITO. Właściwie po zapoznaniu się z tymi filmami będziesz widział wszystko Megabassa - od Destroyera, po akcję z klejonką tonkinową i bassem prawie 70 cm!!!

Pozdrawiam

Remek

ps .waga oraz odpowiednia akcja, , materiał przekłada się na czułość .

Pozdrawiam Łukasz

No tak ale ... weźmy sobie takie trzy firmy Megabassa, st. Croix Legend'a oraz Evergreena. Z każdej firmy mam przedstawicieli w swojej kolekcj i ... mimo swojej największej masy Megabass Evo Fti jest zdecydowanie najczulszy, później Elitka a na końcu Evergreen Temujin Crossfire. Masy tych wędek w kolejności -> Megabass, Evergreen, Elitka (najlżejsza). Jak to wytłumaczysz?

Pozdrawiam

Remek

Jeśli chodzi o DC to dzisiaj miałem wielką przyjemność castingowo rozdziewiczyć :mellow: autora wątku - czyli Krista444. Muszę powiedzieć że musiałem sam wziąć od niego wędę, odpuścić hamulce i wyczyniać wędą jakieś dziwne wygibasy żeby zrobić porządną brodę i móc zademonstrować kilka tricków na odplątanie. Mimo że Krist444 NIE łowił na casting i rzadko łowi na spin to radził sobie bez problemu, kilka razy miał brodę, w zasadzie bródkę, na 5-7obrotów szpuli, nie wiem... klasa pierwsza?? Jeśli chodzi o drogę na skróy itd to chyba raczej odzywa się chęć do dorabiania martyrologii do wyważania otwartych drzwi i ściągania majtek przez głowę. Niby da się, ale żeby robić z tego sztukę? Ale ja jestem inne pokolenie :mellow:

Jeśli chodzi o MB to cieszę się że Peresada poluje na filmy bo i ja się czegoś dowiem :mellow: Nieukrywam, że swojego kupiłem (a wcześniej kupił go Peresada) dzięki Remkowi, w zasadzie za jego forumową namową :D Ja niestety pojęcie o tym temacie mam strasznie słabe, dla mnie to był kij do 4oz i 30lb, polecony przez guru :mellow: , więc chętnie się dowiem i doinformuję.

Takie prowokacyjne pytanie : czy skoro megabass produkuje wyspecjalizowane kije to muszę mieć inny do cranków DR, inny do płytkochodzących, inny do topwaterów, inny do gumy, inny do jerków?? Bo jeśli tak to muszę nową łódkę kupić, 2x większą :mellow:

Standerus nawet nie mialem pojecia ze rozprawiczenie mezczyzny starszego tak latwo poszlo i bezbolesnie fakt rzut 201dc pierwszy szpic butow potem lepiej po okolo 20 stres minal i nie mialem najmiejszego proglemu mialech chyba 2brody rzucilem chamulec o 3 stopnie w dol (standerus tego nie widzial)i mialem 1 brode no raczej 2 dniowy zarost rewelka jak na pierwszy raz jestem zachwycony dzieki bardzo za rady Standerus i Ramaja jestem pod wrazeniem ( jak by to powiedzial wielki brat)rzut 201dc nawet dla laika nie sprawia trudnosci (dziwne atak sie balem)

Pozdrawiam Wszystkich

Takie prowokacyjne pytanie : czy skoro megabass produkuje wyspecjalizowane kije to muszę mieć inny do cranków DR, inny do płytkochodzących, inny do topwaterów, inny do gumy, inny do jerków?? Bo jeśli tak to muszę nową łódkę kupić, 2x większą :mellow:

Nie dokładnie tak jak piszesz ale ... jesteś prawie blisko. Są osobne serie do cranków np. GTC, GT3 ..., osobne do stickbaitów np. Pagani, osobne do gumowania, jeszcze inne do dalekich rzutów, a jeszcze inne do flipingu. Później są też serie zwane przez megabassa Ferrari czyli wędki wyczynowe dla zawodników - charakteryzują się tym, że niekoniecznie są wygodne :D ale pozwalają na bardzo szerokie zastosowanie przynęt od spinnerbaitów bo duże swimmbaity.

Mówisz o łodzi? Hmm ... no to jak Ci Peresada da do wglądu te filmy to zobaczysz ile ITO ma wędek na łodzi :D Zależy od filmu ale niekiedy jak dobrze idzie to myślę, że ponad 10 szt. Fajne są też ujęcia z jego samochodu :lol: np. jak łowi z Kanamori (jest taki film ITO & Kanamori). Tam myślę, że tych wędek jest sporo ponad 20 szt.

Pozdrawiam

Remek

Żaden ze mnie guru - jeśli masz mnie na myśli :D Po prostu poświęciłem sporo czasu na to by poznać ofertę tejże firmy.

.....

Nie dokładnie tak jak piszesz ale ... jesteś prawie blisko. Są osobne serie do cranków np. GTC, GT3 ..., osobne do stickbaitów np. Pagani, osobne do gumowania, jeszcze inne do dalekich rzutów, a jeszcze inne do flipingu. Później są też serie zwane przez megabassa Ferrari czyli wędki wyczynowe dla zawodników - charakteryzują się tym, że niekoniecznie są wygodne :D ale pozwalają na bardzo szerokie zastosowanie przynęt od spinnerbaitów bo duże swimmbaity.

....

Pozdrawiam

Remek

To ja mam pytanie do Remka. Do czego służy ten kijek??

http://www.plat.co.jp/shop/catalog/product_info.php?cPath=21 _38_49_244&products_id=812

Shoreluck WarRock SL-70HC(1 piece/Offset)

Shoreluck to wędki z serii XOR. Są one przeznaczone do połowu ryb morskich. Widziałem, że z dużym powodzeniem łowią nimi bassy morskie.

Pozdrawiam

Remek

:lol: :lol:

Tyle to i ja wiem! To można przeczytać na stronie plat!!

Ja pytam o szczegóły. Do jakich wabików skonstruowano ten kijek? Jaką ma akcję, skoro napisane jest jak byk, że c/w 4-50g, dość szokujaco szeroki zakres. Czemu ma służyc to teleskopowe mocowanie blanku, akurat w tym jednym modelu w całej serii itd.

Pytam nie bez powodu. Szukam docelowo jakiegoś porządnego kija na morskie ryby łowione w przybrzeżnej strefie morza..

To ja mam pytanie do Remka. Do czego służy ten kijek??

http://www.plat.co.jp/shop/catalog/product_info.php?cPath=21 _38_49_244&products_id=812

Shoreluck WarRock SL-70HC(1 piece/Offset)

:lol: :lol:

No widzisz Jurku dopiero teraz zadałeś pytania, na które postaram się Tobie odpowiedzieć. Jakie pytanie taka odpowiedź :D

Pozdrawiam

Remek