Skocz do zawartości

Megabass F7-74 DG Destruction 74XH jaki multiplekator?

krist444

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 270
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

moge dostac te

Megabass Destroyer F7-77X Randy Blaukat Model, 7'7, Medium Fast, 3/8-2 oz., 14-30 lbs.

Destroyer Orochi F6-72DG Destruction 72H, 7'2, Medium Fast, 3/8-3.1/4 oz., 12-30 lb

co sadzisz o tym chodzi mi o szczupak bas losos

F7-77x super wędka ale ja bym ją widział do łowienia szczupaków na gumy. Ze względu na swoją długość jerkowanie będzie trudne.

Druga już bardziej pasuje ale ... to również nie wędka do jerkowania. Moim zdaniem w tym przypadku slant-bridge spisuje się wyśmienicie. Kiedy szarpiesz masz poczucie, że dolnik jest bardzo krótki a kiedy ciągniesz jakiegoś szczupaka powyżej metra fajnie zapiera się o przedramię. Na prawdę klasa rozwiąznie.

Zapytaj tutaj o mephisto: http://www.shotgun.jp/ zawsze się chwalą w gazetach japońskich, że mają wszystko ... nawet czapeczki megabasa. :D

Pozdrawiam

Remek

przyznam się szczerze ze wlasnie o nich myslalem :mellow:

To wędka dość specyficzna. Mianowicie jej szczytówka jest cieńsza niż EG Temujina Crossfire Stallion do 1 oz. Czyli delikatna szczytówka przy całkiem mocnym kijku. Do jerków, kiedy musisz pracować szarpiąc trochę za bardzo ustępliwa.

Pozdrawiam

Remek

witam : http://www.shotgun.jp/ Remku albo opuscilem jakies lekcje w szkole albo nie mam zainstalowanego japonca na kompie bo nie mam pojecia jak te krateczki mam odczytac :huh: nie wspominajac o pisaniu :huh: Standerus proponuje mi na poczatek Major Craft arrival ARC-70x lub majorcraft beneyro co o tym sadzicie w sumie na mephisto moge poczekac ale mu musze kupic kijek przynajmiej potrenuje :mellow:

Standerus proponuje mi na poczatek Major Craft arrival ARC-70x lub majorcraft beneyro co o tym sadzicie

Te wędki i Fatso 14S? Nie wiem - ja lubię mieć zapas mocy i jak mi się coś wygina przy takiej masie to nie lubię. Niech się wypowiedzą Ci co na nie łowią.

Ja widzę, że masz inny problem ... chyba nie bardzo wiesz co i jak chcesz łowić na wędkę castingową?

Pozdrawiam

Remek

witam : http://www.shotgun.jp/ Remku albo opuscilem jakies lekcje w szkole albo nie mam zainstalowanego japonca na kompie bo nie mam pojecia jak te krateczki mam odczytac :huh: nie wspominajac o pisaniu :huh: Standerus proponuje mi na poczatek Major Craft arrival ARC-70x lub majorcraft beneyro co o tym sadzicie w sumie na mephisto moge poczekac ale mu musze kupic kijek przynajmiej potrenuje :mellow:

Od tego jest wtyczka w Mozilli która tłumaczy na Inglisz :mellow:

Stronka przetłumaczona :D

http://translate.google.com/translate?hl=en&langpair=ja| en&u=http://www.shotgun.jp/

Pozdrawiam

Slider

Remku wiem co chce lowic szczupak, bass ,rdzawce,lososie pstragi alle masz racje jaka metoda to nie za bardzo wiem jerkowanie 1 raz pokazal mi standerus chodzi mi o cos bardzo uniwersalnego tak jak pisales artykul ,z lodki bardzo rzadko zazwyczaj bede lowil z brzegu,ja dotychczas lowilem z gruntu i spining rzadko ale rzucanie mult jest wspaniale i moze dlatego sie tak miotam chce zeby moglem rzucac malymi wabikami i duzymi tak jak fasto14 chcialby o ile to mozliwe miec jedna wedke lub 2 i zeby mi prawie wszystko obsluzyly chyba za duze wymaganie ale ja sie poprostu na tym nie znam i szukam porady

Pozdrawiam Krystian

Rdzawce, bassy, łososie i pstrągi... to nawet w Erze ci nie dobiorąjednego kija co obsłuży jerkowanie, pozwoli delikatnie holować bassa i będziesz nim łowił pstrągi.... Jak chcesz kij na szczupaki, taki w pełnym wymiarze przynęt to jeśli nie trzyma Cię kasa ja bym czekał na mefisto i tyle. Na łososia/bassa i na pstrągi osobno. Znaczy w sumie 3 zestawy :mellow:

Remku wiem co chce lowic szczupak, bass ,rdzawce,lososie pstragi alle masz racje jaka metoda to nie za bardzo wiem jerkowanie 1 raz pokazal mi standerus chodzi mi o cos bardzo uniwersalnego tak jak pisales artykul ,z lodki bardzo rzadko zazwyczaj bede lowil z brzegu,ja dotychczas lowilem z gruntu i spining rzadko ale rzucanie mult jest wspaniale i moze dlatego sie tak miotam chce zeby moglem rzucac malymi wabikami i duzymi tak jak fasto14 chcialby o ile to mozliwe miec jedna wedke lub 2 i zeby mi prawie wszystko obsluzyly chyba za duze wymaganie ale ja sie poprostu na tym nie znam i szukam porady

Pozdrawiam Krystian

Powiem tak - nawet Mephisto nie da Ci tego wszystkiego. Nie znajdziesz pełnego uniwersalnego narzędzia - po porstu się nie da. W pewnym zakresie będzie to cuda ale w innym po prostu środkiem zastępczym. Mephisto świetnie sprawuje się do 20g. Do tej gramatury też dobrze ale ... jest do środek zastępczy. Musisz się poważnie zastanowić co ma być głównym wymaganiem i co ma być przy okazji. Jeśli zamówiłeś mephisto to nie kupuj niczego mocnego bo szkoda pieniędzy - idzie zima i te kilka miesięcy przeżyjesz bez tej wędki. Kupiłbym coś zastępczego co ... będzie można później szybko sprzedać bez spadku wartości. Natoimast jeśli na prawdę chcesz mieć coś z wysokiej półki to kup wędkę do Medium castingu - np. 20-25lb (japońskie dane a nie st. croix). Druga wędka do jerkowania i ciężkiej orki - Mephisto.

Pozdrawiam

Remek

Ponieważ wątek jest rozwojowy , dołączę z niewielką kwestią . Wdałem sie w czytanie teorii i filozofii kijów Megabassa . Natrafiłem jednak na elementy opisów , których nijak nie potrafię oswoić ani przyswoić . W wyjaśnieniach do typów budowy i materiałów

Są tak egzotyczne i brzmiące tajemniczo , że o pomoc muszę poprosić .Miłośników tej marki akurat nie brak ..

Np; DGS - Hi-8x Graphite + D.N.A.Graphite

GT3 - TX-Active Fiberglass Casting

RSDti-D.N.A.Titanium + Rare Metal Graphite

XFti- Hi Modulus Graphite + Transgenic Full + Titanium Casting

Xdti- D.N.A. Double Helix + Titanium Casting

Itp, itd ...

Jestem stuprocentowym amatorem , samoukiem oraz fascynatem dobrego sprzetu . Nigdy tego nie ukrywałem . Bez wątpienia mam wiedzę ogólną i rozległą , choć nieuporządkowaną . Z powyższych przykładów

lużno kojarzę , łączę przez podobieństwo Double Helix z Dual Helix

<R.Hastings - Graphite USA>. Reszta nic mi nie mówi , nigdy z podobnymi terminami się nie zetknąłem . Prawdę powiedziawszy , nie potrafię tego zakwalifikować ani do sfery technologii , ani reklamowej poetyki . Zakładam że nie są to określenia w stylu bezstresowa rączka czy rolka przeciwskręceniowa ..

Jakiś związek z rzeczywistością to chyba ma ?

Sławku ma. Polecam zakup najnowszego albumu megabassa The Resistance. Tam jest wszystko wyjaśnione nawet ... chyba dla Ciebie (już przewidzieli) przekroili te wszystkie blanki piłką do metalu i możesz sobie zobaczyć czym różni się Dti od Fti ...

Kiedy go otrzymałem ... a było to po tej dyskusji to sobie pomyślałem, że właściwie bezsensowne są dyskusje na temat megabassa. Po co? Kiedy jednak doszedłem do końca stwierdziłem, że ... Japończycy są durniami. Dlaczego? Za wędkami megabassa czeka się pół roku, dostają one najważniejsze na rynku certyfikaty jakości (w Japonii - tam Sławku rynek weryfikuje wszystko - bubel za dużą kasę się nie sprzeda), są notowane w TOP 10 sprzętu wędkarskiego w Japonii ... a my Polacy ... wiemy, że to przeciętny sprzęt, ma ładne naklejki, że nazwy Dti, Fti, Hi10 multiplex to jakieś bezsensowne nazwy, które niewiele mają z rzeczywistością. Ty widać Sławku, że jesteś ustawiony do Megabassa na nie i to Twoja sprawa. Warto jednak ... trochę głębiej się w to wgryźć a na to trzeba czasu - jak to mówisz - droga skrótków nie jest najlepszą.

Pozdrawiam

Remek

Oho , ho ..

Nie dam się ustawić w roli przeciwnika Megabassa . Uwielbiam wprost

dobry sprzęt , nie dyskryminuje a priori żadnego . Nie jestem też żaślepiony czy zafiksowany na nie , na punkcie któregoś . Tu jesteś w błędzie ..

Każda firma aspirująca do roli lidera czy kreatora mód i trendów , udostępnia ogólną wiedzę na temat swojej produkcji . Ze ściemą się nie zpotkałem . Ale tylu patentów i technicznych nowalijek co u ww dostawcy to chyba w całych Stanach nie znajdziesz ..

Zostawmy przekroje i schematy z katalogów . Wszyscy tak robią ..

Jak zajrzysz do katalogu Robinsona , Cormorana , czy Dragona znajdziesz tam podobne sensacyjne technologie . Z albumów koncepcyjnych ..

Kiedy czytam p. P.Sierputowskiego <z całym szacunkiem> , autora ich treści na ogół , mam wrażenie że kosmos rzuca sie pod moje stopy . Papier jak wiadomo przyjmie wiele ..

Moim zdaniem ,wybacz , to zwykła mowa-trawa uwiarygodniająca towar .

Grafit zlepiony inteligentnym klejem ..

Transgenic technology , D.N.A tyż ?!

Poszukuję wiedzy , nie marketowej dialektyki .

Bez takich...:D Kto mi w takim razie wyjaśni co kryje się pod znalezionymi na forum określeniami: 'maty aramidowe', 'wkłady aramidowe', 'włókna aramidowe' czy innymi pojęciami, z którymi stykam się przeglądając oferty sklepów z japońskimi kijami?

Jerkbait jest dla mnie oknem na świat, nie tylko w sensie łowiących w różnych częściach świata forumowiczów, ale także sprzętowo. Nie zatrzaskujcie go.