Skocz do zawartości

Zepsułem Daiwa Lexa ... w sklepie.

makamba

Rekomendowane odpowiedzi

Oglądałem dziś w sklepie kołowrotek Daiwa Lexa SH.

Mam taki nawyk , że sprawdzając kołowrotek , który zamierzam kupić zakręcam korbą w odwrotną stronę ( na wstecznym), po czym podczas gdy wciąż korbka się obraca włączam hamulec i sprawdzam czy zatrzyma się momentalnie.

Towarzyszy temu zazwyczaj nagłe odbicie korbki i jej ruch w odwrotną stronę.

Tym razem jednak korbka nie zatrzymała się momentalnie a przeskoczyła/przepuściła dalej w tym samym kierunku , w którym ją zakręciłem a kołowrotek zaczął szmerać w środku choć inne jego funkcje działają poprawnie.

Sprzedawca nie był zadowolony tym moim sposobem sprawdzania i stwierdził ,że to jakby podczas jazdy do przodu samochodem wrzucić nagle wsteczny bieg.

Co mogło się stać złego w kołowrotku i czy podczas takiej próby powinno coś się stać ?

Ewentualnie jakich obrażeń nabawił się kołowrotek i czy faktycznie takie próby nie są kołowrotkom wskazane?

Dodam ,że robiłem tak wcześniej z setkami kołowrotków a zdarzyło mi się to dziś pierwszy raz.

• Like 1

Nie wiem czy tak się sprawdza kołowrotki. Wiem, że masz niefarta :lol: 

Sam również zwykle sprawdzam i porównuję, jak młynek kręci do przodu i do tyłu ale na pomysł, z włączaniem blokady, w trakcie szybkiego kręcenia "na wstecznym", nie wpadłem jakoś nigdy.

Edytowane przez popper

Pojechałeś po bandzie :lol: .Faktycznie oryginalny sposób sprawdzania :) .Sprzedawca miał rację z tym włączeniem, możesz próbować czy trzyma dobrze do tyłu ale nie w ten sposób, nie wiadomo jak mocno jeszcze kręcił do tyłu jak włączyłeś blokadę.Wymieni na inny albo sprzeda :lol: .

Oglądałem dziś w sklepie kołowrotek Daiwa Lexa SH.

Mam taki nawyk , że sprawdzając kołowrotek , który zamierzam kupić zakręcam korbą w odwrotną stronę ( na wstecznym), po czym podczas gdy wciąż korbka się obraca włączam hamulec i sprawdzam czy zatrzyma się momentalnie.

Towarzyszy temu zazwyczaj nagłe odbicie korbki i jej ruch w odwrotną stronę.

Tym razem jednak korbka nie zatrzymała się momentalnie a przeskoczyła/przepuściła dalej w tym samym kierunku , w którym ją zakręciłem a kołowrotek zaczął szmerać w środku choć inne jego funkcje działają poprawnie.

dzięki za poprawienie humoru..

• Like 1

Echh ja w głupszy sposób w weekend zepsułem Okume Komodo.

Na wodzie rozwinąłem linkę coby ją ponownie dobrze na mokro nawinąć. W momencie jak na szpuli kończyła sie linka przekręciłem korbą i jak coś nie zazgrzyta... Ciary po plecach przeszły.

Piewrsza myśl to luzik do serwisu pojedzie, ale potem sobie uświadomiłem, że poprzedni właściciel go rozkręcał i z gwarancją lipa.

Otworzyłem więc kręcioł, a tam sieka. Jakiś alu kawałek z obudowy się ułamał, inna część wygląda na pogiętą.

Ogólnie nie kręci i nie działa hamulec.

Mam nauczkę.

@makamba a jaki jest powód takiego "testu" ? co chcesz sprawdzić ? wytrzymałość hamulca ??? równie dobrze można na hamulcu ręką na siłe obracać w przeciwną strone - napewno coś trzaśnie, nawet w najwiekszym rozmiarowo Penie 10000

bezsensu :(

tak to było bez sensu.. ale.. uważam ze kołowrotek podany "testowi makamba" mimo wszystko nie powinien uledz awarii, pokazuje to tylko jak bardzo delikatny jest obecnie robiony sprzęt. 

Jak najbardziej powinien uledz !!! to jest łożysko oporowe  z koszem z tworzywa (jakiegośtam) dawniej była zębatka i zapadka + bzyczenie przy kręceniu, dawniej wogule było fajniej dużo ryb w czystych wodach, darmowe leszczyny, tanie bambusy i katuszki prawie niezniszczalne :D

Moim zdaniem tak nagłe bomby jak najbardziej mogą zrypać oporuwkę,w shimano jak i daiwie,w shimańcach sprężynki dostają w dupsko,w

zęsto taka akcja jest stosowana u niektórych wędkarzy przy wypuszczaniu linki w trollingu znam przypadek w Tice librze gdzie już oporuwka nie dała ready.przy holu jest amortyzacja draga,przy takich testach jest pizgnięcie z rozpędu

Edytowane przez hasior

Makamba - Pragnę Cię poinformować,że jesteś nie tylko rozpoznawalny ale wręcz

S Ł A W N Y ! 

W sobotę odwiedziłem cztery sklepy  (w Nowym Targu,Krakowie i w N.Hucie)

Wszędzie sprzedawcy nerwowo nadzorują poczynania oglądających kołowrotki

Patrzą na rączki.Zabraniają "kręcenia do tyłu",jako kasus wskazują Ciebie!!!

Jak tak dalej pójdzie,każda instrukcja będzie zawierała zakaz przeprowadzania testu Makamby.

Szkoda,ja też lubię pokręcić - moim kołowrotkom to nie szkodzi.

Inz

S Ł A W N Y ! 

Tylko patrzeć jak w sklepach wędkarskich pojawi sie tablica ze zdjęciami "tych klientów nie obsługujemy" albo wpuszczamy klienta tylko w krawacie bo "klient w krawacie jest mniej awanturujący się" :lol: :lol: :lol:

PS. sam się uśmiałem

Inz

Tylko patrzeć jak w sklepach wędkarskich pojawi sie tablica ze zdjęciami "tych klientów nie obsługujemy" albo wpuszczamy klienta tylko w krawacie bo "klient w krawacie jest mniej awanturujący się" :lol: :lol: :lol:

PS. sam się uśmiałem

jakby takich klientów nie wpuszczali jak ma makamba w awatarze.. to koniec świata bliski...

S Ł A W N Y ! 

W sobotę odwiedziłem cztery sklepy  (w Nowym Targu,Krakowie i w N.Hucie)

Wszędzie sprzedawcy nerwowo nadzorują poczynania oglądających kołowrotki

Patrzą na rączki.Zabraniają "kręcenia do tyłu",jako kasus wskazują Ciebie!!!

Jak tak dalej pójdzie,każda instrukcja będzie zawierała zakaz przeprowadzania testu Makamby.

Szkoda,ja też lubię pokręcić - moim kołowrotkom to nie szkodzi.

Test Makamby :lol:  :lol: :lol:  :lol: . 

Chyba tylko te stare konstrukcje wytrzymają taki test :)

Przeprowadziłem testy na TP 4000 FA .  ( Najstarsz z oporówką w mojej kolekcji )

Ani nie zajęczał,wszystko  OK  - Tak więc Jozi masz rację,stare są niezniszczalne !!!

A tak na marginesie,byłem mile zaskoczony,że nasze forum jest tak pilnie monitorowane

przez prowadzących sklepiki i sklepy wędkarskie. Makamba niczym profesjonalny ankieter

pchnął słupki popularności Jerkbaita do góry.