jerzy Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 Ok sorry, konsekwencja korzystania z skrótów myślowych... Chetnie się doweim czegoś wiecej bo akurat ten kij z oferty Megabassa pasowałby mi najbardziej (teoretycznie). Design nienajgorszy, długosć, c/w, moc no i nazwa nie....idiotyczna pozd JW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 Już odpowiadam chociaż szczerze przyznam, że nigdy specjalnie nie interesowały mnie morskie wędziska tejże firmy. Ale co wiem to napiszę. Czemu ma służyc to teleskopowe mocowanie blanku, akurat w tym jednym modelu w całej serii itd. Tutaj chodzi jedynie o względy transportowe. Ze względu na bardzo elastyczny blank postanowiono zastosować rozwiązanie chowanego blanku do dolnika (nazywa się to Offset Handle). Gdyby przekroili go w innym miejscu straciłby on na swoich właściwościach a tego chcieli uniknąć. Ponadto to co można zobaczyć na zdjęciach. Na szczytówce zastosowano bardzo jasne omotki. Wielu wędkarzy zwłaszcza morskich na swoje łowy wyrusza nocą. Dostawałem właśnie dużo zdjęć od mojego kolegi z Japonii i ... były właśnie nocne (z tego co się orientuję właśnie na swoją skrzynkę korporacyjną dostałem zdjęcia z jego ostatniej wyprawy więc ... spróbuję je wrzucić). To właśnie dla nich. Zadbano o to by wędkarze widzieli szczytówki. Ponadto te wędki mimo swojej elastyczności (gumowej) są podobno pierońsko czułe. Tego niestety nie wiem osobiście bo nie miałem takiem możliwości ale ... czytałem jakieś opinie chyba na TT (musisz poszukać). Oprócz tego kilka innych usprawnień - np. pod paluchem masz gumowe wykończenie co by Ci się w rękach nie ślizgała wędka itd. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 Jedno ale, akcja regular i wertykalne łowienie na gumy? Na całym swiecie do takich metod stosuje się raczej sztywne i szybkie kosy niż kije, które można wygiać prawie w koło... Dlamnie, jeśli faktycznie ten kij ma taką akcję, narawałby się do lekkiego trola pękatych woblerów albo do obrotówek. Generalnie dzięki za info Remek.. Poszukam czegoś innego..pozd JW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 Miło spędziłem dzień na rybach . Dlatego nie mogłem brać udziału w wymianie poglądów . Bardzo ożywił się wątek jak widzę .. Tyle emocji i słów . Remku , bez problemu daje się zauważyć że jesteś fanem i wyznawcą tytułowej firmy . Mój komentarz dotknął Ciebie wyrażnie . Zupełnie niesłusznie . Ani myślę złośliwie konfabulować , ani pomniejszać renomu Twojej ukochanej firmy . Jestem wolny od uprzedzeń i iluzji . Co widzę , to mówię i piszę wprost , bez czarowania słowem .Ale prawda droższa u mnie od złota ..Megabass'y to niezłe kije , tego im odmówić nie można . Ja oddzielam praktykę ,czyli materię od expressis verbis . Tak jest czytelniej i uczciwie . Dlatego nie porównywałem ich przymiotów pozamaterialnych , tylko porównałem w działaniu . I tu doprecyzuję ; ten jakiś MB to Jabberwocky trzyćwierciowy , nieco krótszy niż siedem stóp , Elite 6 6 do 3/4 oraz Batson IP 845 7' 0 do 1 oz . Dwa ostatnie moje handmade'y . Z czego nie wynika że jestem lepszy od Japończyków .. Rzucałem kogutem i trochę gumą . Po wszystkich och achach które słyszałem i czytałem , spodziewałem się jednoznacznie wyższości Megabass'a . I o dziwo rozczarowałem sie ..Są najzwyczajniej w świecie porównywalne , w dobrym znaczeniu tego słowa . Lekko się obawiam że niektóre , dość bezkrytyczne opinie z forum , uczynią z tej marki świętą krowę . Takich nie ma .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 ten jakiś MB to Jabberwocky trzyćwierciowy , nieco krótszy niż siedem stóp , Elite 6 6 do 3/4 oraz Batson IP 845 7' 0 do 1 oz . Czyli Sławku miałem nistety rację. Porównujesz najniższą półkę Megabassa (bo z Twojego opisu wynika, że to Destroyer) do szczytów technicznych st. croix i batsona. Porównaj proszę wędkę Evolution Fti Megabassa z Elite wtedy będzie można mówić o porównywaniu. Co więcej porównujesz przecież wędki o zupełnie różnych charakterystykach. Te dwie robione przez Ciebie i owszem nadają się do kogutów i gum ale ... ta zakupiona u Megabassa zupełnie NIE bo to wędka do spinnerbaitów i crankbaitów - czyli rozstrzał zupełny. Trzeba było przed zakupem zapytać to chętnie bym wskazał odpowiednią wędkę. No nic ... niech każdy łowi na to na co lubi łowić. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 Jedno ale, akcja regular i wertykalne łowienie na gumy? Na całym swiecie do takich metod stosuje się raczej sztywne i szybkie kosy niż kije, które można wygiać prawie w koło... Dlamnie, jeśli faktycznie ten kij ma taką akcję, narawałby się do lekkiego trola pękatych woblerów albo do obrotówek. Generalnie dzięki za info Remek.. Poszukam czegoś innego..pozd JW Jurku,Ja myślę, że ITO projektując tą wędkę nie wziął pod uwagę wymagań polskich wędkarzy dlatego stworzył taką a nie inną pasującą w realia wędkarzy japońskich. Oni jakoś na to łowią więc chyba ITO wiedział co robi. Tak jak napisałem - jutro potwierdzę bo nie jestem pewien ale skoro i bez tego podjąłeś decyzję to ... jak już kupisz coś innego napisz co wybrałeś. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 no tak rozumiem, ze Ito robi kije dla japonczykow podobnych do siebie i nie-japonczyków podobnych do niego.. Jakos trudno mi sobie wyobrazic technike łowienia na gumy za pomoca kija regular, a przy zalozeniu, ze ów MB ma c/w 4-50 to kto wie czy nawet nie slow. Chetnie jednak dowiem sie jak to robia japonczycy bo co tu ukrywac o ich wedkarstwie wiem nie wiele. Co do kijow japonskich to wiem tyle ile zobacze w necie albo dowiem sie od japonskich wedkarzy poznanych rowniez w sieci. Sklaniam sie ku Daiko bo mam wrazenie, ze jest to firma gdzie powstaja kije przede wszystkim uzytkowe a designerskie bajery niesa tak istotne... poyd jw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 5 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 Remku . Na bezkrytycznego wielbiciela to materiałem raczej nie jestem , i nie będę . Bardziej cenię sobie trud osobistych poszukiwań , od złotego nawet cielca . Nie neguję , ani nie dezawuuję wartości MB . To dobra firma .Ale jest sporo dobrych marek . I problem nie leży też w fizycznych przymiotach , choć są istotne . Myślę że bardzo ważna jest też lokalizacja produktu na konsumenckim rynku . Megabass oscyluje w stronę powiedzmy ikon haute couture w guście ; buty od Manolo Blahnika , czy też torebki od Prady . Kupujesz i jesteś magister elegancji , koneser . Nie poszukuj , bo to próżne . Kup Megabassa i jesteś gość .. To dla mnie nie do przyjęcia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 5 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 Sławku,Cały problem w tym, że niestety nie dociera do wielu to co mówię. Nie neguję Elite (sam posiadam), nie neguję batsona (miałem ale nie mam), CD (szykuje się na wędkę budowaną na tym blanku), nie neguję wielu innych firm. Widziałeś bym napisał, że XXX to szmelc? Uważam, że na rynku jest wiele świetnych wędek i to tylko kwestia gustu, którą się wybierze. Nie zgodzę się natomiast z pewnymi prawdami objawionymi głoszonymi tutaj, ze megabass to ładne naklejki bo niestety są to przepowiednie fałszywych proroków. Róbmy wiarygodne testy i tyle. Co do torebki od Prady. Nie mam takiej więc trudno mi się do tego odnieść ale ... wędkę megabassa posiadam. Napisałem to już wielokrotnie, ale ... umknęło gdzieś wielu osobom nie wiadomo dlaczego. Megabass nie zrobił ze mnie lepszego wędkarza i podejżewam, że z Ciebie Batson też. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 5 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 Megabass nie zrobił ze mnie lepszego wędkarza i podejżewam, że z Ciebie Batson też. Niestety smutna prawda..... najwięcej łowiłem jaxonem sraxonem od przesiadki na leszpe modele ryby mnie omijają, MB ewidentnie je chyba płoszy. Myślę że mają kompleks prowincjusza i gdzie im rybom z Roscommon (to County gdzie mieszkam, straszne zadupie) dać się złowić na MB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 5 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 standek to może wrocic do klaksonów i innych.. i zaoszczedzisz troche Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 5 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 Kończąc już wątek megabassa z mojej strony, bo wyjdzie na to, że ktoś mi płaci za reklamę tejże firmy uzupełnię odpowiedź dotyczącą Shoreluck'a. Jurku, to co napisałem mogę teraz potwierdzić. To wędka o akcji regular. Oni głównie łowią na te wędziska z łodzi o wysokich burtach na dużych głębokościach. Co kraj to obyczaj Sklaniam sie ku Daiko bo mam wrazenie, ze jest to firma gdzie powstaja kije przede wszystkim uzytkowe a designerskie bajery niesa tak istotne... poyd jw Ponieważ dużo jest o samochodach to zobrazuję to co napisałeś. BMW i Dacia Logan stoją na parkingu (od razu mówię, że to nie porównanie MB do Daiko - później będzie). Masz wybrać jeden z nich. Pierwszy wybajerzony z nawigacją satelitarną, masażem pleców, kamerą na podczerwień a drugi ... niewiele można o nim napisać bo niewiele o nim się mówi. Wybierasz oczywiście Dacię bo ... tam zrezygnowano z designerskich bajerów a ... spełniono istotę samochodu - poruszanie się do przodu a od czadu do czasu do tyłu. Ciekawe Daiko piszesz? Designerskie bajery nie są ważne Ależ mnie zaskoczyłeś. Drogi Jurku zdaje mi się, że skoro piszesz o firmie Daiko to wiesz jaki jest charakter produkcyjny tej firmy. Otóż, zupełnie inny niż Megabassa, Evergreen'a, Arrivala i wymienić by można jeszcze kilka innych, które nastawione są praktycznie w 100% na sprzęt wędkarski i ładowanie w R&D mnóstwo kasy by być pierwszym na rynku. Produkcja firmy Daiko, dla tych którzy jeszcze tego nie wiedzą, dzieli się na dwa obszary - bębny oraz wędki (kolejność nie jest przypadkowa). To firma coś w rodzaju Rodmas'a, Fishing Center itd. tylko troszkę większa (ma moc reklamowania się w poważnych magazynach wędkarskich w Japonii, a to w kraju kwitnącej wiśni zdecydowanie trudniejsze niż w Polsce). Charakter jej pracy to głównie rękodzieło. Kiedyś, gdy konkurencja nie rozwijała się tak dynamicznie pracownicy firmy Daiko pozwalali sobie na umieszczanie na blanku swoich autografów. Miało się wrażenie, że wędkarz otrzymywał wędkę z rąk innej osoby a nie bezdusznej maszyny. Teraz by dorównać konkurentom zrezygnowano z tego zabiegu marketingowego. Po prostu liczy się wydajność i tyle. Ale to jeszcze nie wszystko. Piszesz o bajerach designerskich. Widzisz ... jak poznasz bieżącą i historyczną ofertą firmy Daiko to zobaczysz, że to wędki takie same jak Megabass, czy Evergreen, czy inne. Mają jedną różnicę. Firma Daiko mianowicie próbuje gonić wiodące firmy w Designie i w technologiach ale ze względu na swój dualizm nie może robić tego tak efektywnie jak inne specjalizowane firmy. To co megabass wprowadzał trzy lata temu teraz jest w Daiko. Niestety taka jest smutna prawda o wyższości walorów użytkowych nad designerskimi. Nie pomyślałeś o tym w ten sposób? Megabass ładuje mnóstwo pieniędzy w inżynierię nowych technologii, a Daiko to firma, która produkuje tradycyjne wędki praktycznie hand-made. Wspomnisz moje słowa za trzy lata (może szybciej kto wie) ale już to widać na przykładzie serii Dreadnought. I tyle jeśli chodzi o wyższość walorów użytkowych nad designerskimi. Ale ... idąc dalej by nie było. Firma Daiko, z tego co wiem produkuje świetne wędki i ... Jurku na pewno nie będziesz żałował swojego wyboru. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 5 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 Witam, @ Jerzy Mialem okazje lapac dwoma wedkami Daiko z seri Burroughs: BRSC- 66MH i BRSC-68M. Jesli chodzi o same blanki to strasznie przypominaja Legend Elite. Ich wlasciciel twierdzil ze sa najlepsze do lapania na gumy ze wzgledu na szybkosc i szczytowa akcje. Moje krotkie lowienie jak najbardziej to potwierdzilo. Na lodce mielismy tez do porownania kilka innych wedzisk w tym LE. Przewaga Daiko jak dla mnie to rezonans. Na prawde czuc dodatkowe ''kopniecie'' zarowno przy kontakcie przynety z dnem jak i podczas brania ryby. Jesli bym szukal wedki castingowej przeznaczonej glownie do przynet miekkich to wybral bym Daiko ( mi do tego pasuja bardziej spiningi dlatego mam trzy wedki zbrojone na znakomiych blankach RX8+ Batsona). Jesli przeliczyc koszty to Daiko wychodzi taniej od LE i tu chyba sie wszystko zamyka. Polecam bardzo. Pozdrawiam, Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zewu Opublikowano 5 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 Produkcja firmy Daiko, dla tych którzy jeszcze tego nie wiedzą, dzieli się na dwa obszary (ciach) O, to to. Podobnych opisów zdecydowanie brakuje na forum.Remek, chętnie przeczytałbym nt. pozostałych firm (ze szczególnym uwzględnieniem Gan Crafta ). A gdyby pojawila się także krótka charakterystyka poszczególnych serii 'japońców', byłoby super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 5 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 Ponieważ dużo jest o samochodach to zobrazuję to co napisałeś. BMW i Dacia Logan stoją na parkingu (od razu mówię, że to nie porównanie MB do Daiko - później będzie). Masz wybrać jeden z nich. Pierwszy wybajerzony z nawigacją satelitarną, masażem pleców, kamerą na podczerwień a drugi ... niewiele można o nim napisać bo niewiele o nim się mówi. Wybierasz oczywiście Dacię bo ... tam zrezygnowano z designerskich bajerów a ... spełniono istotę samochodu - poruszanie się do przodu a od czadu do czasu do tyłu. Ciekawe Sorry Remek ale to zwykły populizm!! Porównywanie BMW do Dacii! Rozumiem, gdybyś obok BMW postrawił Toyotę corollę, albo inny samochód tej klasy. Wówczas Tak!! Wybieram Corollę! Mniej stresu przy użytkowaniu, moze nawet nie ukradną jak BMW, tańsza, bardzo wygodna, bardziej bezawaryjna..no i nie patrzą na mnie jak na buca ze złotym łańcuchem na szyi!! Bo musisz pamiętać, ze za pewnymi markami idzie też pewna filozofia, kojarzona bezposrednio z mentalnością uzytkownika. Wracajac do wędek. Zawsze przy teoretyczno/sróbkologiczno/megabassowej dyskusji dochodzi do iskrzenia. Czemu? Czym w zasadzie jest wedka? Prymitywne urządzenie złożone z weglowej rurki, przelotek, korka/pianki i uchwytu pod kołowrotek. Można też zastosować rezonans, ale to tez nie urządzenie bóg wie jak technologicznie zaawansowane. W głupim telefonie komórkowym jest więcej nowoczesnych technologii mimo, ze możnaby za jeden kij MB czy Daiko kupić karton tel. kom. Do czego służy wędka? ( taka jaką uzywa 99% forumowiczów). Do sprawiania sobie przyjemnosci w rekreacyjnym (w domyśle) połowach ryb. Żadna specjalna filozofia. A my tu wiecznie o super technologiach, magnezach, duralach itd... Wracajac do Daiko i MB. Pewnie masz rację, o bębnach Daiko słyszałem już w liceum. O wedkach dowiedziałem się dopiero tutaj.Ale jak w przypadku samochodów tak i w przypadku drogich zabawek jakimi są japońskie kije w grę wchodzi też osobisty stosunek do otoczenia. Jak widzę kij MB w designie jaki kojaży się z tymi wąłśnie kijami dodatkowo jak na blanku jest napisane Mephisto, Destuction czy cos w tym stylu. To bardziej widzę łysola w BMW i z Mega Basią na drugim fotelu w drodzę na dyskotekę.. Patrząc na takie wędki jak Legende Elite, Artesano, czy Dreadnought nie!! Ale o tym delikatniej pisał przedemną Sławek Oppeln Bronikowski. Co do Rodmasa czy FC. Owe dwie firmy mają jedną wielką przewagę nad każdym kijem seryjnym, choćby niewiem jakim..Idąc do nich dostaję kij TAKI JAKI JA CHCĘ a nie taki jak chce mistrz ITO, który proponuje mi kij regular do jigowania, co dla mnie znaczy, że robi te kije jedynie pod jakieś specyficzne japońskie zapotrzebowanie ( czyt. nie moje). Tak na koniec jedna refleksja.. Czemu na swiecie taką popularnosć, wręcz dominację, zdobyły sobie japońskie kołowrotki a nie wędki?? pozd JW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 5 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 (od razu mówię, że to nie porównanie MB do Daiko - później będzie) Chodziło mi o generalne naświetlenie (wyolbrzymienie, parabola czy jak to zwał) Twojego punktu zapatrywania się na pewne kwestie pozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 5 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 Tak na koniec jedna refleksja.. Czemu na swiecie taką popularnosć, wręcz dominację, zdobyły sobie japońskie kołowrotki a nie wędki?? I tym mnie rozwaliłeś Pozostawiam to bez komentarza. Albo nie ... po co w takim razie chcesz kupić Daiko? Kup drogi Jurku jaxona. A jeśli chodzi o iskry - Jurku to chyba dobrze prawda? Najgorzej byłoby jak jeden by nadawał a reszta kiwała by głowami. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 5 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 Chodziło mi o generalne naświetlenie (wyolbrzymienie, parabola czy jak to zwał) Twojego punktu zapatrywania się na pewne kwestie pozdrawiamRemek ale ja nie stawiam na przeciwko MB kije klasy Dragon czy czegoś podobnego... Tak samo jak nie porównuję BMW z dacią czy fiatem..tylko tyle.. pozd JW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 5 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 I tym mnie rozwaliłeś Pozostawiam to bez komentarza. Albo nie ... po co w takim razie chcesz kupić Daiko? Kup drogi Jurku jaxona. .....PozdrawiamRemek no własnie to jest przegięcie o którym pisałem post wyżej.. I juz tak zupełnie na koniec... Sporo tu mówimy o różnych cudach, które istnieja dla wiekszosci znas jedynie w cyberprzestrzeni. Na forum w chwili kiedy piszę te słowa jest zalogowanych 969 użytkowników, Ilu ma wiedzę i doświadczenie z MB, Daiko czy innymi bajerami? W dziale rodbulding, który powinien promować i pokazywać najciekawszy uzytkowo sprzęt wedkarski jest od dłuzszego czasu cisza! Prawie wogóle niema pojęcia jakości uzytkowej do ceny, a to bezlitosnie pokazałoby gdzie jest miejsce dla MB itd. Na swiecie jest spora ilosć swietnych blanków i komponentów na których mozna zrobić doskonałe kije, ale o tym cisza... pozd JW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 5 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 I tym mnie rozwaliłeś Pozostawiam to bez komentarza. Albo nie ... po co w takim razie chcesz kupić Daiko? Kup drogi Jurku jaxona. .....PozdrawiamRemek no własnie to jest przegięcie o którym pisałem post wyżej.. I juz tak zupełnie na koniec... Sporo tu mówimy o różnych cudach, które istnieja dla wiekszosci znas jedynie w cyberprzestrzeni. Na forum w chwili kiedy piszę te słowa jest zalogowanych 969 użytkowników, Ilu ma wiedzę i doświadczenie z MB, Daiko czy innymi bajerami? W dziale rodbulding, który powinien promować i pokazywać najciekawszy uzytkowo sprzęt wedkarski jest od dłuzszego czasu cisza! Prawie wogóle niema pojęcia jakości uzytkowej do ceny, a to bezlitosnie pokazałoby gdzie jest miejsce dla MB itd. Na swiecie jest spora ilosć swietnych blanków i komponentów na których mozna zrobić doskonałe kije, ale o tym cisza... pozd JW Witam, @ Jerzy, Jesli dobrze pamietam to nie tak znowu dawno negowales wszystkie japonskie wedki a tu nagle wykazujesz zainteresowanie nimi? Cos mi sie nie zgadza. Jak pisal Remek nikomu tu nie placa za reklame MB czy Daiko. Osoby jakie mialy okazje nimi lowic staraja sie przekazac swoje odczucia i porady tym, ktorzy nosza sie z zamiarem kupna. To wszystko. Piszesz ze jest wiele swietnych blankow i komponentow. Zgadza sie. Porozmawiaj ze zbrojmistrzem i zdecyduj sie na konkretna wedke, zbrojona pod Ciebie i sprawa zalatwiona. Nie bedziemy musieli czytac Twoich komentarzy o czyms z czym nie miales doczynienia. Jesli chodzi o stosunek jakosci do ceny to napisalem jak w moim odczuciu ma sie Daiko do LE. Megabassy jakie mam nie maja swoich odpowiednikow. Jesli sie myle to wskaz mi blank porownywalny do Mephisto. Musi rzucac przynetami w przedziale 10-120 gram. Niech da sie nim lowic okonie w skrajnych przypadkach gdy jest jedyna wedka jaka sie zabralo ( mam na to swiadkow ze Mephisto sie da). Najlepiej jeszcze zeby na nim zamontowac rezonans ( moje odczucie) i uchwyt 16mm. Jakies przyklady? Nie sadze. Pozdrawiam, Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 5 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 Jurku,Pisz o tych blankach - przecież ja nikomu nie zabraniam wręcz odwrotnie. Chętnie poczytam. Wielokrotnie namawiałem do pisania artykułów. Nie negowałem też tego, że są przepiękne blanki - przykład? http://www.jerkbait.pl/?p=147 Kupiłem w tej klasie Megabassa? Dlaczego to tylko nieliczni mają pisać artykuły o multiplikatorach, wędkach itd. Opublikuję testy i później chętnie porozmawiamy na ten temat. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zewu Opublikowano 5 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 BTW zauważyliście może przeglądając np. zagraniczne fora, galerie itp. jakimi kijami łowią sami Japończycy? Jaki procent orientacyjnie stanowią wyroby spoza Japonii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 5 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 .... Nie bedziemy musieli czytac Twoich komentarzy o czyms z czym nie miales doczynienia. Sorry Bujo ale nigdy nie napisałem, ze jakiś kij MB czy inny z JP jest zły. Ja neguję tylko neoficki zachwyt bez podania konkretnych przykładów, co jest niestety częste nie tylko w odniesieniu do kijów z JP.. Ponadto powoływanie sie na Legende elite też nie wiele wnosi bo to taksamo produkt z półki wysokiej..Ja chciałbym się dowiedzieć czy kupujac kijek z JP za takie pieniądze dostaję uzytkowo coś co jest więcej warte niż np. Avid, który jest lekko 2x tańszy.. dalsze prowadzenie dyskusji na ten temat juz chyba niema sensu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 5 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 BTW zauważyliście może przeglądając np. zagraniczne fora, galerie itp. jakimi kijami łowią sami Japończycy? Jaki procent orientacyjnie stanowią wyroby spoza Japonii? Niewielki. Oczywiście, że widziałem. Były to kijki ABU (miłość Japończyków) lub st. Croix (!!!) - niestety odsetek był MINIMALNY - to co ja widziałem. Reszta oferta setek japońskich firmy. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 5 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 ZEWU gdzieś szperając w sieci natrafiłem na jakiś portal wedkarski gdzie grupa japończyków pokazywała zbubudowane w Japoni wędki na blankach Loomisa IMX i GLX. Założę się, ze japońscy wędkarze, występującyy na DvD nie łowią na inne wedki niż te produkowane na japoński rynek..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi