Skocz do zawartości
  • 0

Jaki silnik elektryczny kupić?

Jose

Pytanie

Pomoże ktoś wybrać model silnika Minn Kota. Jestem zupełnie zielony w temacie, a potrzebuję motor, który będzie zamontowany na łodzi aluminiowej 4m nieokreślonego producenta? Pływało to będzie po jeziorze wielkości ok 450h zwykle w dwie osoby. Dodam, że od ceny ważniejsza jest energooszczędność (mam na myśli możliwe długie pływanie bez konieczności ładowania). I kolejne pytanie - na co zwracać uwagę przy zakupie akumulatora do tego silnika? Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

moj Lowrance X4Pro pokazywał napięcie, teraz po zmianie echa dokupiłem wodoszczelny miernik i dokleiłem do aku i po sprawie, np taki http://allegro.pl/wodoszczelny-woltomierz-dc-3-30v-led-czerwony-i5296495400.html

Bardzo dobry patent. Nakleić gdzieś na aku i mamy po kłopocie. Robiłem coś takiego kiedyś prostymi sposobami. Nie było tanich wodoszczelnych  :(

http://jerkbait.pl/topic/26681-montaż-woltomierza-na-akumulatorze-do-stałej-kontroli-napięcia-koszt-całkowity-około-2000-zł/?hl=voltomierz#entry1491488

• 0

absolutnie nie do odczucia jest to . oczywiście jak pływasz na normalnym aku , czyli z 80-100ah

no i wiadomo iż na włączonym echo mniej popływasz bo zawsze troszke ci zdoi aku , ale według mnie cały dzień pływania to 20 min w te czy w te nie robi różnicy ,  co do przygasania wątpie by lepszej klasy sprzęt w tych czasach nie miał zabezpieczen i stabilizatorów napięcia - czyli nie ma prawa nic przygasać

Edytowane przez inter

• 0

To samo co Traxiss Minn Koty na pierwszy rzut oka. Wygięta śruba i mocowania takie same. Na drążku też chyba napis Minn ....  .

Czapka z takimi samymi przyciskami.

Jak czerpać to z dobrych wzorców.

Tylko na jednym ze zdjęć widać śrubę bez wygięć. Ale na pozostałych materiałach widać wygięcie.

• 0

Moje akumulatorki mają test żarówki. Świeci  od 12.00 - voltomierz pokazuje 12,3V.Jeszcze jutro zjadę je ile się da, może tak do 11V i pod prostownik :) .

Silnik już mają zamówiony.

Józek, jaka moc żarówek? Ja sprawdzam na samochodowych 3 x 55A. Mam juz masę wyników na kilku akumulatorach.

Sprawdzam napięcie po 1,2,3 i ewentualnie 4 godzinach. Maksymalnie do 11V schodzę. Aku jakie testuję to Trojan 115. Banner 100, i dwa AGM-y po 70.

Test co miesiąc mniej więcej robię. W ten sposób wiem o nich wszystko.

• 0

Korzystne może i nie . Ale do tego stworzone 

Po rozładowaniu dały się naładować do 13,4V, a przed rozładowaniem tylko do 13,2V.

Schumacher pracował kilka godzin na 6A, następnie  przełączyłem na 10A.

Edytowane przez Jozi