Skocz do zawartości

Sandacze 2013

tpe

Rekomendowane odpowiedzi

Fantastyczne ryby zawitały w wątku. Gratulacje dla wszystkich.

Przy nich mój wczorajszy to szczeniak (68cm), ale i tak wrzucę portrecik przed powrotem w nurty królowej:

orfd.jpg

Po pierwsze mało sandaczy łowię to i taki zwierz mnie cieszy. Po drugie wreszcie trafiło mi się coś lepszego na ukleję RH 10cm, bo to ona była sprawcą całego zamieszania. Branie lux. Nie jakieś tam pstryk, tylko jebudup w wolnym opadzie.  A zaciąty tak głęboko, że ledwo dostałem do kotwiczki szczypcami. Dobrze, że zadziory przygięte i zostawione takie mikro, więc nie było problemu. Miał być spacerek w miejscu gdzie dawno nie byłem, a celem miał być kleń. No ale jakoś szybko mi przeszło. Po paru rzutach wobkiem, przyszła myśl, że może by tak bolek. Gruba jak na moje okolice woda (tak ze 2,5m, przy podstawie opaski do max 3), trochę wolniejsza niż w okolicy, białoryb, więc czemu nie. No i trochę też dlatego, że w pudełku oprócz paru wobków były też uklejki. Przynęta żadne odkrycie, ale kupiłem toto dopiero w tym roku. Trochę popróbowałem. Nawet parę sandaczyków i szczupaczek się trafił. Muszę przyznać, że mi się co najmniej podoba. W przyszłym roku będzie u mnie wychodzić nad wodę w pierwszym składzie, że tak trochę po piłkarsku zaciągnę. Faktycznie trzeba się nauczyć jej, jej prowadzenia i łowić świadomie. Sama przynęta wiele nie powalczy. Ale coś w sobie ma. Dość przynętowych achów ;). Może jutro uda się wyskoczyć na powtórkę.

Edytowane przez tadekb
  • Like 3

Gratuluję wszystkim pięknych rybek! Też by się chciało takiego smoka zapiąć jeszcze w tym roku. Raz niedawno nawet chyba miałem życiówę, ale spięła się po paru minutach....

Przy okazji mam pytanko. Po paru ładnych latach łowienia sandaczy w zaporówkach przeniosłem się nad środkową Odrę. O ile ze złowieniem sandacza w dzień na gumy nie mam wielkich problemów, o tyle pomimo wielu prób nie udaje mi się złowić sandałka po ciemku - próbuję i na gumy jigując i na woblery. Dodam, że nie łowię na opaskach, bo na moich miejscówkach sa tylko główki. Jak się ustawiać w nocy? Gdzie rzucać? Dajcie chociaż punkt zaczepienia:)

• Like 1

No i udało się na powtórkę wyskoczyć :)

kgmq.jpg

Póki co progres, bo 70cm. :)

Trochę wiało, plecionka marzła więc trzeba było wrócić do żyłki. Choć jak się ogląda, jakie zimowe armagedony wcale nie tak daleko, to i tak można się w Krakowie cieszyć, że jakoś bez kataklizmów. Trochę przypruszyło i tyle. Sprzęt ten sam z tą różnicą, że tym razem moczyła sie uklejka 12cm. Kaliber może i dobry, ale trochę za ciężka jak na tą wodę i żyłkę 0.20, ale na wietrze nie szło lżej. Tym razem branie delikatne. A było jeszcze jedno ( w ciągu 3 godz.).

Edytowane przez tadekb
  • Like 1

Ciężko bywa nad naszymi wodami, ale czasem Księżniczka Odra podzieli się swoimi skarbami.... ;)

6598f2dbbd311068med.jpg

Pozdrówka!

Kamil

e no ładny, poznałem tą kępe trawy...złapie go :lol:

Ja tez poznałem te drzewa za tobą też go złapię. ;) Kiedyś tam biwakowalem kilka razy (jak jeszcze jemioła ich nie zjadła) ,dawały przyjemny cień latem.ładny,pozdro. ;)

witam w czorajszy połów  był nawet owocny nie był to jakieś okazy ale coś tam się złowiło  dwa sandacze  64 a drugi niestety nie było szans na fotkę podczas podbierania w padłem w poślizg na błotku musiałem się ratować albo sandacz albo ja  ;)  miał ok 70 plus  również  miałem  przyłów  nawinął się bóbr wyjechał z hebla  ze 20 metrów  bez  przystanku myślałem  że  szpula się zapali  adrenalina skoczyła  100 /    niesamowite przeżycie  pozdrawiam    japa

post-55624-0-97322700-1387123555_thumb.jpg

post-55624-0-45655400-1387123641_thumb.jpg

post-55624-0-74763200-1387124805_thumb.jpg

Edytowane przez pitt
  • Like 2