Skocz do zawartości
  • 0

Jaki silnik elektryczny kupić?

Jose

Pytanie

Pomoże ktoś wybrać model silnika Minn Kota. Jestem zupełnie zielony w temacie, a potrzebuję motor, który będzie zamontowany na łodzi aluminiowej 4m nieokreślonego producenta? Pływało to będzie po jeziorze wielkości ok 450h zwykle w dwie osoby. Dodam, że od ceny ważniejsza jest energooszczędność (mam na myśli możliwe długie pływanie bez konieczności ładowania). I kolejne pytanie - na co zwracać uwagę przy zakupie akumulatora do tego silnika? Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Prawie wszystko się zgadza kol. MarMilo. Prawie, gdyż silnik 55lbs zarżnie akumulator 80Ah bardzo szybko.

Niemniej jeżeli chodzi o moc silnika to 100% racja.

Nie tak szybko ! Jeśli ma maximizer i na pełnej 'przepustnicy' 55LBS płynę tylko jak muszę uciekać przed burzą albo gdy mam 2km do domu to przybijając do pomostu akumulator ma jeszcze ok. 50-60%. Cały czas monitorowany jest stan akumulatora przez podłączony  amperomierz i voltomierz.

• 0

godski jak targasz 2 aku to przesiadz sie na 24v , mocy nie zabraknie , dystans jak na 12v

Chodzi ci o "przesiadkę" na motor 24V???

Jestem ciekaw jaką nadwyżkę napięcia jest w stanie znieść bez uszczerbku silnik 12V? 15V? 18V?

Ktos, jakiś elektryk (elektronik) może to jakoś wyjaśnić, przedstawić i uzasadnić? :)

• 0

Nie tak szybko ! Jeśli ma maximizer i na pełnej 'przepustnicy' 55LBS płynę tylko jak muszę uciekać przed burzą albo gdy mam 2km do domu to przybijając do pomostu akumulator ma jeszcze ok. 50-60%. Cały czas monitorowany jest stan akumulatora przez podłączony  amperomierz i voltomierz.

Ile to volt te 50-60% ?

• 0

A od kiedy wydajność aku mierzysz voltami ? Pilnuję by nigdy nie zszedł na 11,4V. A 50-60% to wynik na podstawie ładowania Ctekem-7. Po 7 godzinach aku jest na 100% nabite i przechodzi w tryb reconditioning.

Nie mierzę wydajności voltami. Dbam aby aku nie zszedł poniżej 11V pod obciążeniem. Ile lat masz ten akumulator?

• 0

czy w silnikach Osapian jest możliwość odłączenia góry od kolumny (odkręcenie i wysunięcie rurki), w domyśle możliwość skrócenia ?

attachicon.gifosapian-haswing-21.jpg

Jak najbardziej, ale stracisz gwarancję pewnie ;) Panowie z mc liczą sobie 50zł za skrócenie kolumny.

ps. Sam też się powoli przymierzam do tego zabiegu ;)

• 0

Jak najbardziej, ale stracisz gwarancję pewnie ;) Panowie z mc liczą sobie 50zł za skrócenie kolumny.

ps. Sam też się powoli przymierzam do tego zabiegu ;)

Czyli 50PLN i nadal masz gwarancję - nie ma się nad czym zastanawiać. Swoją drogą po co skracać ? Ja przedłużyłem sobie rumpel (kiedy miałem jeszcze Osapiana 55lbs) i siedziałem na środkowej ławce. Dzięki regulowanej głowicy długość kolumny w niczym nie przeszkadzała.

• 0

Na pontonie, czy łódce o minimalnym zanurzeniu rumpel wypada niemal na wysokości głowy siedzącego i trzeba wyciągać ramię ku górze co nieco męczy. Można oczywiście opuścić pędnik niżej niż to jest zalecane, albo urosnąć wyższym niż moje mikre 175cm :D

Edytowane przez thug
  • Like 1

• 0

Chodzi ci o "przesiadkę" na motor 24V???

Jestem ciekaw jaką nadwyżkę napięcia jest w stanie znieść bez uszczerbku silnik 12V? 15V? 18V?

Ktos, jakiś elektryk (elektronik) może to jakoś wyjaśnić, przedstawić i uzasadnić? :)

Tak chodzi mi o silnik na 24V. Po pierwszym pływaniu na 2hp total china haswing , nie chcem nigdy wiecej żadnego 12v choćby miał złota śrubę

• Like 1

• 0

Tak chodzi mi o silnik na 24V. Po pierwszym pływaniu na 2hp total china haswing , nie chcem nigdy wiecej żadnego 12v choćby miał złota śrubę

Tak, ale obawiam się że przy wietrze i 30 km w trollu 2x100Ah może być mało . A czterech nie zabiorę  ;)

Poza tym jak bym brał to MK.

Edytowane przez godski

• 0

Zgadzam się z Tobą ponton dużo gorzej sobie radzi z pływaniem na wzburzonej wodzie od łodzi.Także silnik 55lbs jest niezbędny ,może być niepotrzebny przez cały sezon ,bo wystarczyłby mniejszy ,ale pogoda potrafi zaskoczyć i wtedy taka refleksja mogłem kupić większy bo na tym nie dopłynę .Czy warto oszczędzać kilka zł ,Ja myślę że Nie .

• 0

Słuszne są słowa, że mocniejszy silnik przyda się przy uciekaniu do bazy przy załamaniu pogody. Ja często wykorzystuję zaletę większej mocy (80lbs/24V) przy szukaniu zacisznego miejsca jak mocno wieje. Żeński wiatr nie stoi na przeszkodzie wyjazdu na ryby.