Skocz do zawartości
  • 0

Jaki silnik elektryczny kupić?

Jose

Pytanie

Pomoże ktoś wybrać model silnika Minn Kota. Jestem zupełnie zielony w temacie, a potrzebuję motor, który będzie zamontowany na łodzi aluminiowej 4m nieokreślonego producenta? Pływało to będzie po jeziorze wielkości ok 450h zwykle w dwie osoby. Dodam, że od ceny ważniejsza jest energooszczędność (mam na myśli możliwe długie pływanie bez konieczności ładowania). I kolejne pytanie - na co zwracać uwagę przy zakupie akumulatora do tego silnika? Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Można i stycznikiem bądź przekaźnikiem tylko ze je zaś trzeba wysterowac . Moim zdaniem reczny/ mechaniczny przełącznik będzie lepszym rozwiązaniem. Chociaż. .. można pójść na całość i się pobawić w mini automatykę i zrobić samo przełączanie w momencie naładowania  aku na max. Zależy od potrzeb i fantazji :)

• 0

Można i stycznikiem bądź przekaźnikiem tylko ze je zaś trzeba wysterowac . Moim zdaniem reczny/ mechaniczny przełącznik będzie lepszym rozwiązaniem. Chociaż. .. można pójść na całość i się pobawić w mini automatykę i zrobić samo przełączanie w momencie naładowania  aku na max. Zależy od potrzeb i fantazji :)

Zaletą stycznika jest brak iskrzenia i hermetyczna obudowa..

• 0

Kup przełącznik, który przełącza oba bieguny (użyłbym stycznika) i połącz to w taki sposób:

2017_02_01_ladowanie_dwoch_aku.jpg

Dzięki za odpowiedz

Chyba dalej nie kumam ,a mógłbyś mi narysować gdzie silnik 24v i jak go odizolować przełącznikiem ? bo on bierze z 55 amper ,ja chciałem wszystko na stałe zamontować :)

Amerykanie nić nie wymyślili w tym temacie że tu mamy na łodzi 12v i jakąś przetwornicą ładujemy osobną instalacje 24 v ,myślałem też żeby do instalacji wpiąć jeszcze panele fotowoltaiczne wspomagające, takie elastyczne specjalne do łodzi bardzo cienkie i lekkie

Edytowane przez KODZAK1234

• 0

Witam Wszystkich 

Mimo,  że zarejestrowany jestem już trochę czasu to się nie udzielałem. Wolałem studiować lekturę forum :)

Jestem posiadaczem pontonu "orka" 3 metrowego. do napędzania mam Silniczek Osapian 55 oraz 2x100ah Tuborg hobby. Używałem sprzętu przez 2 sezony na maxa i powiem, że nie mogę narzekać. Sprzętu używam do pływania rekreacyjnego-zwiedzam jeziorka :)

Jako, że zbliżają się magiczne 2 lata od daty zakupu silnika wysyłam go na serwis gwarancyjny by przedłużyć gwarancję na kolejne 2 lata.

Przy okazji tej wizyty postanowiłem trochę ulepszyć mój napęd poprzez założenie maximizera oraz wymianę kabli na grubsze. Myślę o założeniu dodatkowo http://allegro.pl/hollywood-hvam-b-multimetr-v-a-i6180856727.html co by mieć kontrolę nad silnikiem i bateriami.

Fakt cały tuning trochę kosztuje ale puki co 2hp jest po za moim zasięgiem. A wykorzystując to co mam i wdrażając modernizację chcę by silnik pozwalał mi na pokonanie jak największej odległości.

Moje pytanie brzmi czy ktoś próbował już zakładać inną śrubę napędową do tego silnika czy istnieje jakiś odpowiednik kipawy  do Haswinga 55??? 

Pozdrawiam 

Wiciu

• 0

Daj sobie spokoj z tym hoolywod , mialem uzywalem przez pol sezonu i zdechlo... , koledze tak samo. Jak chcesz wiedziec cos wiecej o aku jakie masz, ich kondycji, to tu masz lepsze rozwiazanie.Z bocznikiem, takze spoko rozwiazanie. sa jeszcze do 100A.

http://allegro.pl/licznik-mocy-miernik-napiecia-pradu-watomierz-50a-i6621812350.html?snapshot=MjAxNy0wMi0wOFQxMzowNjo0NC44MDBaO2J1eWVyO2Q4NTZjY2Y0ZThiM2M0YjNmZWViODAwYjRiMTk4Yzg2NTFkNjIwMDU2OTZhY2EwZDUxYTk0ZDY5NTkxNzAxOTA%3D

Edytowane przez siarq

• 0

Siarq,

urządzenie z zasady OK, ale to konkretne się nie nadaje:

"Moduł ten nie jest przystosowany do pracy na wolnym powietrzu

Podłączone obciążenie nie może przekroczyć dopuszczalnego napięcia zasilania i prądu znamionowego obsługiwanego przez miernik."

Haswing 2KM zbliża się do 50A więc trzeba by brać 100Ah - pytanie jak duży rozjazd pojawi się przy prądach 1-20A.

• 0

Słuszna sugestia. Z tym użytkowaniem zewnętrznym to sądzę . Ze jak go woda nie zaleje to będzie żył.  Jakaś obudowa hermetyczne sprawę załatwi.  Ja zamówiłem z myślą o sprawdzaniu akumulatorow. Po pływaniu podlacze w proces ładowania i będę wiedział co jest grane. Za te pieniądze myślę że daje rade. Chodź na eBay kiedyś były po 10$ 

• 0

Dzięki wskazówką kolegów i chwili nadmiaru czasu zmodyfikowałem dziś swojego strażnika akumulatora teraz nie tylko brzęczy ale równiez słuzy jako woltomierz 

http://www.fotosik.pl/zdjecie/9d3b7a43437f5ff2

http://www.fotosik.pl/zdjecie/e3eeda899f9ff0ef

http://www.fotosik.pl/zdjecie/2daf39802205e5c3

Nie jestem artystą plastykiem więc estetyka wykonania mogłaby być lepsza ale cóż ważne, że działa :)

Edytowane przez Wiciu 1982
  • Like 1

• 0

Po konsultacji z wędkarzami co używają tych silników  decyzja zapadła na taki zestaw .Zastanawiam się tylko nad akumulatorem 100ah a nie 80 ah http://allegro.pl/silnik-haibo-44lbs-aku-80ah-ladowarka-tokarex-i5572856745.html

przed zakupem zadzwoń do nich w opisie jest, że cena to 1250 a w kup teraz to 1350 może uda się urwać stówę 

• 0

Tylko silnik 2MK jest tragicznie uciążliwy pod względem hałasu - słychać go z 5km na wodzie..

Jak na pełnym gwizdku to 2T   tak jak mówisz hałas jest.

Ciszej już jest np. 2,5 -4T  . Mam  m.in. Yamke 2,5 -4 T i płynąc w trolu około 3,5km/h mamy wtedy najniższe obroty i naprawdę jest cicho.. Nie raz już się zdziwili nad wodą  jak podpłynąłęm z taką " zawrotną prędkością"   na ,że mam spalinę zapiętą na pawęży.     

• 0

Kolega @suhhar jakiś poryw miał. Jak chcesz porównywać silnik elektryczny vs spalinowy to tej samej mocy wypadało by... 

chodzi mi o to że jeśli ma możliwość to niech kupi spaline jak ten zestaw bo później będzie płakał jak pływał...ten zestaw od tokarexu dobry jest do pontoników 2-2.5m i minimalnym obciązeniu.