Skocz do zawartości
  • 0

Jaki silnik elektryczny kupić?

Jose

Pytanie

Pomoże ktoś wybrać model silnika Minn Kota. Jestem zupełnie zielony w temacie, a potrzebuję motor, który będzie zamontowany na łodzi aluminiowej 4m nieokreślonego producenta? Pływało to będzie po jeziorze wielkości ok 450h zwykle w dwie osoby. Dodam, że od ceny ważniejsza jest energooszczędność (mam na myśli możliwe długie pływanie bez konieczności ładowania). I kolejne pytanie - na co zwracać uwagę przy zakupie akumulatora do tego silnika? Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Czym więcej się szuka tym mniej się wie.  Tu dość wyczerpująca odpowiedź :

,,Jeśli chodzi o Minn Kota to 10lat temu był to najlepszy silnik na rynku,

później było już tylko tylko gorzej, oszczędności i projektowanie tańszej produkcji, niestety gorszej.

Traxxis to ostatni dobry silnik Minn Kata, ale nie bez wad:

cienkie przewody, wewnętrzne i zewnętrzne,

maximizery zalewane w żywicy - nienaprawialne - i drogie w zakupie cena 950zł

pękający przegub między rumplem a głowicą - cena 150zł

pękający szybko zacisk głębokości zanurzenia - obecnie nie do dostania ostatnia cena 85zł

mocowanie do pawęży wyrabia się i w przypadku biegu wstecznego wypina się, miało to działać na wpłynięcie na kamień,

korzeń czy inną przeszkodę a po jakimś czasie wypina się bez powodu.

Słabe magnesy, bywa tak że tracą swoją moc- element nie występuje jako część zamienna.

Silnik bardzo cichy ze względu na to że łożysko kulkowe osadzone jest w plastikowym szczotkotrzymaczu, który wytłumia

wszelkie drgania i pracę łożyska, wadą jest to że czasami lekkie uderzenie w czoło śruby wyłamuje go.

Koszt oryginału 180zl plus wymiana 90zł

HasWing Osapian 55/60Max jest silnikiem szybszym i mocniejszym, jest także głośniejszy, związane jest to z tym

że łożysko kulkowe osadzone jest w aluminiowym korpusie silnika, ponadto kolumna jest wykonana z rury aluminiowej

grubościennej która pracę łożyska przekazuje na pawęż łodzi.

Silnik dysponuje większymi obrotami od Minn Koty, ponadto posiada śrubę trzy łopatkową co przekłada się na większą moc

i prędkość łodzi.

Drgania silnika, problem w tym że silniki które posiadają śruby trzy łopatkowe myszą być przewożone 

w szczególnych warunkach:

jak kładziemy silnik na boku to przy śrubie dwu łopatkowej śruba nie dotyka do podłoża,

przy śrubie trzy łopatkowej śruba będzie dotykać dwiema łopatkami co przy dużej temperaturze może je odkształcić!

i tu powstały problemy z drganiami.

Minn Kota nie jest bez drgań, jak zawadzimy śrubą o kamienie drgania się także pojawiają,

ale to dotyczy wszystkich silników, bez względu na markę.

Od 2009r silników sprzedało się ponad 10tys. odsetek reklamacji jest na poziomie 3% około 300szt a niezadowolonych

raptem jest kilku, wpływu na to nie mamy i jeszcze się taki nie urodził co by wszystkim dogodził :)

Co do wyboru, obecnie do HasWing-a dostępnych jest 100% części, do Minn Kota nie dostaniemy:

Wirnika, kolumny silnika, stojanu z magnesami, rumpla - są to elementy nie dostępne!!!

Jak wszędzie są zwolennicy Minn Koty i HasWing-a

PS. jeśli chodzi o drgania i dźwięki przedostające się na łódkę to użytkownicy silników spalinowych także mają problem,

oni to rozwiązują w ten sposób że zakładają na pawęż gumę, na nią dopiero silnik i to wytłumia podobnież sporo drgań

i dźwięków."

Ta opinia to nie jest czasem z serwisu który jest importerem Osapianów?

• 0

porównywanie w/w silników to jest tak jak porównywanie np. kołowrotków każdy kręci jeden lżej jeden ciężej jeden kosztuje mnie jeden więcej itp.

przy zakupie trzeba kierować się zasobnością kieszeni i tu każdy wydaje tyle ile chce a na wodzie i minnkot i inne chinczyki też będą pływać...

• 0

porównywanie w/w silników to jest tak jak porównywanie np. kołowrotków każdy kręci jeden lżej jeden ciężej jeden kosztuje mnie jeden więcej itp.

przy zakupie trzeba kierować się zasobnością kieszeni i tu każdy wydaje tyle ile chce a na wodzie i minnkot i inne chinczyki też będą pływać...

Ja jestem innego zdania. Przy zakupie należy kierować się własnymi potrzebami (małe akweny, duże akweny, trolling, okazjonalne pływanie, duża łajba, mała łajba itp.) i dopiero konfrontować to z zasobnością portfela.

• Like 2

• 0

Ja jestem innego zdania. Przy zakupie należy kierować się własnymi potrzebami (małe akweny, duże akweny, trolling, okazjonalne pływanie, duża łajba, mała łajba itp.) i dopiero konfrontować to z zasobnością portfela.

Dokładnie tak... Dodam tylko że nawet najgorszy silnik będzie lepszy od wioseł... Sam pływam na nerausie... Psuje się... Ale serwis.... Poezja... Kurier przyjeżdża i zabiera. Po naprawie odwozi do mnie.. Gwarancja 5 lat! Są lepsze silniki... To napewno...
  • Like 1

• 0

Ja jestem jeszcze innego zdania - czy chcemy mieć silnik, który jest niezawodny czy wracać na wiosłach ? Tak mi się zdarzyło z Osapianem 55lbs i maximizerem dokładanym przez MC (źle zaprojektowane i wykonane gó..o).

Dlatego teraz kupiłem Osapiana 2HP - głośny, ale maxymizer zrobiony od razu w fabryce - na razie popływałem kilka razy przyszły sezon będzie dla niego poligonem i wtedy dodam swoją opinię.

Jeśli chodzi o wcześniejszą wypowiedź dotyczącą MK a Osapiana nie zgodzę się z Pumbą nt jakości - plastik na glowicy w MK (miałem przez 2 sezony 34lbs) był bardzo podatny na zarysowania, brak ruchomej głowicy (dopiero zrozumiałem tą potrzebę jak kupilem Osapiana) - to się przekłada nie tylko na pływanie ale też transport silnika (sedan auto osobowe), wspomniane już kable o żałosnej średnicy w MK - można było ogrzać sobie nimi tyłek przy płynięciu na 4ce, brak maximizera w MK (od 3 lat chyba już jest), wydaje mi się też, że regulacja rumpla w MK była w mniejszym zakresie.

p.s. nie polecam rozszerzonej gwarancji w MC - nie opłaca się szczególnie z podejściem mastera Tomasza W..

Pozdrawiam,

Mariusz

Edytowane przez MarMilo

• 0

pływam moim 55LBS na zbiornikach od 30 do 1100Ha i powiem jedno przy silniku elektrycznym mocy nigdy za wiele jak trzeba wrócić pod falę ;) 

• 0

@MarMilo 2hp to inne plywanie :) tu jest moc , i fale nie tak straszne jak przy 12v. Juz sie przekonalem w tym roku , jak ludki ledwo splywali z bajora bo sie rozwialo, a na 24 v idziesz jak strzala z luku :) no ale to 110lbs a nie 55, dwa aku wiecej targania. jednak juz bym sie nie przesiadl na 12v...

• 0

Hej

Chcę wybrać jakiś silnik dziobowy w komplecie z platformą. Chyba będzie to Minn Kota albo Haswing 55lbs...najlepiej z max. Widziałem że Haswing z pilotem to koszt 2 tyś. do tego platforma coś koło 300 zł i można dokupić jeszcze bezprzewodowy pedał...czyli ok 3 tyś całość. Tylko Haswing nie wiem czy ma max. Zaś Minn Kota z pedałem chyba na kablu to ponad 4 tyś z tym że z max. Czy do Minn Koty można opcjonalnie dokupić zwykły pilot ? I czy Minn Kota ma już w zestawie platformę. Co polecacie? A może jeszcze coś innego...

• 0

Proszę o pomoc w wyborze silnika do pontonu. Kolega kupił sobie ponton od WOPR i chce do niego zamontować silnik elektryczny (oryginalnie ma zamocowany 25KM Mercury).

Ponton ma ok. 5m długości i ponad 2 m szerokości. Nie znam dokładnych wymiarów. Silnik powinien umożliwić powrót z łowiska w razie pogorszenia pogody. Dobrze jakby silnik był za rozsądne pieniądze i nie wymagał potężnych akumulatorów.

Czy ktoś ma doświadczenia z elektrykiem przy takim dużym pontonie?

• 0

Czy nikt z kolegów nie ma doświadczenia z pływaniem dużym pontonem na elektryku? siarq@ też sądzę, że może byc potrzebny 24v ale kolega twierdzi, że 55lb mu wystarczy. Widział jak taki silnik ciągnie łódkę 4m, moim zdaniem łódka to nie ponton.

Posiadam ponton 3m z MinnKotą 36lb i szału nie ma. Sądzę, że taki ponton to dopiero wyzwanie dla silnika.

• 0

Proszę o pomoc w wyborze silnika do pontonu. Kolega kupił sobie ponton od WOPR i chce do niego zamontować silnik elektryczny (oryginalnie ma zamocowany 25KM Mercury).

Ponton ma ok. 5m długości i ponad 2 m szerokości. Nie znam dokładnych wymiarów. Silnik powinien umożliwić powrót z łowiska w razie pogorszenia pogody. Dobrze jakby silnik był za rozsądne pieniądze i nie wymagał potężnych akumulatorów.

Czy ktoś ma doświadczenia z elektrykiem przy takim dużym pontonie?

zobacz tabele od jednego z dystrybutorów silników elektrycznych , zaleca przypasowanie silnika do pontonu patrząc na jego szerokość, niestety nie podano dla wielkości 2 m ale wystarczy zdrowy rozsądek aby wiedzieć, że 55 lbs nie spełni postawionych warunków tj bezpiecznego powrotu przy zmianie pogody

post-59765-0-19146400-1485851954_thumb.jpg

druga sprawa to akumulatory, wraz z mocą silnika rośnie zapotrzebowanie na prąd, silniki 55lbs maja już zapotrzebowanie około 50A na najwyższych biegach, więc przy akumulatorze 110Ah wystarczy może na 2 godziny pływania na najwyższym biegu

Za 2-3  tys. zł idzie kupić jakiegoś używanego spalinowca o znacząco wyższej mocy niż te 55 lbs a koszt ten podobny lub nawet niższy (aku + silnik)

• 0

druga sprawa to akumulatory, wraz z mocą silnika rośnie zapotrzebowanie na prąd, silniki 55lbs maja już zapotrzebowanie około 50A na najwyższych biegach, więc przy akumulatorze 110Ah wystarczy może na 2 godziny pływania na najwyższym biegu

Za 2-3  tys. zł idzie kupić jakiegoś używanego spalinowca o znacząco wyższej mocy niż te 55 lbs a koszt ten podobny lub nawet niższy (aku + silnik)

Nie wystarczy - po 2h drenażu akumulatora 110Ah prądem 50A będzie nieregenerowalna dętka z tej baterii.

Co do spaliny - jeśli kolega zamierza odwiedzać wody objęte strefą ciszy to nic z tego...

• 0

Spalina jest 25KM Mercury. Niestety większość wód, na których będą wędkować jest  dopuszczona tylko do elektryka. Z tabeli wynika jasno, że minimum 100lbs czyli przejście na 24V.

Czy może ktoś podrzucić jakieś sprawdzone modele w tym zakresie mocy i  na jakich aku pracują?

• 0

Jak juz wszyscy powiedzieli powyżej. Przy flaucie to wystarczy i 36lbs. Ale jak zacznie wiać to będzie armagedon. 55lbs przy 3.3m pontonie i załamaniu pogody siada... tylko 24v bądź więcej. Masz do wyboru 2h haswing Mk motorguide .torqeedo parsun i jeszcze jeden jakiś szwab był (karwin), ale cenowy kosmos :) aku 2x100ah trakcyjny

Edytowane przez siarq

• 0

Nowe mikadowskie elektryki są w rozsądnej cenie,a mocy im niebrakuje.Mam 62 lb i miło jestem zaskoczony.

Jako zapas trzymam Mikado 86. Kupiłem, jak mi chwilowo Minn Kota siadła. Podczas skrętów mam wrażenie, że tylko rumpel mi zostanie w garści. Tak wszystko trzeszczy. Oszczędność materiałów na każdym kroku. I jeszcze coś. Przełącznik biegów potrafi sam odpalić silnik. Jaka cena, taki silnik. Ale diodki na czapce wyglądają fajnie, tak  jarmarcznie :)

• Like 1