Skocz do zawartości

Sandacze 2013

tpe

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś pływałem od 15 do 21 i kiszka , parę okonków. Zmiany gum, prowadzenia różnym stylem nie pomogły. Jedynie co to pocieszyłem oko na ekranie Elite 7 HDI :) poznawając lepiej zbiornik.Na dniach kolejny wyjazd,sandacze uczą cierpliwości.

post-50637-0-87190000-1370811692_thumb.jpg

post-50637-0-56589600-1370811702_thumb.jpg

Edytowane przez Kajtelek2
  • Like 2

Ładne widoki. U mnie w okolicy to niestety same blaty z nielicznymi zagłębieniami :( Gratuluję ładnych zanderków :) Ja w ciągu ostatnich 3 wypadów, mniej więcej od godz. 4 - 10 każdy, wyhaczyłem łącznie 10 sztuk. Ale żeby nie było za pięknie tylko jeden załapał się na forumowe minimum - miał 68 cm, 3 spełniały wymogi regulaminu PZW, a reszta to młodzież mierząca do 40 cm. Jedno co je łączyło to fakt, iż brały bardzo pewnie i agresywnie :) Zdjęcie mam ale robione przez mojego ojca dla którego obsługa aparatu w telefonie dalej bywa problematyczna, przez co mam obciętą głowę więc nie będę go tu wklejał :D Wszystkie ryby pływają dalej.

Pozdrawiam,

dawca.   

wychodzi na to ze DSI kiepsko 'okresla' ryby - wiele wiecej da sie wyczytac z normalnego stozka 83kHz dobrze rozumuje?

Jak znajdziesz echo, które "nie pomyli" sandacza z karpiem, koniecznie daj znać. A jak będzie jeszcze pokazywało paski na rybie, kupuję za "każde pieniądze" :D

• Like 4

Jak znajdziesz echo, które "nie pomyli" sandacza z karpiem, koniecznie daj znać. A jak będzie jeszcze pokazywało paski na rybie, kupuję za "każde pieniądze" :D

blyskotliwe nabicie postu:)

chodzi mi roznice w odbiciu echa na 83 a DSI, na DSI ten szczupak badz sandacz nie jest ukazany

Guzu, ja pytałem czy to "może" być sandacz a nie czy jest to sandacz. Na echo się nie znam, jak z kolegą pływam próbuję je okiełznać. Kto pyta nie błądzi

Bez zaczepek. Dla mnie to nie bylo jasne ze to byl sandacz. Dlatego zapytalem czy to nie moze byc szczupak. I tyle

blyskotliwe nabicie postu:)

chodzi mi roznice w odbiciu echa na 83 a DSI, na DSI ten szczupak badz sandacz nie jest ukazany

Ryba na DSI w tym wypadku jest widoczna ale nie wygląda tak jak na zwykłym echo w postaci luku tylko jako mało czytelna i niewyraźna "kropka"

To jedna z wielu różnic między DSI a resztą. DSI nie ma w zamiarze służyć do pokazywania ryb. Ma min. jak najlepiej odwzorować ukształtowanie dna.

• Like 1

ten łuk nad dnem to na 99% ryba pytanie tylko jaka...po obejrzeniu kilkunastu filmow na YT jak sie zachowuja sandacze i sumy to obstawiam na te 2 ryby. Jak kolega pisał echo nie zawsze pokaze rybe bo echo pokazuje ikonke ryby jak ryba plynie i sie przemieszcza a jak stoi to jest taki łuk, gałąz to to nie jest bo do dna nie dochodzi chyba ze sie w toni zawiesiła ;)

Poszło.

Echo dobra rzecz ale rozpoznawać ryby z gatunków po łuku to już wyższy level. Choć napewno można odróznić pewne kształty to nigdy nie ma pewności do końca bo to przecież żywe środowisko a ryba w ruchu  wygląda inaczej niż  w bezruchu. Nie mówiąc już o zakłóceniach ze śmieci etc:) także fakt, że widzisz na echo sandaczowe łuki i za chwile wyjmiesz w tym miejscu nie zawsze jest jednoznaczny bo tak samo mogło być jakbyś rzucał bez echa.  Ale za to głebokość, ukształtowanie dna i naturalne przeszkody to jest to do czego echo przydaje się najbardziej.  Mówię oczywiście o wodach śródlądowych bo morze to jeszcze inna bajka.

• Like 1