Skocz do zawartości
  • 0

Jaki silnik elektryczny kupić?

Jose

Pytanie

Pomoże ktoś wybrać model silnika Minn Kota. Jestem zupełnie zielony w temacie, a potrzebuję motor, który będzie zamontowany na łodzi aluminiowej 4m nieokreślonego producenta? Pływało to będzie po jeziorze wielkości ok 450h zwykle w dwie osoby. Dodam, że od ceny ważniejsza jest energooszczędność (mam na myśli możliwe długie pływanie bez konieczności ładowania). I kolejne pytanie - na co zwracać uwagę przy zakupie akumulatora do tego silnika? Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jeśli przez net to ja bym kupił w mc-sklep i tak w razie awarii to oni go naprawiają serwis gwarancyjny też oni robią więc myślę, że to najlepsze rozwiązanie

A ja (i paru innych kolegów z forum) nie polecam tego sklepu i jego niestety chamskiej obsługi. Lepiej kupić w stacjonarnym (nawet pozornie dopłacając), którego właściciel w razie czego będzie pośrednikiem z Tomaszem W i jego wypowiedziami, gdy silnik ląduje z reklamacją ("Nie chcę Pana więcej obsługiwać", "Oddam pieniądze i nie chcę Pana więcej słyszeć" itp). Wysyłka do MC jest zawsze na koszt kupującego, za brak oryginalnego kartonu doliczają 40PLN itp.. Ja kupiłem ostatnio Haswinga 2KM w Wodomanii i bardzo sobie chwalę kontakt z właścicielem sklepu i profesjonalną obsługę (gość jest zapalonym wędkarzem i gadżeciarzem sprzętowym ma sporo echosond, o których sporo wie -  więc można z nim rzeczowo porozmawiać - to nie kryptoreklama).

Edytowane przez MarMilo

• 0

...jeśli serwis jest do d. To co zmienia faktu zakupu w innym sklepie? Może tylko tyle że pan będzie grzeczniej gadal. I tak to odsyła i nie bierze zadnej odpowiedzialności za sprzęt. Reklamuje odsyła przychodzi wydaje. Koniec tematu. Możesz robić pompki na ch. Od sprzedawcy nie wydebisz nic ponad to co stwierdza serwis. On nie jest gwarantem. Tylko pośrednikiem. ... przykre ale prawdziwe. Zostają sądy, rzecznicy praw itp. Nie raz już to przerabialem z różnymi reklamacjami. A dla checy podważa wypociny serwisu...graniczy z cudem. To oni są "fachowcami" i wiedza najlepiej. , znają się i wogole. Temat rzeka. Nie zachęcam do kupna w tym czy innym sklepie. Tylko odnoszę się do tematu reklamacji

Edytowane przez siarq

• 0

Zmienia tyle, że wysyłając kurierem silnik do T.W. zapłaciłem w sumie 250PLN (5 napraw) a tak zawiózł bym do sklepu i miał 2,5 stówy na nową plecionkę i na dokładkę nie szmaciłby mnie jakiś koleś (T.W.), który wie, że nie wsiądę w auto i będę grzał do Piotrkowa, żeby mu wygarnąć. Taka różnica..

• Like 1

• 0

Witam, szybkie pytanie do kolegów z Lublina i okolic:

poszukuję sklepu z nowymi elektrykami HasWing Osapian najlepiej 55 lbs z max,

nie chcę kupować przez neta ale chyba innej możliwości nie będzie ...?

Potwierdzam ,sklep Wodomania,facet z niego ma kapitalną wiedzę w tym temacie......... ;)

• 0

chodzi mi o to że jeśli ma możliwość to niech kupi spaline jak ten zestaw bo później będzie płakał jak pływał...ten zestaw od tokarexu dobry jest do pontoników 2-2.5m i minimalnym obciązeniu.

Nie przesadzaj. W zeszłym roku kupiłem od nich podobny zestaw z silnikiem 55lbs i aku 2x55AH  do 3 metrowego pontonu którym prawie zawsze pływam w 2 osoby i jakoś nie płaczę. Owszem, prędkość dupy nie urywa, ale dla zwykłej rekreacji wystarczy i pływa się całkiem przyjemnie.  Oczywiście spalinkę zawsze warto mieć, bo jak zacznie mocno dmuchać, to robi się mniej przyjemnie... Dlatego właśnie w tym sezonie planuje dokupić i poczuć wiatr we włosach ( nie mylić ze ślizgiem )  :)

• 0

A ja (i paru innych kolegów z forum) nie polecam tego sklepu i jego niestety chamskiej obsługi. Lepiej kupić w stacjonarnym (nawet pozornie dopłacając), którego właściciel w razie czego będzie pośrednikiem z Tomaszem W i jego wypowiedziami, gdy silnik ląduje z reklamacją ("Nie chcę Pana więcej obsługiwać", "Oddam pieniądze i nie chcę Pana więcej słyszeć" itp). Wysyłka do MC jest zawsze na koszt kupującego, za brak oryginalnego kartonu doliczają 40PLN itp.. Ja kupiłem ostatnio Haswinga 2KM w Wodomanii i bardzo sobie chwalę kontakt z właścicielem sklepu i profesjonalną obsługę (gość jest zapalonym wędkarzem i gadżeciarzem sprzętowym ma sporo echosond, o których sporo wie -  więc można z nim rzeczowo porozmawiać - to nie kryptoreklama).

Nie znałem sklepu z tej strony wsumie z żadnej wniosek mój oparłem na tym, że to oni serwisują nic więcej. 

• 0

To nie reklama a tylko link by pokazać http://sklep.hobby.poznan.pl/sklep-internetowy-hobby-online/silnik-elektryczny-rhino-blx-70-2km-264.html dziś ogladałem taki silniczek na 12v 70lbs posiada maximaixer tylko cena powalająca około 2000zł 

Edytowane przez Wiciu 1982

• 0

kiedyś widziałem specyfikację, że Rhino 54 zżerał 70A, ale to inny silnik, trzeba pamiętać, że z 12V trzeba dużo Amper aby wykrzesać moc i tu pojawiają się dwa problemy

1- dużo amper na kablach to ciepło i grzanie się styków

2 - jak coś ciągnie dużo amper typu 70-100A to aby pływać dwie godziny na maksa potrzebujesz akumulatora co najmniej 200Ah

takie rzeczy tylko w Erze, to nie silnk Wankla gdzie z mniejszej pojemności wykrzesasz więcej mocy, tu potrzeba napięcia wyższego. Dlatego Osapian 2KM czy Torqedo używają odpowiednio 24V i 29V

• 0

Tak wiem nie ma specyfikacji nawet na niemieckich stronach nie znalazłem dziś zaczynają się targi w Poznaniu i holipa nie mogę pójść. Mimo wszystko ucieszył mnie ten wypust bo to oznacza że rynek się rozwija idzie do przodu więc pozostaje mieć nadzieję, że za jakiś czas w rozsądnych pieniądzach będzie można kupić coś z niezłymi osiągami. Ale to moja opinia i niczym nie poparta :)

• Like 1

• 0

2KM to 1470Watt. Licząc ze wzoru  P= U x I  ( moc = napięcie razy prąd) wychodzi że  RHINO BLX 70 2KM  "siorpie" sobie z akumulatora 122 i pół Amperka  

........ Mimo wszystko ucieszył mnie ten wypust bo to oznacza że rynek się rozwija idzie do przodu więc pozostaje mieć nadzieję, że za jakiś czas w rozsądnych pieniądzach będzie można kupić coś z niezłymi osiągami. Ale to moja opinia i niczym nie poparta :)

praw fizyki nie oszukasz, sprawność silników elektrycznych sięga już ponad 90% więc tu już wielkiego przełomu nie będzie.... w akumulatorach też chyba skoku technologicznego nie zrobią  no chyba że ktoś wymyśli przenośną baterię plutonowo-uranową :) :)

Edytowane przez VonJa
  • Like 1

• 0

Wysłałem maila z zapytaniem "

TWOJA WIADOMOŚĆ DO OBSŁUGI SKLEPU SKLEP HOBBY POZNAŃ     Twoja wiadomość została wysłana pomyślnie.

Wiadomość: Witam jaki jest pobór na poszczególnych biegach RHINO BLX 70 2KM ? czy posiadają państwo jakieś dane specyfikacyjne do tego silnika ??? Jaka jest cena ??? Pozdrawiam 

Marcin Witkowski

Nr zamówienia: -
Produkt: 
Załączony plik: -

Jak otrzymam odpowiedź udostępnię :)

• 0

To nie reklama a tylko link by pokazać http://sklep.hobby.poznan.pl/sklep-internetowy-hobby-online/silnik-elektryczny-rhino-blx-70-2km-264.html dziś ogladałem taki silniczek na 12v 70lbs posiada maximaixer tylko cena powalająca około 2000zł 

Trochę słabszy(65lbs 12V) niż powyższy, ale opisany przez sprzedawcę jako "porównywalny"   :)  ze spaliną 2kM. 

http://wodomania.pl/silnik-haswing-protruar-10-r-65lbs-12v-nowosc-na-2017r-p-206.html

http://www.mc-sklep.pl/silnik-elektryczny-haswing-protruar-10-65lbs-12v-p-930.html

Ciekaw jestem czy ktoś już miał do czynienia z tym sprzętem i może podać więcej informacji.  Czy silnik ten zamiesza trochę na rynku elektryków podobnie jak HasWing 2HP 24V?

• 0

Wysłałem maila z zapytaniem "

TWOJA WIADOMOŚĆ DO OBSŁUGI SKLEPU SKLEP HOBBY POZNAŃ     Twoja wiadomość została wysłana pomyślnie.

Wiadomość: Witam jaki jest pobór na poszczególnych biegach RHINO BLX 70 2KM ? czy posiadają państwo jakieś dane specyfikacyjne do tego silnika ??? Jaka jest cena ??? Pozdrawiam 

Marcin Witkowski

Nr zamówienia: -

Produkt: 

Załączony plik: -

Jak otrzymam odpowiedź udostępnię :)

no i przyszła odpowiedź 

Witam,

niestety nie mamy do niego jeszcze żadnych danych. Dzisiaj fizycznie przyszła do nas pierwsza sztuka. Prezentujemy ją na targach RYBOMANIA. Silnik nie ma biegów, ma płynną regulację prędkości. Cena targowa na dzisiaj to 1990 zł. Jaka będzie później ciężko powiedzieć. Myślę, że w marcu wszystko będzie już jasne.

Pozdrawiam,

Michał Jasiński

Hobby Poznań

• 0

No to czekamy na odpowiedz ze sklepu. Tylko to i tak by trza potwierdzic na wodzie.  marketing czyni cuda , a rzeczywistosc jest okrutna :)

Jak kupowałem awaryjnie Mikado 86lbs, to miałem śmigać z prędkośią ok.21-22km/h  :)

Nie wiem czy sam silnik, bez pływadła osiągnąłby tą prędkość :)