Skocz do zawartości
  • 0

Jaki silnik elektryczny kupić?

Jose

Pytanie

Pomoże ktoś wybrać model silnika Minn Kota. Jestem zupełnie zielony w temacie, a potrzebuję motor, który będzie zamontowany na łodzi aluminiowej 4m nieokreślonego producenta? Pływało to będzie po jeziorze wielkości ok 450h zwykle w dwie osoby. Dodam, że od ceny ważniejsza jest energooszczędność (mam na myśli możliwe długie pływanie bez konieczności ładowania). I kolejne pytanie - na co zwracać uwagę przy zakupie akumulatora do tego silnika? Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mam clona wigry355 - ABC385 mam osapian 40lbs spełnia swoje zadanie w 100%.

Kolego wszystko zależy od zbiornika. Na jeziorze typu Dadaj na pewno Twoja 40tka by poległa. Różnice w cenowe w zakupie są niewielkie między 55lbs a 40lbs - więc polecam 55lbs (zawsze lepiej mieć nadwyżkę mocy niż ma Ci jej zabraknąć jak dmuchnie i zagrzmi - wtedy docenisz, że te kilka wydanych stów więcej miało sens). Do samego pchania łódki wystarczy 30lbs, ale strach tym wypłynąć na większą wodę.

• 0

Kolego wszystko zależy od zbiornika. Na jeziorze typu Dadaj na pewno Twoja 40tka by poległa. Różnice w cenowe w zakupie są niewielkie między 55lbs a 40lbs - więc polecam 55lbs (zawsze lepiej mieć nadwyżkę mocy niż ma Ci jej zabraknąć jak dmuchnie i zagrzmi - wtedy docenisz, że te kilka wydanych stów więcej miało sens). Do samego pchania łódki wystarczy 30lbs, ale strach tym wypłynąć na większą wodę.

No mowa chyba o dodatkowym silniku manewrowym? 

• 0

panowie a jest sens kupować  Minn Kota Engine Mount podwójna 160 czy wystarczy 80 lb do łodzi 500x230 i waga łodzi to 440 plus silnik 120 i graty 100 kg razem powiedzmy 700 kilo silnik ma być tylko jako zastępczy albo do trolingu

http://www.mc-sklep.pl/dobor-silnika-porady-pm-42.html

Poczytaj te porady, dobrze proponują w tym opisie. Ważniejszy parametr to szerokość łodzi jak długość, bo to są opory.

Edytowane przez Jozi

• 0

http://www.mc-sklep.pl/dobor-silnika-porady-pm-42.html

Poczytaj te porady, dobrze proponują w tym opisie. Ważniejszy parametr to szerokość łodzi jak długość, bo to są opory.

Potwierdzam, miałem 380x140 i szła pięknie, sprzedałem i kupiłem 370x180 już nie jest tak pięknie.

Silnik Minnkota Traxxis 55/85lbs.

• 0

panowie a jest sens kupować  Minn Kota Engine Mount podwójna 160 czy wystarczy 80 lb do łodzi 500x230 i waga łodzi to 440 plus silnik 120 i graty 100 kg razem powiedzmy 700 kilo silnik ma być tylko jako zastępczy albo do trolingu

Silnik 80lbs sprawę załatwi.