Skocz do zawartości
  • 0

Jaki silnik elektryczny kupić?

Jose

Pytanie

Pomoże ktoś wybrać model silnika Minn Kota. Jestem zupełnie zielony w temacie, a potrzebuję motor, który będzie zamontowany na łodzi aluminiowej 4m nieokreślonego producenta? Pływało to będzie po jeziorze wielkości ok 450h zwykle w dwie osoby. Dodam, że od ceny ważniejsza jest energooszczędność (mam na myśli możliwe długie pływanie bez konieczności ładowania). I kolejne pytanie - na co zwracać uwagę przy zakupie akumulatora do tego silnika? Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

pieruna..... z tymi porównaniami, przeliczeniami  mocy, Watów, KM, lbs-ów w różnego rodzaju silnikach to nie taka prosta sprawa......  rozkminiam przetłumaczony przez wujka Google artykuł ze strony producenta TORQEEDO poruszający ten temat  http://www.torqeedoquebec.com/technologie/Technology%20Torqeedo%20global%20return%20different%20outboard%20motors.htm   ciekawy jest wykres na samym dole  :huh:

• 0

Trochę słabszy(65lbs 12V) niż powyższy, ale opisany przez sprzedawcę jako "porównywalny"   :)  ze spaliną 2kM. 

http://wodomania.pl/silnik-haswing-protruar-10-r-65lbs-12v-nowosc-na-2017r-p-206.html

http://www.mc-sklep.pl/silnik-elektryczny-haswing-protruar-10-65lbs-12v-p-930.html

Ciekaw jestem czy ktoś już miał do czynienia z tym sprzętem i może podać więcej informacji.  Czy silnik ten zamiesza trochę na rynku elektryków podobnie jak HasWing 2HP 24V?

Dziś sprzedałem swój osapian 55 bez maxa i planuję zakup 65 zobaczymy co to jest jak go ogladałem dziś na targach bardzo mi się podobał 

• 0

Ciekawe w tych bezszczotkowcach z przekładnia jest parametr wagi. Parę kg mniej niż zwykła 55lbs. Nawet 2hp waży jak lżejsze odmiany 55lb w 12v. Niby nic ale jednak jest krok do przodu. Dobrze, że rynek ewoluuje i nie stoi w miejscu. Jest wybór, są dylematy. Sam końcem roku miałem niezłe rozkminy tym bardziej, że podwoiłem budżet, a każda para stówek to inne możliwości wyboru 

• Like 1

• 0

Jaki silnik elektryczny do tej łodzi byście mogli polecić. Jakiej mocy bo zupełnie na tych elektrykach sie nie znam .

https://www.olx.pl/i2/oferta/lodz-wedkarska-wioslowa-motorowa-part290-CID767-IDepZlZ.html#:d570ecb419

To poczytaj na forum trochę.

Esencja- jak najmocniejszy 12 volt. 55 LB. Maksymizer wskazany.  MinnKota lub zamiennik.

• Like 1

• 0

To nie reklama a tylko link by pokazać http://sklep.hobby.poznan.pl/sklep-internetowy-hobby-online/silnik-elektryczny-rhino-blx-70-2km-264.html dziś ogladałem taki silniczek na 12v 70lbs posiada maximaixer tylko cena powalająca około 2000zł 

Tylko nie ma specyfikacji tego silnika . Jaki prąd to cudo zjada. Bo jak ma ochotę na 70A to powodzenia. Dali silnik bezszczotkowy co daje ciut lepsze osiągi , ale o prądzie ni wzmianki.

http://www.wedkarnia.pl/zaburtowy-silnik-elektryczny-rhino-blx-70,id327359.html

2 KM to oczywiście jakiś kiepski żart, ale w tej cenie bezszczotkowy silnik 12V z uciągiem 70 lbs, solidną konstrukcją (waga 12 kg vs 6 kg Protruara 65 lbs), wyjściem USB, wskaźnikiem stanu naładowania aku i maximizerem może być hitem.

Pobór podobno 50A, tak jak ten nowy Protruar 65 lbs. Gość z Wodomanii za 2-3 tyg. ma zrobić na swoim kanale YT test na wodzie i porównywać z Haswingiem Protruarem 65 lbs.

• 0

Powinni  podawać moc silnika  w Watach i wszystko było by jasne . Te 70 czy 100 lbs czy 2 HP to jakaś zmyłka . Byłem na Rybomani oglądałem różne silniki i zwracałem uwagę na kable zasilające te silniki . Wszystko taka cieniota może max 6-10 mm2 miedz  a mi doradzają fachowcy żeby  w łódce  od akumulatorów do silnika położyć kabel 16-25 mm2 miedz .to po co jak silniki mają takie mizerne kabelki i przepuszcza prąd np 70 A .

Nadal szukam silnika do 100 lbs na 24 V ale jak na razie to tylko pomarzyć można lub kupić dwa z Tokarexu Haibo 54 lbs po 750 pln .i dorobić maximizer .

• 0

Myślałem o tym nowym wypuście Haswinga 65lb i o Rhino 70 jednak jestem coraz bliżej decyzji 2hp. Moje pytanie brzmi czy ktoś tym śmiga dłużej niż 2 lata ??? 

Chcę go wrzucić do pontonu. Gadałem z gościem z wodomani i mówił bym nie skracał silnika może ktoś to przerabiał w praktyce ?? Jak by ktoś coś wiedział o promocji na ten silnik to też proszę o sygnał:)

Edytowane przez Wiciu 1982

• 0

No to nie nadążam za Toba. Albo bierzesz w wersji długiej i pływasz (sam używam na detce i strasznie nie przeszkadza ) bądź bierzesz slim i nie masz dylematów co będzie za rok czy 5 lat... w tym budżecie tj maks jeśli chodzi cena/moc/jakość . Ja po sezonie jest zadowolony. Na wodzie spotkałem kilka os co uzytkują 2 sezony i tez ok. Nie jest to cud techniki jednak moim zdaniem wart tych pieniedzy. Jest jeść ze Mk 24v ale tam cena już też większa.

• Like 2

• 0

No to nie nadążam za Toba. Albo bierzesz w wersji długiej i pływasz (sam używam na detce i strasznie nie przeszkadza ) bądź bierzesz slim i nie masz dylematów co będzie za rok czy 5 lat... w tym budżecie tj maks jeśli chodzi cena/moc/jakość . Ja po sezonie jest zadowolony. Na wodzie spotkałem kilka os co uzytkują 2 sezony i tez ok. Nie jest to cud techniki jednak moim zdaniem wart tych pieniedzy. Jest jeść ze Mk 24v ale tam cena już też większa.

Ja też nie nadążam :) Ale tak na poważnie dzięki za odzew doszedłem do wniosku, że skrócić zawsze można. Bujałem się z dylematami jednak tak jest zawsze gdy chce się kupić dobrze a każda złotówka się liczy. Wybór padł biorę długa wersję i kupię ją w czechach różnica w cenie prawie 500zł. Nie jestem znawcą dlatego pytam i drążę temat. dziękuję jednak wszystkim za swoje wpisy pomogło mi to dużo rozjaśnić w moim umyśle :) 

• 0

Ja też nie nadążam :) Ale tak na poważnie dzięki za odzew doszedłem do wniosku, że skrócić zawsze można. Bujałem się z dylematami jednak tak jest zawsze gdy chce się kupić dobrze a każda złotówka się liczy. Wybór padł biorę długa wersję i kupię ją w czechach różnica w cenie prawie 500zł. Nie jestem znawcą dlatego pytam i drążę temat. dziękuję jednak wszystkim za swoje wpisy pomogło mi to dużo rozjaśnić w moim umyśe

Napisałem do czech wysyłka do polski to 290czk lub 11 euro