Skocz do zawartości
  • 0

Jaki silnik elektryczny kupić?

Jose

Pytanie

Pomoże ktoś wybrać model silnika Minn Kota. Jestem zupełnie zielony w temacie, a potrzebuję motor, który będzie zamontowany na łodzi aluminiowej 4m nieokreślonego producenta? Pływało to będzie po jeziorze wielkości ok 450h zwykle w dwie osoby. Dodam, że od ceny ważniejsza jest energooszczędność (mam na myśli możliwe długie pływanie bez konieczności ładowania). I kolejne pytanie - na co zwracać uwagę przy zakupie akumulatora do tego silnika? Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Piotr do tego zestawu to przynajmniej 80lbs.

Józek , zaczepny jestem ale muszę zapytać. Ile silników elektrycznych używałeś aby dawać porady  ;) ? Ile łódek z elektrykami przerobiłeś?

Mimo tego że pewnie 8 akumulatorów za mną i ze 4 elektryki nie wypowiem się bo nie konfigurowałem tego z łódką tej wielkości.

Miano eksperta na forum nie świadczy o tym ze można znać się na wszystkim.

Ja na ten przykład w wątkach muchowych czy też dotyczących połowu boleni się nie wypowiadam. Po prostu się nie znam.

Bez urazy oczywiście proszę.

Edytowane przez godski
  • Like 1

• 0

Józek , zaczepny jestem ale muszę zapytać. Ile silników elektrycznych używałeś aby dawać porady  ;) ? Ile łódek z elektrykami przerobiłeś?

Mimo tego że pewnie 8 akumulatorów za mną i ze 4 elektryki nie wypowiem się bo nie konfigurowałem tego z łódką tej wielkości.

Miano eksperta na forum nie świadczy o tym ze można znać się na wszystkim.

Ja na ten przykład w wątkach muchowych czy też dotyczących połowu boleni się nie wypowiadam. Po prostu się nie znam.

Bez urazy oczywiście proszę.

Podałem koledze linka na którym fachowcy określili moc do szerokości łodzi i długości, przy czym według nich bardziej wpływ ma szerokość łodzi bo to są opory przepływu. Ja im wierzę bo wykształcenie techniczne posiadam i fizyka, przepływy płynów itp. nie jest mi obce, więc to na logikę biorę  nie na doświadczenie.

Linka podałem by kolega się nim posiłkował przy rozważaniach, ja osobiście dla siebie określiłem moc właśnie z tej tablicy i zadowolony jestem więc chyba te  pomiary się  sprawdzają.

Faktycznie zaczepny jesteś Andrzejku, czyżby jakiś kryzys wieku średniego :P .

Bez urazy proszę.

• Like 1

• 0

jozi naprawdę mi pomógł niech każdy coś napisze a będzie z czego wnioski wyciągać ,zawsze znajdzie się lepszy fachowiec od drugiego ale po to jest forum .

patrząc tym tokiem myślenia to nikt by nić nie pisał ;)

Dużo pływałem MK endurą 36, tylko przy łodzi 3,2m to tylko takie doświadczenie miałem. Z tej tabeli można poczytać i wnioski wyciągnąć, jak kupowałem silnik dla siebie to założyłem,że nie będzie większej łodzi jak 4m(takie mają na Solinie w wypożyczalniach), moja łódka ma 3,2m więc stwierdziłem, że 45/50lbs mi wystarczy. Z tabeli tak mi wychodziło i jest to wiarygodne, przynajmniej w moim przypadku, podpytałem jeszcze Wodza w MCom. Pewnie 60lbs też by nie zaszkodziło w sytuacjach awaryjnych.

• 0

a jakoś mnie nie przekonuje trzeba by było go ciągle wkładać i wyciągać a ten wszystko w nosie ;) a ja leniwy jestem

Zaletą 160 EM jest niewątpliwie fakt, że jest mocowana na spalinie. Spalina zanurzona w wodzie natychmiast budzi podejrzliwość i miałem na karku kontrolerów. Mina powyższych po podniesieniu silnika na trymie - bezcenna. A jak przyjdzie bieda, brak prądu albo większy wiatr do palisz silnik i powolutku acz sprawnie pomykasz w wyznaczone sobie miejsce. 

Warunek, musisz mieć 31cm słupa wody na właściwy montaż takiej 160EM

• Like 1

• 0

Witam ! Zamierzam kupić silnik elektryczny Osapian 40 lub 45 lbs. Mam pytanie, bo widzę, że są silniki tzw. wzmocnione 40/45 lbs. Cena 40, a wzmocnionego 40/45 jest taka sama, w m-c sklep. Czy warto wybrać ten wzmocniony ? Jeszcze jedna prośba o polecenie dobrego sklepu internetowego z silnikami.

Pozdr. mk. 

• 0

Kup 55 lbs nie Będziesz żałował...ZAWSZE wybieramy NAJSILNIEJSZY na jaki nas stać...kupisz słabszy zaoszczędzisz parę złotych ale może przyjdzie kiedyś w życiu popływać na DUŻYM zbiorniku a wtedy Będzie żal sciskał cztery litery źe zamiast płynąć pod wiatr i fale stoisz w miejscu a inni płyną dalej.. ;)

Edytowane przez delux64
  • Like 2

• 0

Jak chcesz, to mam taką endurę 55 nową, tylko rozpakowania (jest i pudło). Wisi mi od czerwca w garażu na stojaku. Nie miałem jak zamontować o raczej nie dam rady w najbliższym czasie.. Niestety posiałem gdzieś dowód zakupu i gw. Ale w dobrej cenie oddam.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez psulek

• 0

jozi naprawdę mi pomógł niech każdy coś napisze a będzie z czego wnioski wyciągać ,zawsze znajdzie się lepszy fachowiec od drugiego ale po to jest forum .

patrząc tym tokiem myślenia to nikt by nić nie pisał ;)

Ta "160" to już niezła rakieta jest.

Miód maszyna. Kolejna przeróbka łodzi to:

- wywalam zasilanie 12V, ładowarkę, silnik Traxxis 55'

- ster z kabinówki,

Zamiast steru bedzie zawieszone ta "160"  i do tego sterowanie z tablicy elektryczne. Potencjometr (Maximizer oryginal MK) i przełączniki z silniczkami (prawo-lewo). Po co mam patrzeć na silnik i kręcić rumplem jak na Sollnie tyle lepszych widoków jest. Do tego jeszcze echo na tablicę i full wyp...   ;)  :lol:

post-58042-0-59754600-1475355079_thumb.jpg

post-58042-0-13275900-1475355463_thumb.jpg

Edytowane przez trout master

• 0

Posiadam łódkę  400 cm x 180 cm o masie 200kg .Chcę sobie zakupić silnik HAZWING Ospian 24 V 80 lbs . do tego 2 szt akumulatory AGM 120 Ah .  Łódka  będzie pływała po starorzeczach Bugu i Narwi  może na Zegrzu , sporadycznie po rzece na małych  odcinkach między starorzeczami z nurtem .

Czy ktoś  już  przetestował ten silnik i może coś konkretnego o nim napisać .

• 0

Po pierwsze czy muszą być tak duże  dwa akumulatory czy starczyło by 2 x 70 Ah . Może ktoś używał mniejszy silnik a teraz ma tego 80 lbs jakie sa różnice między 55 lbs a 80 lbs . czy waszym zdaniem da radę popływać po Narwi na elektryku . Moja łódka ze względu na szerokość ma małe zanurzenie  i dno lekkie V . Jakie prądy płynie  przy max pracy . 

b1ec4c77c765222673badcdd804616a0.jpg

Edytowane przez Tabor

• 0

Tu chodzi tylko o jedną rzecz. Mianowicie to ze aku ma napisane 100 czy 70ah to znaczy ze może to oddać w 20h... jeśli chcesz to oddać w 3 h to z 100ah się robi 60ah może 70max.

Druga sprawa przy 24v pojemności się nie sumują

Prady jak przy 12V max do 50A średnio 40+ przy Vmax . Możesz mieć aku i 30ah tylko ile na tym popływasz? "

W uproszczeniu możesz porównać, ze 24v ma apetyt taki sam jak na 12V z tym ze moc masz wieksza

• 0

Dzięki rozumiem tz że prąd może być od 50 do 60  A w opisie silnika napisane jest 45 A . Chodzi mi o przewody zasilające  . Dwóch akumulatorów po 30 kg nie umieszczę  byle gdzie trzeba choć trochę  łódkę wyważyć do pływania .

• 0

ja u siebie przedluzalem przewodami 16mm2 bo takowe linki walaly mi sie po piwnicy. przy takich zabiegach podstawa jest aby styk byl pewny. najlepeij podejdz do zaprzyjaznionego elektryka  , zeby zaprasowal Ci  kable przedluzajace a na koncach zaprasowal oczka badz widelki , co tam sobie chcesz. na tuleje laczeniowe zagrzac termokurcza ale gruboscienne z kelejem. koszt jednej 1m okolo 12-15zl. ale nie boi sie to wody i warunkow pogodowych. mostek do aku minimum 16mm2 . rowniez z zapraosowanymi oczkami/widelkami , jak nie ma prasy mozna lutowac... ale to zabawa... , Aku jesli nie bedziesz wyjmowal z lodzi to im wieksze tym lepiej.

• 0

Na echu 7.7 km/h a w wporywach gdzieś przez chwile było 8.5km/h ale to jakiś poryw był. Pod.fale większą nie idzie płynąc bo tak chlapie ze masakra . W tedy max prędkość 6.8/7km we dwie osoby w pełnym rynsztunku na mej detce te same osiągi. Aku wzielem budżetowe ZAPY 100ah . Nie zjechałem ich do końca ani razu . Jednak po 8km przy V max czuć spadek mocy. No ale to tylko ZAPY . Także nie można od nich wymagać zbyt wiele. Jak juz pisałem wcześniej silnik ma apetyt taki sam jak silniki na 12V z tym ze dużo wiece mocy . Prędkość do.3km/h więcej niż przy 12V i gorsze warunki nie straszne juz jak przy 12v