Skocz do zawartości
  • 0

Jaki silnik elektryczny kupić?

Jose

Pytanie

Pomoże ktoś wybrać model silnika Minn Kota. Jestem zupełnie zielony w temacie, a potrzebuję motor, który będzie zamontowany na łodzi aluminiowej 4m nieokreślonego producenta? Pływało to będzie po jeziorze wielkości ok 450h zwykle w dwie osoby. Dodam, że od ceny ważniejsza jest energooszczędność (mam na myśli możliwe długie pływanie bez konieczności ładowania). I kolejne pytanie - na co zwracać uwagę przy zakupie akumulatora do tego silnika? Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

No 4 szt na pokładzie to musi być katamaran jak wieje za mocno to mykam tam gdzie mniej dmucha bądź zawijam do brzegu, wędkowanie ma być przyjemne a nie walka z siłami natury.

Zastanawia mnie co powoduje zakup silnika elektrycznego z x2 albo i więcej aku. Jedyna myśl to strefa ciszy bo jaki jest sens zakupić elektryka gdzie dużo pływamy z x 2 czy większą ilością aku.

Zestaw taki nie jest tani a nie mówię już o komforcie użytkowania akumulatory swoję ważą i zabierają miejsca. Taki zestaw czasami kosztuję jak nowy markowy silnik 2.5/3KM. Nie lepiej zakupić mały 2.5KM do tego bańkę na paliwo 5 litrów i tego nie wypływamy przez cały dzień. 

Czasami ludzie wpadają w taką pułapkę nie zastanawiając się czy ma to sens nie raz spotkałem się jak ludzie zachwalali a po jakimś czasie widziałem ich z małą spalinówką.

Edytowane przez ememiks

• 0

Zastanawia mnie co powoduje zakup silnika elektrycznego z x2 albo i więcej aku. Jedyna myśl to strefa ciszy bo jaki jest sens zakupić elektryka gdzie dużo pływamy z x 2 czy większą ilością aku.

W moim przypadku jest to strefa ciszy-Wigierski Park Narodowy.

Rozważam pływanie po innych akwenach i mam zamiar kupić spalinówkę oraz duży ponton ze względu na plany dalszych wyjazdów.  Nie znaczy to, że zrezygnuję z elektryka. Myślę, że trolling na elektryku jest przyjemniejszy niż na spalinie.

• 0

Zestaw taki nie jest tani a nie mówię już o komforcie użytkowania akumulatory swoję ważą i zabierają miejsca. Taki zestaw czasami kosztuję jak nowy markowy silnik 2.5/3KM. Nie lepiej zakupić mały 2.5KM do tego bańkę na paliwo 5 litrów i tego nie wypływamy przez cały dzień. 

Czasami ludzie wpadają w taką pułapkę nie zastanawiając się czy ma to sens nie raz spotkałem się jak ludzie zachwalali a po jakimś czasie widziałem ich z małą spalinówką.

Strefa ciszy. I błoga cisza podczas trollu. Silnik 2/3 KM za uchem robiąc dziennie 20-30 km w trollingu to porażka. Dwa garnki w czerosuwie dają radę ale to już swoje waży.

• 0

myślę, że się zmieści, to malutki przetwornik od Elite 3X, zamówiłem (u mnie na wsi nie ma takich z nierdzewki) taką opaskę 80-100mm, pójdzie podkładka z gumy 2mm, będzie OK :)

z ciekawości przymierzę jeszcze przetwornik od mojej 998SI, bo wydaje mi się nie nie jest aż tak duży